Risk 2017

Dokumentär
Tyskland
87 MIN
Engelska
Spanska
Arabiska
Risk poster

Synopsis

Den Oscarsvinnande regissören Lauras Poitras fortsätter att granska kontroversiella människor när hon nu lägger fokus på WikiLeaks utgivare Julian Assange.
Ditt betyg
3.0 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Risk
Biopremiär
9 juni 2017
Språk
Engelska, Spanska, Arabiska
Land
Tyskland
Distributör
NonStop Entertainment
Längd

Recensent

Fanny Degerfelt

6 juni 2017 | 10:00

Osmickrande porträtt av Julian Assange

Regissören bakom uppmärksammande ”Citizenfour” är tillbaka med en dokumentär om Wikileaks polariserande grundare Julian Assange.
Laura Poitras följer Wikileaks - och personerna bakom - från deras tidiga avslöjanden. Även om vi får se saker som hur Wikileaks talesperson Jacob Appelbaum hjälper aktivister under arabiska våren med säkerheten, handlar filmen främst om Wikileaks grundare Julian Assange.

“Varför låter han mig filma det här?” frågar regissör Laura Poitras sig själv, och det är en legitim fråga när Assange låter sig fångas i minst sagt osmickrande situationer. Åsikterna om Wikileaks må gå isär, men ingen verkar tycka om Assange. Han hävdar att han inte är en martyr, men det är precis så han utmålar sig själv. Han verkar självupptagen och svår att arbeta med.
 
Poitras blir under dokumentärens gång allt mer desillusionerad med Assange, och filmen kommer allt mer att handla om hans problematiska förhållande till kvinnor. Han strör misogyna kommentarer omkring sig, och när han anklagas för våldtäkt hävdar han att han är utsatt för en feministisk konspiration då en av kvinnorna som anmälde honom "öppnade Göteborgs största lesbiska nattklubb." Hans kollegor ser beklämda ut.

Det gör en intressant kontrast mot Pointas tidigare dokumentär ”Citizenfour” som handlar om Edward Snowden, en person som framställs som mycket sympatisk. Det faktum att Assange är osympatisk gör honom inte mindre intressant som huvudperson, men det i kombination med filmens hackiga uppbyggnad gör att det inte finns särskilt mycket som håller publiken engagerad.

Poitras produktionsdagbok flätas samman med resten av dokumentären, hennes svåra relation till Assange, men också hur hon själv blir behandlad för att hon valt att göra dokumentärer som anses anti-amerikanska. Hur hon blir stoppad och utfrågad i tullen. Känslan av att vara övervakad. Sen nämner hon i förbifarten en relation till en av Assanges kollegor. Det är rimligt att Poitras inte vill att att det ska dra fokus från det hon vill berätta, men det lämnar en onödig lucka och väcker obesvarade frågor.

Poitras har gjort flera uppmärksammade dokumentärer, men är mest känd för Oscarbelönade ”Citizenfour” om visselblåsaren Edward Snowden. Den var ett drabbande avslöjande om USA efter 11:e september, om statens övervakande och misstänkliggörande av dem som motsätter sig denna övervakning.

I slutändan kommer ”Risk” inte i närheten av ”Citizenfour,” mycket på grund av att filmen känns halvfärdig. Den berättar vad som saker som nämns – till exempel hackares inverkan på det amerikanska presidentvalet – är det fortfarande svårt att dra slutsatser om. Dessutom får Poitras har också mindre tät kontakt med Wikileaks-teamet vilket gör slutet mindre intressant än början.

Filmen har intressanta beståndsdelar men behövde kanske ett år till för att kunna leverera den intressanta berättelse som finns där.
| 6 juni 2017 10:00 |