Band of Brothers 2001

Drama Krig
USA
60 MIN
Engelska
Franska
Tyska
Holländska
Band of Brothers poster

Synopsis

Krigsdramaserie som bygger på Stephen E. Ambroses bestseller, och berättar historien om Easy Company, det 506:e regementet vid den 101:a luftburna divisionen av USA:s armé. Historien tar sin början vid träningen i Georgia 1942, och följer soldaterna ända fram till Dagen D och Nazi-Tysklands fall. En sann historia som baserar sig på mängder av intervjuer med överlevande, plus journaler och brev från soldaterna. En berättelse om en division som tog 150% förluster och vars soldaters liv blev till legender.
Ditt betyg
4.4 av 2,297 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Currahee
2001-09-10
02
Day of Days
2001-09-10
03
Carentan
2001-09-17
04
Replacements
2001-09-24
05
Crossroads
2001-10-01
06
Bastogne
2001-10-08
07
The Breaking Point
2001-10-15
08
The Last Patrol
2001-10-22
09
Why We Fight
2001-10-29
10
Points
2001-11-05

Recensent

Rebecca Unnerud

18 september 2012 | 22:13

Mästerligt krigskammardrama

Det här är kanske inget som ska erkännas för då försvinner min trovärdighet som någon "som har koll" och är "först på bollen" på allt inom tv och film. Men det är ingen idé att undanhålla sanningen utan här kommer det: jag såg "Band of Brothers" så sent som våren 2013.

Jag hade självklart hört mycket gott om denna HBO-monsterproduktion signerad Tom Hanks och Steven Spielberg men ändå tänkt att det inte skulle vara något för mig. På den tiden stavades mitt tv-tittande "Beverly Hills 90210" och "Party of Five". Serien gick på SVT 2001 och passande nog gjorde min kille sin värnplikt under denna period. Han älskade serien från första stund, inhandlade boxen och har sett om serien flera gånger. Även om han har tjatat på mig de senaste åren att han vill inviga mig i denna oupptäckta pärla har jag stretat emot. Hur kom det sig då att jag helt plötsligt sitter i soffan mars 2013 och plöjer alla avsnitten på en veckas tid? Anledningen stavas Damian Lewis. I och med rollen som Brody i "Homeland" upptäckte jag Lewis vilket gjorde att jag gav "Band of Brothers" en chans. Det visade sig att den skulle innehålla så mycket mer än en rödhårig britt. En serie som har 9.5 på IMDB gör ofta det.

Miniserien "Band of Brothers" (10 avsnitt) baserar sig på Stephen E. Ambroses bestseller med samma namn och berättar historien om Easy Company, det 506:e regementet vid den 101:a luftburna divisionen i USA:s armé. Historien tar sin början vid deras träning i Georgia 1942, och följer dem ända fram till Dagen D och Nazi-Tysklands fall. Händelserna som skildras i serien är baserade på Ambroses forskning och dokumenterade intervjuer med E-kompaniets veteraner. Alla karaktärer skildrade i serien är baserade på verkliga medlemmar ur E-kompaniet - vissa av dem kan ses i inspelade intervjuer som visas innan varje avsnitt. Deras identiteter avslöjas inte förrän i sista avsnittet.

En av seriens största styrkor är att varje avsnitt fokuserar på en speciell rollkaraktär. Karaktärsskildringarna är mångfacetterade och under de få avsnitten kommer jag nära E-kompaniet: Major Richard Winters (Damian Lewis) Captain Lewis Nixon (Ron Livingston) Technical Sergeant Donald Malarkey (Scott Grimes), Second Lieutenant C. Carwood Lipton (Donnie Wahlberg) och alla de andra. Skådespelarensemblen, med bland andra ovan nämnda, är mycket bra men ett speciellt hedersomnämnande vill jag ge David Schwimmer i rollen som den iskalle kaptenen Herbert M. Sobel. "Ross" blir väldigt snabbt väldigt avlägsen. För två av våra allra största skådespelare inleddes karriärerna just i denna serie, nämligen Michael Fassbender och Tom Hardy. Andra kända ansikten bland de mindre rollerna är Colin Hanks, James McAvoy och Simon Pegg. De individuella skådespelarprestationerna i denna serie är verkligen remarkabla, ingen och då menar jag ingen är dålig!

Stridsscenerna känns väldigt realistiska och speglar krigets ofattbara lidande och vedermödor på ett smärtsamt bra sätt. Serien är samtidigt fylld av oerhört vackra miljöer och fotot är periodvis helt fantastiskt. Dessa konstraster, mellan det fina och det fula, gör att serien känns desto mer i magen. Alla avsnitt håller mästarklass men mina favoritavsnitt är: avsnitt 3 "Carentan" - E-kompaniet intar den franska tätorten Carentan och slår tillbaka tyskarnas motattack, avsnitt 6 "Bastogne" - E-kompaniet uppehålls vid den belgiska tätorten Bastogne under Ardenneroffensiven och avsnitt 9 "Why We Fight" - E-kompaniet går över gränsen till Tyskland och stöter på ett koncentrationsläger.

Många älskar "Band of Brothers", de allra flesta som har sett serien håller den som en av de allra bästa som har gjorts. Men sen finns den andra sidan. Kritiken handlar främst om att serien är alldeles för tråkig och långsam. Jag har svårt att se belägg för detta. Skaparna bakom serien har inte som avsikt att snabba på handlingen med banalt "pang-pang" utan vill att vi som åskådare ska komma nära karaktärerna, relationerna dem emellan och deras tillvaro. Men samtidigt är det en serie som utspelar sig i krigsmiljö och är fylld av realistiska och otäcka scener. Seriens blandning av snyggt drama och klassiskt krig får både dansk dogma- och krigsfilm-älskare att samsas. Oavsett om vi får följa kompaniet i stridens hetta eller i lugnet där emellan så är serien alltid underhållande. Den enda kritik jag har mot serien är att den likt de flesta krigsskildringar på film och tv ibland lider av patriotisk stråkmusik. Serien tappar då för en kort stund den annars så realistiska tonen och reduceras till en romantisering av kriget och USA. Stråkmusiken är dock inte tillräckligt störande för att hota "Band of Brothers" självklara femma.

Serien nominerades till 19 Emmy Award-utmärkelser och vann sex stycken, bland annat "Outstanding miniseries", "Outstanding Casting for a miniseries, Movie, or a Special" och "Outstanding Directing for a miniseries, Movie, or a Dramatic Special". Den vann även en Golden Globe för "Best miniseries, or Motion Picture Made for Television".

2010 kom "The Pacific" och inom de närmsta åren är Steven Spielberg och Tom Hanks tillbaka med ännu en HBO-serie med andra världskriget som kuliss. Serien har arbetsnamnet "Masters of the Air".

| 18 september 2012 22:13 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Band of Brothers
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu