Film

Skribent

Alexander Dunerfors

5 november 2015 | 18:00

Här är vad ”Fantastiska vidunder” handlar om

Harry Potter-prequeln utspelar sig i New York år 1926. Och från och med nu blir det spoilervarning.
I bokform är ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” en tunn guide till de magiska djur och varelser som förekommer i Harry Potters värld. Skriven av Newt Scamander (egentligen J.K. Rowling) var den endast tänkt som ett kul tillägg till bokserien om livet på Hogwarts.

Men nästa år blir den storfilm; frågan är vad den då ska handla om? Lyckligtvis har vi fått svaret (via Entertainment Weekly):

Den excentriske magi-zoologen Newt Scamander anländer till New York (av en anledning vi inte kan gå in på) med sin väderbitna väska. Det är en sån där magisk väska som rymmer lite allt möjligt, bland annat sällsynta och utrotningshotade magiska djur från Newts resor jorden runt. Han upptäcker att amerikanska trollkarlssamhället gömmer sig för Mugglare (i Staterna kallas de för No-Maj) och rädslan för att avslöjas är till och med större än i England. 

”Fantastiska vidunder” är berättelsen om vad som händer när den brittiske trollkarlen med unika talanger reser till magi-fobiskt Amerika och några av hans ganska farliga djur… lyckas rymma.

J.K. Rowling har själv skrivit manuset som filmas av David Yates. Regissören bakom de sista fyra ”Harry Potter”-filmerna kan kännas som ett förutsägbart val, men han är mer än kompetent för att översätta Rowlings fantasifulla, och ofta mörka, berättelser till bioduken. Med lite tur blir filmen början på en trilogi.

”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” har biopremiär 18 november 2016.
| 5 november 2015 18:00 |