Be Kind Rewind 2008

Drama Komedi
USA
102 MIN
Engelska
Be Kind Rewind poster

Synopsis

Jerry jobbar på ett skrotupplag och försöker sabotera kraftstationen som han tror orsakar hans huvudvärk. Dessvärre blir hans hjärna magnetiserad, vilket leder till att alla filmer i hans väns videobutik blir förstörda. För att hålla butiken flytande, börjar de själva återskapa alla förstörda filmer. Tack vare deras nyinspelningar av allt från "Robocop" till "Driving Miss Daisy" och "2001: ett rymdäventyr" blir vännerna New Jersey-kvarterets stora filmstjärnor. I takt med att kön till butiken växer, ökar det lilla filmteamets produktionstakt drastiskt.
Ditt betyg
2.6 av 571 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Be Kind Rewind
Biopremiär
18 april 2008
DVD-premiär
8 oktober 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Lina Jokelainen

1 januari 2008 | 00:00

Komedi med Do It Yourself-mentalitet

Man skulle kunna säga att karaktärerna i Michel Gondrys komedi ”Be Kind Rewind” inte är av denna världen. Man skulle kunna gå så långt som att säga att inte ens platsen dit Gondry har förlagt händelserna är av denna världen, trots att den finns utplacerad på världskartan. Så udda och originell är den. Tyvärr inte enbart till filmens fördel.

I ett slitet gammalt hus i Passaic, New Jersey driver Elroy Fletcher (Danny Glover) en videobutik, helt i osynk med tidens utveckling. Han hyr nämligen ut VHS-band. Att affärerna går trögt är en underdrift. Elroy ligger efter med hyran och hotas av vräkning.

I början av filmen får vi lära oss att den legendariska jazzmusikern Fats Waller en gång i tiden föddes i huset där Elroys butik nu ligger. För att rädda sin verksamhet och en bit historia, lämnar Elroy butiken i händerna på sin enda och trogna anställda Mike (Mos Def) med förevändningen att han ska på ett Fats Waller-symposium. I själva verket planerar han att spionera på sin största konkurrent West Coast Video. Det här med DVD-filmer vekar ju vara något som folk vill ha har han hört. Dags att uppgradera?

Den mest frekventa ”kunden” Elroy och Mike har är Jerry (Jack Black) som jobbar på en bilverkstad i närheten. Till Elroys stora förtret hänger han mest i butiken för att prata om konspirationsteorierna han har om grannskapets elverk. Han bestämmer sig för att göra inbrott och sabotera stället. Dock misslyckas han fatalt och får en elstöt som heter duga, men istället för att bli grillad blir han magnetiserad. Nästa gång han besöker Mike i butiken råkar han oavsiktligt radera alla VHS-band, vilket blir dödsstöten för butiken. Skulle man tro ja.

”Be Kind Rewind” har Gondrys underbara estetik och sprudlar av fantasi, kreativitet, charm och galenskap, precis som man kan förvänta sig. Den här gången vänder Gondry blicken mot sitt eget medium och filmindustrin. När Mike och Jerry till sin förskräckelse upptäcker vad som hänt kommer de på en galen plan. De ska ersätta de förlorade filmerna genom att producera, filma och agera skådespelare i egna nollbudgetversioner av samtliga blockbusters. Det är ju inte som att stamkunder som miss Falewicz (Mia Farrow) kommer att märka någon skillnad ändå, hon har ju aldrig sett ”Ghostbusters” förut. Dessutom förklarar Mike och Jerry filmernas amatörmässiga kvalitet och deras olikhet med förlagan med att de har blivit specialimporterade från Sverige och är, som det heter, ”swedade”. De ”swedade” filmerna blir en succé och snart ringlar sig kön lång utanför butiken.

Trots att filmen inte framför en särskilt seriös kritik mot filmindustrin lyckas den peka på hur stort glappet mellan poducent och konsument verkligen är och varför det är så viktigt att bevara det glappet. När konsumenterna tar över producentens roll och startar en egen filmindustri, dröjer det inte länge förrän Hollywood står där och knackar på dörren. Men nej, ”Be Kind Rewind” uppmanar förstås inte till revolt; om något uppmanar den med sin DIY-mentalitet till kreativitet och till viss mån berör den ämnen som att skapa sin egen verklighet och sin egen historia.

Troligtvis har de haft omåttligt roligt under själva inspelningarna och det är riktigt underhållande att se hur dessa remakes går till. Tyvärr är tempot i övrigt för sömnigt och sävligt och framför allt Jack Blacks överdrivet excentriska karaktär blir till slut tjatig och påfrestande. Det här är underhållande för stunden, men när jag lämnar biosalongen gör jag det med lite av en axelryckning.

ONÖDIGT VETANDE Man kan se alla Mikes och Jerrys ”swedade” filmer på filmens officiella hemsida.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Be Kind Rewind
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu