Serie

Skribent

Patrik Jonsson

14 maj 2015 | 18:40

8 TV-serier att se ikapp inför sommarsäsongen

Några veckor innan jul skrev jag en artikel med fokus på TV-serier att se ikapp inför den då stundande vårsäsongen. Tiden går verkligen fort, pang så är det nu dags för serietips inför sommaren!
Jag är absolut inte den som klagar på att tiden har gått fort denna vår, denna sommarsäsong känns nämligen mycket starkare än just vårsäsongen vad det gäller tv-serier. Nog för att sommarsäsongerna växt sig allt starkare på senare år, men att den ett år skulle till och med slå vårsäsongen var knappast något jag hade väntat mig ske för endast några år sedan. Nu är vi dock till synes där, detta beror visserligen helt på personlig smak, men nog verkar sommarens debutanter och återkommande serier bra mycket intressantare än vårens?

Nu ska jag dock inte snöa in på just debuterande serier denna vecka, dessa ska jag nämligen lägga fokus på i en senare artikel. Ikväll ska jag alltså istället ge er några tips på serier att se ikapp inför de nya säsongerna vilka uppenbarar sig i sommar. Med andra ord handlar kvällens artikel om återkommande serier! Nu drar vissa av dessa säsonger igång redan inom några veckor, ligger ni efter får ni alltså ligga i!

"Halt and Catch Fire" 


Kanal: AMC & HBO Nordic

Antal säsonger att se ikapp: 1

Antal avsnitt per säsong: 10 

Säsongspremiär: Den andra säsongen loggar igång den 31: maj.Först ut på denna lilla "lista" är alltså datorboomserien, sicket ord, "Halt and Catch Fire". En ganska så färsk serie som faktiskt debuterade så tidigt som ifjol sommar. På pappret låter kanske inte en tv-serie om datorer, familjeförhållanden och affärssnillen så jäkla intressant men tro mig, denna är faktiskt riktigt bra. Snyggt producerad, välskriven, härlig musik och riktigt grymma skådespelarinsatser.

"Masters of Sex"


Kanal: Showtime & HBO Nordic

Antal säsonger att se ikapp: 2

Antal avsnitt per säsong: 12 (sammanlagt 24 avsnitt att se ikapp)

Säsongspremiär: Den tredje säsongen forskar vidare den 12:e juli.Detta är alltså en serie om forskandet i det sexuella beteendet, kanske inte låter så där jättespännande? "Masters of Sex" utspelar sig dock under 50-talet när frasen "det sexuella beteendet" var tabubelagt. Detta gör så klart det hela ack så mycket mer spännande och intressant. Att det hela är extremt välspelat, med Michael Sheen samt Lizzy Kaplan i fronten och mycket välskrivet gör knappast saken bättre. En liten underskattad pärla, ni som missat denna och gillar historisk dramatik ska inte tveka; plocka upp den!

"Ray Donovan" 


Kanal: Showtime & HBO Nordic

Antal säsonger att se ikapp: 2

Antal avsnitt per säsong: 12 (Sammanlagt 24 avsnitt att se ikapp)

Säsongspremiär: Den tredje säsongen sveper in över oss den 12:e juli.Sommaren 2013 gjorde denna serie sin debut och blev genast en av mina stora favoriter. Med starka skådespelare som Liev Schreiber, Jon Voight, Elliot Gould, James Woods och Eddie Marsan kunde det knappast gå fel och det gjorde det inte heller. Nu två säsonger senare är det alltså dags för den efterlängtade tillika tredje säsongen, där rollistan dessutom har förstärkts av Ian McShane. En herre som gjorde stordåd med sin rolltolkning av Al Swearengen i kopiöst underbara "Deadwood". Välkommen tillbaka till tv-svängen säger jag till honom, och till er andra som fortfarande inte har plockat upp denna underbara lilla pärla säger jag bara; go for it! 

"Orange is the new Black" 


Kanal: Netflix

Antal säsonger att se ikapp: 2

Antal avsnitt per säsong: 13 (Sammanlagt 26 avsnitt att se ikapp)

Säsongspremiär: Den tredje säsongen fängslar oss redan den 12:e juni!Ja här får ni alltså ligga i lite om ni ska hinna komma ikapp och ligga i ska ni göra ifall ni gillar välskrivna samt vågade dramakomedier, med stor betoning på drama. Gillar ni dessutom filmer och tv-serier i fängelsemiljöer är det inget snack om saken. "House of Cards" må kallas Netflix:s stora dragplåster, jag personligen tycker dock att "Orange is the new Black" är en ack så mycket bättre serie.

