Film

Skribent

Alexander Dunerfors

17 november 2015 | 18:00

Här är årets 7 nya julfilmer

Ha en underbar jävla jul med Robert Gustafsson, Cate Blanchett och Bill Murray.
Det verkar inte bättre än att vi närmar oss december med rasande fart. Gott förstås för den som räknar ner till en viss ”Star Wars”-premiär, mindre nice för oss gärna hade haft sommar året runt. Men, julen står för dörren och med den en skörd av nya julfilmer. Inget sätter väl stämningen lika bra som ett snötäckt äventyr eller en iskall skräckis? Här är årets nya julfilmer.

Uppdrag: Rädda jultomten (nu på DVD)




Brittiska ”Saving Santa” når nu svenska barn två år efter sin världspremiär. Det handlar om den påhittige tomtenissen Bernard som får rycka ut när Tomten blir kidnappad av skurkar. Regissörerna Leon Joosen och Aaron Seelman har bland annat jobbat med ”Garfield”, ”Space Jam” och Disney. Meriterna till trots verkar den här tomten bortom räddning: 
det är inte julklockor du hör, det är varningsklockan om att medelbetyget på IMDb landat på låga 5,4.

En underbar jävla jul (nu på bio)




Helena Bergströms ensemblefilm har alla förutsättningar för att bli en riktig biosuccé: tillräckligt med kända namn för att locka in publiken, tillräckligt med skratt och myspys för att de ska gå hem mer än nöjda, och så lite obekväm stämning på det för att garantera en snackis. En ”Tomten är far till alla barnen” för 2010-talet.

A Very Murray Christmas (premiär på Netflix 4 december)




Netflix egenproducerade julspecial med ingen mindre än Bill Murray som sätter julstämningen. Oroad för att ingen ska dyka upp till sin tv-show på grund av en fruktansvärd snöstorm i New York City, väntar Murray på sina inbjudna. Genom lite tur och tålamod, anländer gästerna till Carlyle Hotell för att med dans och sång skapa julstämning. George Clooney, Chris Rock, Miley Cyrus och många fler spelar sig själva.

The Night Before (biopremiär 4 december)




Jonathan Levine regisserade finstämda cancerdramat ”50/50”. Nu återförenas han med Joseph Gordon Levitt och Seth Rogen för en komedi. Tillsammans med Anthony Mackie utgör grabbarna en trio barndomsvänner som tar julstressen till nästa nivå - här handlar det om att hitta den fetaste av fester. 

Krampus (USA-premiär 4 december)




Bra julskräck för hela familjen är vi inte bortskämda med. Kan ”Krampus” fylla hålet som gapat tomt efter 80-talets ”Gremlins”? Regissören bakom Halloweenrysaren ”Trick’R’Treat”, Michael Dougherty, berättar om en pojke vars redan katastrofala jul bara blir värre när en demon dyker upp. Tyvärr verkar ”Krampus” gå raka vägen till DVD här i Sverige, så kanske får vi spara på läskigheterna till nästa vinter.

Carol (biopremiär 25 december)




Todd Haynes ”Carol” är inte en traditionell julfilm med granar, pynt och familjemys i fokus, men eftersom den utspelar sig i december (och får biopremiär på juldagen) platsar den definitivt på listan. Cate Blanchett spelar överklasskvinnan Carol, som köper julklappar av unga varuhusbiträdet Therese (Rooney Mara) och stjäl hennes hjärta på köpet. Förbjuden romantik och Oscarsgnistrande dramatik i ett snötäckt 1940-tals New York.

Love the Coopers (nu på bio i USA)



Ensemble-komedi där Amanda Seyfried, Diane Keaton, Ed Helms och John Goodman ska samsas under ett tak när släkten Cooper firar jul. Amerikansk och brittisk biopremiär i november, dessvärre verkar filmen inte hitta till Sverige förrän någon gång 2016. Kanske lika bra det, bara 20% av kritikerna på Rotten Tomatoes är positiva.:"Begåvade skådisar, bitterljuvt julfirande, men det sliskiga manuset sviker dem" lyder kontentan.

Se också: De 50 bästa julfilmerna

| 17 november 2015 18:00 |