Serie

Skribent

Sara Abdi

27 februari 2016 | 12:00

9 Oscarsnominerade som började sina karriärer på tv

Bryan Cranston känner de flesta igen som Walter White. Men den gamla Breaking Bad-skådisen är långt ifrån den enda i årets Oscarsrace som började sin karriär på tv.

Här är fler skådisar som slog igenom i såpor, sitcoms och dramaserier och nu har chans på filmvärldens största pris.

1. Alicia VikanderVårt svenska Oscarshopp har chansen att ro hem priset för bästa biroll, för sin insats i ”The Danish Girl”. Det är bara en av de stora roller hon har kunnat lägga till sitt CV de senaste åren. Men innan hon blev stor i Hollywood kunde vi se henne som Jossan i ”Andra Avenyn”. Den svenska såpan, som utspelade sig i den påhittade göteborgska stadsdelen Riverside, blev kanske inte riktigt den succé som SVT hade hoppats på. MovieZines läsare, alla de 27 som har bemödat sig om att betygsätta den, har gett serien det högst mediokra betyget 2.4 av 5. Serien sändes i tre säsonger mellan 2007 och 2010 och Alicia var bara med i den första säsongen. 

2. Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio har knappt gjort något annat än skådespelat och nu har han chans på en Oscar för bästa huvudroll för "The Revenant". Redan i yngre tonåren började han få roller i serier som ”Lassie” och ”Santa Barbara”. Som 16-åring fick han en återkommande roll i ”Pappa vet bäst”. En sitcom av typen "trevlig familjeunderhållning" som det fanns precis hur många som helst av på nittiotalet. Leonardo spelade ett fosterbarn som fick komma och bo hos familjen Seaver, där han stannade i 24 avsnitt. Inte helt otippat har Leonardo haft annat för sig än att medverka i de två uppföljande ”Pappa vet bäst”-filmerna som har kommit under 2000-talet.

3 & 4. Michael Fassbender och Tom HardyNu har de chansen att få varsin Oscar för sina respektive roller i ”Steve Jobs” och ”The Revenant”. För femton år sedan spelade de soldater under andra världskriget i HBO:s ”Band of Brothers”. Den tio avsnitt långa serien hyllades när den kom och belönades med flera Emmys och en Golden Globe.


5. Brie Larson Brie Larson kan få en Oscar för sin roll i filmen ”Room”. Hon började sin karriär med att spela Bob Sagets dotter i tv-serien ”Raising Dad”. För Bob Saget kände inte att det räckte att spela änkeman och pappa i åtta säsonger av ”Huset Fullt”, nej han valde att göra det en gång till på 2000-talet. Brie Larson och Kat Dennings spelade döttrar till Bob Sagets karaktär. Serien blev dock kortlivad och lades ned efter en säsong.

6. Jennifer Lawrence Jennifer Lawrence har redan en Oscarsstatyett där hemma. Den fick hon för sin roll i ”Du gör mig galen!”. I år kan hon vinna en till, för huvudrollen i ”Joy”. Hon är bara 25 år, men hon har ändå hållit på ett tag. Som sjuttonåring hade hon en stor roll i komediserien ”The Bill Engvall show”. Hon medverkade även i ett par avsnitt av ”Medium”, där hon spelade två olika karaktärer i säsong tre och fyra. 

7. Sylvester StalloneSylvester Stallone hoppas kamma hem en Oscar för bästa biroll, för sin roll i ”Creed”. Innan han blev Rocky fick han dock kämpa lite för att försörja sig på skådespeleriet. Filmdebuten var av det mer lättklädda slaget, men han övergav snabbt mjukporren och lyckades få mer seriösa roller. Filmerna varvades i början med inhopp i tv-serier. Bland annat spelade han Rick Daly i ett avsnitt av ”Kojak”. Karaktären beskrivs som ”en ung trigger-happy polis” som råkar döda en pojke och får Kojak efter sig.  

8. Jennifer Jason Leigh 
Jennifer Jason Leigh hoppas vinna priset för bästa biroll, för sin roll i "The Hateful Eight". Redan som tonåring började Jennifer Jason Leigh jobba med film och tv. När hon var nitton fick hon en roll i ett avsnitt av "CBS Afternoon Playhouse", vilket var eftermiddags-tv som syftade till att lära tonåringar om livet. Typiska ämnen kunde vara farorna med alkohol, sex och droger. Jennifer Jason Leighs avsnitt har titeln ”I Think I'm Having A Baby”, och handlar inte helt otippat om tonårsgraviditeter. Som en liten bonus medverkar även Helen Hunt och Ally Sheedy i samma avsnitt.

9. Kate Winslet 


Large 21c5b9c75f4caf27842c7dc7a0cec720 dark 20season

Kate Winslet kan få en Oscar för sin roll i "Steve Jobs". När hon var femton gjorde hon en av sina första roller i  den brittiska sci-fi-serien ”Dark Season”. Serien fick bara en säsong. Russel T Davies som låg bakom serien har sedan dess bland annat gjort ”Queer as Folk”, och är även den som har återupplivat den gamla klassikern ”Doctor Who”. ”Dark Season” handlar om tre tonåringar som måste rädda sin skola från den onde Mr Eldrich. En man som delar ut gratis datorer till alla eleverna, men som har en baktanke med sin givmildhet... 

Och på söndag får vi veta om någon av de gamla tv-skådisarna får gå upp på scenen och ta emot en gyllene Oscar som ett slutgiltigt bevis på hur långt hen har kommit.
| 27 februari 2016 12:00 |