"The Strain"


Kanal: FX & Viaplay

Antal säsonger att se ikapp: 1

Antal avsnitt per säsong: 13

Säsongspremiär: Den andra säsongen sprider sig förmodligen vidare någon gång i juli. Här har vi en serie som jag faktiskt egentligen inte ger så mycket för, jag såg nämligen "The Strain" som en relativt stor besvikelse. Taggar man dock ned lite på förväntningarna och lyssnar lite mindre på hypen kan den nog fungera ändå. Speciellt om man är ett stort skräckfan med en försmak för virus och vampyrer. Sedan kan den ju faktiskt bli bättre nu i den andra säsongen, potentialen finns där och det gör även förutsättningarna. Jag hoppas på det bästa.

"Hannibal"


Kanal: NBC, Netflix & Kanal 5

Antal säsonger att se ikapp: 2

Antal avsnitt per säsong: 13 (sammanlagt 26 avsnitt att se ikapp)

Säsongspremiär: Den tredje säsongen serveras den fjärde juni (NBC).Här har vi alltså en före detta vårserie som alltså, åtminstone i år, kommer att sändas under sommaren. Snacka om en välsmakande förstärkning av sommarsäsongen! Detta må ha blivit en vattendelare där ute bland tv-publiken, för min del står det dock klart; detta är bland det bästa, om inte det bästa, NBC någonsin har producerat. Det är så gott som kabelkanal-nivå på denna, och efter en lite smått skakig start har den växt sig allt starkare och framförallt galnare. Det går inte ens att fantisera om vad den tredje säsongen kommer att erbjuda. Mycket spännande. Gillar ni mörka, gotiska, egensinniga thrillerserier och Mads Mikkelsen ska ni absolut inte tveka. Den må ha en enorm förlaga att leva upp till, jag tycker dock att den slår de flesta av filmerna!

"The Leftovers" 


Kanal: HBO Nordic

Antal säsonger att se ikapp: 1

Antal avsnitt per säsong: 10

Säsongspremiär: Den andra säsongen förbryllar vidare någon gång i juli/augusti.Ännu en vattendelare på listan, förmodligen den allra största. Man ska dock ändå inte låta sig avskräckas. "The Leftovers" tycker jag nämligen är en allt annat än dålig serie, den har mest blivit hatad för sin "fria attityd" mot religioner och så stackars Damon Lindelof.  Många har tydligen fortfarande inte lyckats skaka av sig slutet i "Lost" (som jag för övrigt gillade). Gillar man mysterium, oförklarliga händelser och härliga karaktärsstudier ska man definitivt ge denna en chans, sedan skadar det inte ifall ni var diggare av "Lost". "The Leftovers" är inte "Lost", det finns dock en del likheter. Annars både välspelad, välskriven och välproducerad!

"True Detective"


Kanal: HBO Nordic

Antal säsonger att se ikapp: 1

Antal avsnitt per säsong: 8

Säsongspremiär: Den andra säsongen slår ned som en bomb den 21:a juni!"True Detective" behöver väl knappast någon djupare presentation, den har ju mer eller mindre blivit ett fenomen på grund av sin magiska första säsong. Men behöver nödvändigtvis inte ha sett den första säsongen heller i och med att de är fristående, men självklart måste jag nämna denna ändå. Ja och självklart måste du se den första säsongen ifall du inte gjort det, för din egen skull, så bra är den. Mycket att leva upp till? Absolut, men för min egen del behöver inte den andra säsongen (om möjligt) klå den första säsongen, den behöver inte ens vara lika bra. Den ribban ligger så pass högt så att hamna lite under den gör knappast säsongen dålig, if you get my point? Bara att börja ladda, snart smäller det!

Detta var alltså ett urval av tv-serier som bjuder på sin fortsättning till sommaren, jag hoppas ni kan hitta någon eller några förslag som tilltalar er. 

Här är några fler tv-serier ni får återse till sommaren, vissa dåliga andra bra; "Da Vincis Demons", "Power", "Tyrant", "Under the Dome", "Falling Skies", "Longmire", "Strike Back" och "Hell on Wheels".

Vilka av dessa serier ser ni mest fram emot fortsättningen på och vilka funderar ni på att hoppa över? Kommentera gärna nedan!
| 14 maj 2015 18:40 |