Looking: The Movie 2016

Looking: The Movie poster

Synopsis

Patrick återvänder till San Francisco för att klara upp saker med Richie och Kevin. Fortsättningen på HBO-serien "Looking".
Ditt betyg
3.6 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

23 juli 2016 | 10:00

Värdigt avslut på en fantastisk serie

Långfilmen om det sköna grabbgänget i HBTQ-vänliga San Fransisco är ett mycket värdigt avslut på deras historia, men samtidigt början på många nya som vi nu inte kommer se. ”Looking - the movie” är ett plåster på såren och kan ses som ett extra långt avslutande avsnitt på serien, men fungerar även som film trots att jag känner att det hade blivit bättre hade det hela fått utvecklats något mer istället.
HBO lade efter bara två säsonger ner den fantastiska serien ”Looking” om Paddy, Augustin och Dom och jag har inte förlåtit dem än. Dock är jag glad att vi i alla fall fick detta som ett slags bokslut och även om filmen egentligen, trots samma ton och stämning, inte kan jämföras med serien så knyts trådar snyggt samman så att jag åtminstone kan börja försöka blicka framåt.

Paddy har bott i Denver i några år men återvänder till San Fransisco för att närvara vid Augustins bröllop. Förutom att umgås med de gamla vännerna har Paddy en förhoppning är att finna någon typ av försoning med i första han sig själv och sina illa avslutade relationer men också såklart exen Richie och Kevin. Frågan är om de är lika försonande inställda till tanken och framförallt honom.  

Andrew Haigh, mannen bakom serien, har skrivit manuset men också regisserat filmen. Dialogerna klingar som vanligt väldigt behagligt och så trovärdigt i öronen, liksom gör samtliga karaktärer som vi vid det här laget lärt oss att verkligen älska. Alla är de med igen och även om jag hade velat ha mer av vissa på sina håll, så förstår jag att dramaturgin i detta format måste snävas in något, på någon och denna någon är inte oväntat den velige och redan innan centrale figuren Paddy. Fast samtidigt som filmen och vi hack i häl med den enträget följer honom, är det ändå skönt att få återse glimtar ur de andras liv och på så sätt få säga hejdå. Även om hejdå är det sista jag vill säga och känner att jag nog inte alls är redo att släppa ilskan över att serien aldrig fick sin tredje (fjärde eller femte) säsong, eller för den delen att blicka framåt.

Nåväl. 


”Looking - the movie” är tack och lov en väldigt fin film som handlar om kärlek och vänskap, om att bryta upp, lämna för att hitta tillbaka och om rädslor i vuxenlivet, FÖR vuxenlivet och om att vara sig och sina drömmar trogen, men också att behöva acceptera tidens gång. Allt är skildrat genom regnbågsfärgade linser utan att det egentligen märks så mycket, då detta i första och viktigaste hand helt enkelt är en film om människor. Ändå höjs såklart värdet av den extra dimensionen och det blir ännu mer intressant och tänkvärt att höra sällskapet resonera kring till exempel bröllop och äktenskap, med tanke på att det för bara en kort tid sedan inte var en möjlighet mellan personer av samma kön. 

Seriens drygt 20 minuter korta avsnitt gjorde så att man på något sätt varje gång slutade på topp, men ändå fick en helhet presenterad för sig mot slutet. Filmen å andra sidan ger mer utrymme för publiken att landa i konversationer och situationer, men blir i slutändan ändå något forcerad och den efterlängtade vändpunkten väl odramatisk och inte så effektiv som jag hade önskat.

Som en helt fristående långfilm hade kanske ”Looking - the movie” inte lyckats kamma hem betyget nästbäst, men som ett avslut på en redan fullständigt magnifik serie med fantastiska karaktärer som jag bara inte kan få nog av blir det trots vissa brister riktigt jäkla bra. Det är sällan jag nuförtiden klagar på att filmer är för korta, men denna hade med fördel och utan minsta tvekan kunnat vara åtminstone en halvtimme, eller säg - några avsnitt längre. 
| 23 juli 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Looking: The Movie
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu