Film

Skribent

Alexander Kardelo

31 maj 2017 | 18:00

9 biofilmer att se i juni

Häng med Wonder Woman ut i krig, jaga mumier med Tom Cruise eller bli döv med Michael Bay. Det bjuds på mycket action när sommarsäsongen drar igång på allvar.
Ja, det är knappast brist på påkostade Hollywood-spektakel på bio i juni. Men det finns också gott om annat att välja på, om du behöver du fly den svenska sommaren. Kolla in en dokumentär om en av vår samtids mest omtalade män, eller res till Island och ta del av en fin kärlekshistoria. Här är månadens höjdpunkter på bio.
 

Wonder Woman - 2 juni

 
 
Det tog många år, men nu är den här: en storfilm om en kvinnlig superhjälte, som dessutom är riktigt bra! Patty Jenkins (”Monster”) regisserar Gal Gadot, som stal showen i ”Batman v Superman”. Här följer vi amazonprinsessan Diana från uppväxten på en paradisö, till frontlinjen i första världskriget. Snygg och spännande popcornaction från DC Comics.
 

Risk - 9 juni

 
 
Dokumentärfilmen ”Risk” beskrivs som ”filmen Julian Assange inte vill att du ska se”. Framför kameran står den omskrivne och ofta kontroversielle grundaren av Wikileaks. Bakom kameran hittar vi Oscarsbelönade regissören av ”Citizenfour”, Laura Poitras.
 

The Mummy - 9 juni

 
 
Finns det någon utmaning Tom Cruise inte klarar av? Snart väntar nästa omöjliga uppdrag då han ställs inför en uråldrig ondska - en riktigt arg egyptisk drottning. Sofia Boutella ser förvånansvärt fräsch ut för att spela tusenårig mumie. Russell Crowe spelar något av en Nick Fury som binder samman ”The Mummy” med kommande monsterfilmer i vad som nu kallas Dark Universe.
 

Rough Night - 16 juni

 
 
Fem städade storstadskvinnor släpper loss alla hämningar när Scarlett Johanssons möhippa ska firas. Men kvällen går överstyr, och plötsligt har de en död manlig strippa på sitt hotellrum. Här utlovas en mix av ”Baksmällan” och ”Länge leve Bernie”, och vi hoppas på något lika roligt som ”Bridesmaids”.
 

All Eyez on Me - 16 juni

 
 
Den 16 juni skulle rapparen Tupac Shakur ha fyllt 46 år. Men ödet ville annorlunda och han sköts till döds bara 25 år gammal. Då hade 2Pac redan hunnit bli en stor röst på hiphopscenen. I den här dramabiografin, som släpps på hans födelsedag, spelas han av porträttlika nykomlingen Demetrius Shipp Jr.
 

Transformers: The Last Knight - 24 juni

 
 
Man vet vad man får av en Michael Bay-film. Högljudda smällar, stora actionscener och robotar som spöar på varann på löpande band. I den femte filmen ska vi också få en historielektion, då Transformers tydligen funnits på Jorden längre än vi tror. Oscarsvinnaren Anthony Hopkins bidrar med lite tyngd i rollistan.
 

Dumma mej 3 - 28 juni

 
 
Den snälla superskurken Gru och hans söta minioner återvänder. Den här gången utmanas de av en ärkefiende med förkärlek för 1980-talets mode och musik. Mer drama blir det när Grus okände tvillingbror dyker upp. Sommarens stora (och typ enda) animerade alternativ för barnfamiljen.
 

It Comes At Night - 30 juni

 
 
Om du vill ha dina thrillers mörka, suggestiva och psykologiska, är detta filmen för dig. ”It Comes At Night” utspelar sig i en postapokalyptisk framtid, men kretsar endast kring ett isolerat hus i skogen där en familj gömmer sig. Spännnande trots stillsamt tempo, tänk ett möte mellan ”The Road” och ”The Witch”.
 

Heartstone - 30 juni

 
 
Något lång men mycket fin coming-of-age-berättelse med isländska landskap som bakgrund. Här möter vi uttråkade kids på väg in i tonårslivet, med hormoner och känslor all over the place. För vännerna Thor och Christian blir det ett uppvaknande där de inser att de kanske är mer än bara vänner.
 
 
Vad ser du på bio i juni? Kommentera nedan.
| 31 maj 2017 18:00 |