Transformers: The Last Knight 2017

Action Äventyr Sci-Fi
USA
148 MIN
Engelska
Transformers: The Last Knight poster

Synopsis

Människan ligger i krig med Transformers, och Optimus Prime är försvunnen. Nyckeln till mänsklighetens framtida överlevnad ligger i det förflutna – i den begravda historien om hur Transformers först kom till Jorden. Krigets utgång vilar i händerna på en osannolik allians: Cade Yeager, Bumblebee, en engelsk lord och en Oxford-professor.
Ditt betyg
2.6 av 167 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jake Bolin

21 juni 2017 | 09:30

Michael Bay has left the building

Med sitt femte bidrag till spektakelfranschisen som mer än något annat karaktäriseras av avancerade effekter och korkade oneliners bjuder Michael Bay fansen farväl. Han har lovat den här gången, och vräker följaktligen på som om ingen morgondag fanns. Ja, kniven ska vridas om ett extra, sista varv.
Fast det är en sanning med modifikation, det där med att Bay tar farväl av publiken – ”Transformers: The Last Knight” är nämligen en film som aldrig tar slut. Förhandsvisningen håller antagligen fortfarande på. Regissören ifråga tycks har lyssnat på de kritiker som har anmärkt på att de flesta av de tidigare delarna i serien är alldeles för långa, och därefter beslutat sig för att straffa dem riktigt ordentligt så här avslutningsvis.
 
Två och en halv timmes robotröj är mycket att svälja för vem som helst, när nämnda robotröj dessutom paketeras i en så pass ojämn dramaturgi som det är fråga om här så infaller utmattningen redan halvvägs in.

Uppblandat med seriens signum, tvåbenta, förvandlingsvänliga jättemaskiner som bankar varandra till skrot, får vi nämligen ta del av en oerhört omständligt förklarad bakgrundshistoria. Den levereras till större delen av Anthony Hopkins, som vandrar omkring i ett engelskt slott och maler exposition i en andra akt som möjligtvis är tänkt att fungera som en andningspaus för publiken – ett sorts lugnet före stormen - men som mest har en sövande effekt. Det är någonting om Kung Arthur och Merlin, och så är robotarnas hemvärld förbannad på jorden på grumliga premisser, det finns även en magisk amulett, och du har naturligtvis din ödesmättade stav.

”Du pratar mycket”, säger Mark Wahlbergs rollfigur, som själv gärna begagnar sig av ett kärnfullt, bryskt språk, till Hopkins. ”Ja, jag gör väl det”, medger han. Och det här är verkligen inget endagsjobb för den rutinerade skådespelaren, han står för gissningsvis tre fjärdedelar av filmens dialog. Resten består av knasiga repliker från ett oöverskådligt antal färgglada robotar som samtliga tycks aspirera på att fungera som comic relief. Många kockar, och så vidare.

Sedan blir det slagsmål igen. Se, där åkte Optimus Prime på en rejäl snyting, och till höger i bild går två skalbaggeliknande robotar loss på varandra med stora svärd. Jag föreställer mig att Michael Bay klockar dialogscenerna och sedan konsekvent överkompenserar för varje förlorad sekund med dubbet så långa actionsekvenser. Det här är hans crescendo, och ingen någonstans på jorden kan anklaga honom för att hålla igen.
 
Man kan heller inte anmärka på effekterna, som är både svindlande och raffinerade. Möjligtvis kan man reservera sig för det faktum att det mesta som sker på duken trots det framstår som totalt ointressant, själlöst och, jodå, mekaniskt.

Men i det här läget, efter fem filmer - till vilken nytta?
| 21 juni 2017 09:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (6)
1
JMY
Robotar som fastnat i viloläge! Se den: Om du verkligen är helt frälst i de tidigare fyra delarna och önskar exakt samma sak igen och igen och igen och igen. Effekterna är självklart välgjorda även denna gång. Undvik den: Om du verkligen värderar din dyrbara tid här på jorden så bör du vända blickarna åt ett annat håll i drygt två timmar. Det är fånigt, segt, skrattretande och fruktansvärt mycket repetition från tidigare filmer. Som publik blir du också snudd på irriterad att manusförfattarna alltid lyckats dra upp en ny dold hemlighet från historieböckerna trots att man mer eller mindre vänt ut och in på hela jorden i varje Transformers-film. Det blir helt enkelt väldigt krystat och motsägelsefullt även för en film med utomjordingar och talande lastbilar. Hur en skådespelare som Anthony Hopkins lyckats hamna i en sån här film är ett stort mysterium. Var han onykter när han läste manuset eller var det ett barnbarn som övertalade honom att detta var en bra filmserie att hoppa på? Denna fråga är faktiskt mer intressant än hela handlingen i Transformers 5.
Läs mer
1
Äh fy fan!!!
Läs mer
2
För lång, för mycket action, egentligen för mycket av allt för att man ens ska orka koncentrera sig så länge?!! Merlin, cyberwar, människor och aliens det blev lite väl för mycket av det goda för att ens bli intressant och hålla en röd linje. Vad hände med det enkla men ack så grym story som i första två filmerna?? Sen blev det bara smällar, för komplicerat, oändligt långa filmer som inte ger nåt!! Så besviken igen!! Förstår inte hur man kan göra uppföljare på uppföljare utan att bring some new shit? Varför har Fast and furious överlevt så länge?? Jooo, dem tillför nåt nytt och anstränger sig för varje ny film, nästan varenda en efter 5an har blivit bättre och bättre, så kan man knappast säga om transformers...suck, gäsp och bortkastad tid....betyget blir en svag 3a... Den enda behållningen med filmen är nya stjärnskottet Isabella Moner, grym aktris, håll utkik i framtiden, hon kommer gå långt, superduktig, varför finns inga sådana superstars i Sverige? Cast: Mark Wahlberg, Laura Haddock, Isabella Moner mfl... aaa
Läs mer
Visa fler