Film

Skribent

MovieZine

11 november 2015 | 18:00

Allt vi vet om "Fantastiska vidunder och var man hittar dem"

Snart bara ett år kvar till biopremiär!
Harry Potter-fans! Det är dags att markera 18 november 2016 i kalendern, om du förstås inte redan har gjort det. Nästan på pricken femton år efter premiären av ”Harry Potter och de vises sten” ska vi tillbaks till J.K. Rowlings förtrollade värld. Den här gången ska det handla om ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem”. 

Förra veckan lossnade det ordentligt och rykten blev till fakta när Entertainment Weekly publicerade sitt temanummer om filmen. Här är allt vi vet om "Fantastiska vidunder" hittills.Lär känna huvudpersonerna


Eddie Redmayne som Newt Scamander: En excentrisk britt som reser jorden runt i jakt på magiska djur. Han trivs mer bland bestar och varelser än bland folk. Newt kommer till New York med en väska full av ovanliga och utrotningshotade arter.

Katherine Waterston är Porpentina ”Tina” Goldstein: En ambitiös anställd på the Magical Congress of the United States of America (USA:s motsvarighet till Trollkarlsministeriet, också kallat MACUSA). Tina har förflyttats till ett jobb som ligger långt under hennes kompetens, efter att hon stod upp för fel person. När hon träffar Newt längtar hon efter att slåss för det som är rätt.

Alison Sudol är Queenie Goldstein: Tinas yngre syster och rumskamrat har ett stort hjärta och kan läsa tankar.

Dan Fouler är Jacob Kowalski: En optimistisk No-Maj (så kallas mugglare i Amerika) som jobbar på fabrik men vill bli bagare. ”Harry Potter”-franchisens första stora mugglar-karaktär introduceras till magins värld av Newt.

Colin Farrell är Graves: En mäktig auror och högra hand till amerikanska magivärldens president.

Samantha Morton är Mary Lou: Trångsynt ledare för fanatiska Second Salemers, en grupp som försöker exponera och krossa trollkarlar och häxor.Fantastiska varelser


Så vilka fantastiska vidunder kan vi räkna med att hitta i filmen? Entertainment Weekly räknar upp sju av dem.

Niffler: En skattsökande rackare som dras till allt som glittrar. Skådespelaren bakom Newt Scamander, Eddie Redmayne, har denna som sin favorit. 

Ashwinder: En orm som föds ur en magisk eld.

Lethifold: En särskilt dödlig magisk varelse, stryper sina offer i sömnen.

Augurey: En grönsvart, irländsk variant av fågeln Fenix som förutser din död.

Böjsvans, eller bogkrypare: Sågs i ”Harry Potter och Fenixorden”. En insekt lika stor som en hand, lever vanligtvis i träd och försvarar dem med våld.

Crup: En hund som uppfostrats av magiker. Lojal och äter vad som helst.

Sjöfolk: Undervattens-varelserna sågs i ”Harry Potter och den flammande bägaren”. Ytterligare sex grejer du bör veta om filmen


1. Det handlar om fyra hjältar

Precis som böckerna och filmerna om den lille trollkarlen har ”Fantastiska vidunder” en huvudperson, Newt Scamander, som är omgiven av vänner. Newts vapendragare på äventyren är Tina (Katherine Waterston), Queenie (Alison Sudol) och mugglaren Jacob (Dan Fouler).

2. Det utspelar sig i New York år 1926

Från början fanns det planer på en film i dokumentärstil som beskriver världens magiska djur, lite mer i stil med boken. Alla fantastiska varelser har en viktig del i filmen och deras naturliga miljö kan nås via Newts magiska väska, men i övrigt är New York platsen där allt händer.

3. Mer modern än Potter-filmerna

Ja, ”Fantastiska vidunder” kan kännas mer modern än filmerna om ”Harry Potter”, trots att handlingen utspelar sig för 90 år sen. Detta på grund av att filmen tar plats i en pulserande storstad snarare än ett urgammalt slott.

4. Filmen blir också mognare

Regissören David Yates, som gjorde de fyra sista filmerna om Harry Potter, tror att filmen känns vuxnare. ”Det finns inga barn med i filmen”, säger han till EW.com.

5. Amerikanska trollkarlsvärlden är annorlunda

De flesta trollkarlar och häxor i USA på 1920-talet gömmer sig i underjorden, av stor rädsla för förföljelse från mugglare. 

6. Fler filmer planeras

Inte så överraskande kanske, men J.K. Rowling som skrev manus har redan idén klar för två uppföljare. Den första filmen har inga karaktärer vi känner igen från Harry Potter-filmerna, men en eller två kan dyka upp längre fram… i betydligt yngre versioner, såklart.

"Fantastiska vidunder och var man hittar dem" har biopremiär 18 november 2016. Här kan du läsa mer i detalj om vad filmen handlar om...
| 11 november 2015 18:00 |