Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 juli 2017 | 12:00

8 bästa biljakterna på film!

Vi trycker gasen i botten och listar åtta av de häftigaste biljakterna i filmens värld.
Edgar Wright utmanar "Fast and the Furious"-serien med nya biljaktsfilmen "Baby Driver". Vi tar en titt på några av de mest klassiska biljakterna på film. Vilken är din egen favorit bland dessa vansinnesfärder?
 

8. Drive (2011)

 
Få bilförare är så stencoola som Ryan Goslings stuntförare i Nicolas Winding Refns thriller. När vår antihjälte hjälper rånare undkomma polisen i den dialogfria inledningen så är det så snyggt och vältajmat att man baxnar. En senare biljakt går inte heller av för hackor men den början sätter ribban högt.
 
 

7. Blåst på 60 sekunder (1974)

 
Kultfilm som senare blev den rätt ruttna remaken "Gone in 60 Seconds" vinner även i tid då huvudkaraktärens försök att smita från polisen sträcker sig över fem städer och 34 minuters speltid (filmhistoriens längsta biljakt, dessutom komlett med 100% riktiga stunttrick och vilt improviserad).
 
 

6. Blues Brothers (1980)

 
I John Landis klassiska komedi tar duon i svarta solbrillor en omväg med sin Bluesmobile genom köpcentret Dixie Square Mall för att skaka av sig polisen och hysteri och kaos i form av skrikande kunder och sönderkraschade skyltfönster är resultatet. Scenen blev dyr då att spela in då man fick köpa in 60 (!) polisbilar. "This mall has everything!"
 
 

5. French Connection (1971)

 
Mästarregissören William Friedkin fegade knappast ur när han lät Gene Hackman jaga en skurk via tågstationer i den här berömda scenen. Så intensiv, komplett med Hackmans spel och Friedkins handkamera, att en mamma med barnvagn nästan stryker med i processen.
 
 

4. The Matrix Reloaded (2003)

 
Wachowski-syskonens uppföljare må inte ha fallit många fans i smaken men när det gällde actionsekvenser höll den fortfarande hög nivå och biljakten på en stor motorväg innehåller allt från intima slagsmål över ryggstöden, stora bilkraschar i slow-motion, skurkar som hoppar mellan bilar och tak som rycks loss - allt i form av Wachowskis berömda specialeffekter.
 
 

3. Jakten mot nollpunkten (1971)

 
Amerikansk klassiker är praktiskt taget en enda lång biljakt där huvudkaraktären Kowalski ska leverera en Dodge Challenger från 1970 i San Francisco via Colorado och får polisen efter sig när han inte riktigt känner för att hålla fartgränserna.
 
 

2. Death Proof (2007)

 
Quentin Tarantinos bidrag till sitt och Robert Rodriguez gemensamma "Grindhouse"-projekt floppade oförtjänt men ingen kan motsäga andra aktens fantastiska final där psykotiska Stuntman Mike (Kurt Russell) försöker preja ett gäng unga damer vars stuntväninna (Zoe Bell som sig själv!) testar en våghalsat trick på motorhuven.
 
 

1. The Fast and the Furious (2001)

 
Actionfilmen med den lämpligt kallade Vin Diesel eller dess fem (!) uppföljare vinner inga pris för manus eller skådespeleri men ur biljaktsperspektiv är det mumma för fansen. Gott om välpolerade läckerbitar som susar fram över vägarna men en höjdpunkt är när hjälten Paul Walker hoppar över från en sportbil till en lastbil - och sedan tillbaka!
 
 
Vilka är era favorit-biljakter på film? Kommentera nedan.
| 23 juli 2017 12:00 |