Rough Night 2017

Komedi
USA
101 MIN
Engelska
Rough Night poster

Synopsis

Fem college-vänner återförenas efter tio år för en vild möhippa i Miami. Deras hårda festande tar en våldsamt underhållande vändning när de råkar döda en manlig strippa. Under tiden de försöker klara upp situationen tar deras kväll ytterligare några oväntade vändningar.
Ditt betyg
2.5 av 80 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

15 juni 2017 | 17:40

Burdus, plump och snuskig med finaste finess

Äntligen en rolig och riktigt bra film om ett gäng kvinnor som rumlar runt i natten och är burdusa ihop.
Jag har verkligen väntat på något som detta sedan ”Bridesmaids”, men det har förutom några få toppar, varit ganska mycket dalar i utbudet ”kvinnokomedier” på sistone. Därför är ingen gladare än jag när jag nu får skratta och verkligen på allvar skratta och känna med några underbart framfusiga och ofina fruntimmer som inte skäms för att ta plats på ett mansdominerat område.
 
Jess ska gifta sig och för att fira det har hennes gamla rumskompis från skoltiden, Alice, ordnat med en galen helg i Miami åt hela tjejgänget från förr, samt Jess’ nyare kompis Pippa från Australien. Men det har gått tid sedan deras vilda ungdomsår och saker han förändrats. Jess är numera en hårt arbetande kvinna och kandiderar till senaten och vill egentligen mest bara ta det lugnt och vila upp sig. Det är dock inget som står på dagordningen om Alice får bestämma och när en manlig strippa anländer till partyt, går saker och ting snabbt utför, varefter ”lugn kväll” knappt är något, någon av dem längre ens kan stava till.
 
Scarlett Johanson spelar den blivande bruden och Jillian Bell, Zoë Kravitz, Iliana Glazer och sinnessjukt roliga Kate McKinnon spelar väninnorna och samtliga är väldigt övertygande.
Vi har sett storyn förr i olika tappningar, men då har det såklart handlat om ett gäng män som ställer till det och sedan försöker ordna upp det. Här är inte bara själva intrigen ”könsbytt”, mycket annat är det också och det blir riktigt bra så. Faktiskt finner jag det till och med närmast hysteriskt kul när vi får se kvinnorna härja på och sniffa kokain ikapp på klubbtoa, för att i efterföljande scen få hänga med den blivande brudgummen på svensexa, där han med sina vänner storögt sniffar på rödvin i ett avsevärt mycket lugnare tempo och pratar om att ”go wild” i och med att det snart ska bli dags att smutta på en kyld Lambrusco.
 
Den här typen av humor, med mängder av rätt så vulgära sexskämt, politiskt inkorrekt drogromanticism och ohämmat objektifierande av det andra könet, har män haft monopol på i decennier, medan vi kvinnor fått skratta åt det från sidan av, utan att alls kunna identifiera oss med egentligen någon. Visst har flertalet komedier med kvinnor i centrum gjorts på sistone, men de blir tyvärr sällan så bra eller ens särskilt roliga (med få briljanta undantag som just ”Bridesmaids” och ”Trainwreck” t.ex.).
 
”Rough Night” däremot är en riktigt bra film, välregisserad och välskriven. Dialogerna och replikerna är oväntat snuskiga och skönt plumpa här och var, men alltid med glimten i ögat. Karaktärerna känns lättrelaterade och även om de på sina håll spårar ur så gör de aldrig det för mycket för att man ska tappa tron på dem.
Regissören Lucia Aniello och Paul W. Downs (skaparna av ”Broad City”) har skrivit manuset till detta och Aniello lyckas verkligen med sin blick också ge filmen ett tydligt kvinnligt fokus, sett hela vägen ur hennes synvinkel. HON är den som styr och tittar, medan HAN (ja faktiskt alla män i filmen) finns där i blickfånget, för att reagera på just hennes blick.
 
”Rough Night” är således en modern, intensiv, rolig och fartfylld actionkomedi som kanske inte levererar några distinkta tänkvärdheter så mycket som ändå underhåller hela sin löptid. Ni som, liksom jag, älskar när även kvinnor får släppa loss och vara roliga på ett oprytt och högst mänskligt sätt, bör absolut inte missa detta.
| 15 juni 2017 17:40 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
2
Kul vissa stunder, man vill gärna att filmen ska vara roligare än den är, men det här är ingen "kvinnlig Baksmällan". Premissen känns inte särskilt klockren och valen de gör i filmen är rent korkade. Inte så trovärdigt med andra ord. Det hjälper inte att skådisarna är charmiga och roliga när handlingen aldrig övertygar och mot slutet övergår i ren uselhet. 2/5
Läs mer
1
Det skulle vara en komedi om ett tjejgäng som åker vi på en möhippa helg till Miami, men stället blir det en krystad, inte alls speciell rolig, b-film :( När dem lyckas döda stripparen förvandlas helgen snart till en mörk story där allt går fel.... Dem försökte helt enkelt för mycket, inget kändes naturligt och dem överspela hela tiden?! Var varken rolig eller intressant...så betyget blir en svag tvåa.... Cast: Scarlett Johansson, Jillian Bell, Zoë Kravitz mfl... aa
Läs mer