Skribent

MovieZine.se

7 maj 2014 | 20:01

Är Bryan Singer våldtäktsman? (och hatet mot homosexuella)

Den slog ner som en bomb och spreds som en löpeld, nyheten om att X-Men-regissören Bryan Singer har blivit stämd för våldtäkt på en ung kille.

Mannen som anklagar Singer heter Michael Egan och menar att han blev våldtagen för cirka 15 år sedan på ett "oanständigt" Hollywoodparty, som arrangerades för att rika och mäktiga homosexuella män skulle få möjlighet att träffa unga killar med skådespelar- och/eller kändisdrömmar. I stämningsansökan menar Egan att han blev lurad att komma till en fest i en lyxig villa i Kalifornien när han var 14-15 år gammal (han är alltså nu runt 30 år). Väl där ska Singer ha erbjudit honom alkohol och lovat honom en filmroll i en av hans kommande filmer. Han ska också ha sagt att "den här gruppen", de mäktiga gästerna på festen, kontrollerar Hollywood.
 
Singer ska ha, mot Egans vilja, utfört oralsex på honom och sedan tvingat honom att göra detsamma i en pool. Singer ska också ha, vid andra tillfällen än den första festen, gett Egan droger och explicit lovat honom en roll i en X-Men-film. När anklagelserna först blev kända, i mitten av april, var Singers representanter snabba med att gå ut och säga att stämningen endast var ett publicitetstrick som inte hade ett uns av sanning i sig, att de riktades mot Singer för att pressa honom på pengar. Som det verkade så trodde de att detta var något som skulle försvinna snabbt. Så blev dock inte fallet, så här några veckor senare så har anklagelserna, oavsett om de är sanna eller inte, muterat till en mardröm för Singer och marknadsföringen av filmen "X-Men: Days of Future Past" (som har svensk biopremiär 23 maj).
 
Bryan Singers namn togs bort från marknadsföringen av TV-serien "Black Box", som han är producent för, och skandalen visar inga tecken på att försvinna. Snart efter att Singer och hans advokater viftat bort anklagelserna, i hopp om att ingen skulle ta dem på allvar, så började de förstå allvaret, alla regissörens planerade framträdanden för att marknadsföra "Days of Future Past" ställdes in. Singer menar att anklagelserna är totalt falska men väljer att hålla sig borta från rampljuset för att inte minska filmens möjligheter att underhålla publiker (och spela in en massa pengar). Så här sa han i ett pressutskick:

"Anklagelserna mot mig är upprörande, illvilliga, och fullständigt falska. Jag vill inte att dessa påhittade påståenden ska ta ifrån NÅGON SOM HELST uppmärksamhet från "X-Men: Days of Future Past". Denna fantastiska film kommer från hjärtat och är en av de mest fantastiska upplevelserna i min karriär. På grund av detta så har jag, av respekt för alla extraordinära insatser från de otroligt talangfulla skådespelarna och filmarbetarna, beslutat mig för att inte delta i uppkommande marknadsföring för filmen. Med det sagt så lovar jag att sanningen, när denna situation har utretts, kommer att visa vilken sjuk ock snedvriden utpressning detta är. Jag vill tacka fans, familj och vänner för underbart stöd och överväldigande support."

Om filmen kommer att bli bra eller inte är inget vi kan veta säkert men om jag får gissa så tror jag det. Detta eftersom Singers X-Men-filmer har varit bra och "Days of Future Past", som är regissörens återkomst till franchisen, är baserad på en av de, enligt mig, bästa serietidnings-berättelserna någonsin. I den tryckta versionen av "Days of Future Past" så synliggörs allt det som är bäst med X-Men, actionsekvenser och tematik om utanförskap, folkmord och främlingsfientlighet/rasism blandas för att berätta en historia som är av intresse för alla, från fanboys till människor som aldrig har läst en serietidning. På grund av berättelsens tidsresande/resande till parallella tidslinjer så kommer, för första gången (om man inte räknar med den sekundslånga cameon för Wolverine i "X-Men: First Class" och teasern i eftertexten för denna film i "The Wolverine"), skådespelarna från den första X-Men-trilogin sammanstråla med de från rebooten, allt som allt så snackar vi en sjuhelvetes samling skådespelare.
 
Att Bryan Singer är homosexuell är inget som är en hemlighet. Att han, med buller och bång, slog igenom med den fantastiska "De misstänkta" vet nog de flesta. Efter det har han blandat bra och dåligt samt populärt och personligt i sitt filmskapande. Gällande ämnet vi diskuterar i denna text så är det intressant att ta upp en karriärshöjdpunkten "Apt Pupil" ("Sommardåd" på svenska) som på intressanta sätt diskuterar homosexualitet och nazism. Homosexualitet är på ytan betydligt mer accepterat i Hollywood idag än tidigare. Det finns otal historier om kvinnor och män som, genom filmhistorien, fått dölja sin sexuella läggning för att kunna ha karriärer i Hollywood, bland de mest kända är Rock Hudsons livshistoria. Fortfarande idag är det ett kontroversiellt ämne.
 
Den öppet homosexuelle Matt Bomer ryktades vara aktuell för huvudrollen i filmadaptionen av "Fifty Shades of Grey", en nyhet som välkomnades av många (på grund av hans klassiska sexighet och fysiska likheter med romankaraktären) men hatades av lika många, om inte fler, eftersom de inte kunde se en homosexuell man i rollen som heterosexuell i en film som kommer att innehålla flertalet sexscener.
 
I hela den här soppan så utkristalliserar en sak för mig när jag plöjer igenom hundratals texter om detta fall på olika internetsidor: hatet mot homosexuella lever och frodas på ett ofantligt skrämmande sätt. Flera av sidorna som jag har besökt (till exempel de många artiklarna på TMZ) som förarbete till att skriva denna artikel har varit fyllda med kommentarer som "jag visste det, det är så de håller på de där bögarna" och liknande nedsättande åsikter om homosexuella som grupp. Jag blir arg när jag ser hur många människor som använder en sådan här incident, som inte ens är bevisad, för att låta sitt hat flöda fritt. Det är en farlig väg att ge sig in på och pekar mot människans sämsta sidor, att döma helheter efter individers handlande eller, än värre, individers eventuella handlande.
 
Så hur ska vi bemöta det här? Jag tycker att vi ska njuta av "Days of Future Past" och hoppas att den, precis som majoriteten av historierna om X-Men (i serietidningar eller på film), lyckas förmedla ett budskap om inkludering och tolerans. Huruvida Singer är skyldig eller inte lämnas bäst till domstolar och rättegångar men det vi måste enas om är att det aldrig är okej att duka under för fördomar och låtar händelser som dessa bli ett "frikort" för att hata hela grupper. Säg att Singer är skyldig, rent hypotetiskt, ger det drevet och näthatet rätt att anklaga alla homosexuella för att vara avvikande och perverterade? Nej, givetvis inte. Om det är något som X-Men, genom sin långa historia, har försökt att förmedla så är det att alla, oavsett hur annorlunda de är, har chansen att göra något bra. Något bra för sig själva, för samhället och för världen. Låt oss följa det exemplet och attackera hatet men en "fastball special".

Martin Memet Könick

| 7 maj 2014 20:01 |