Longmire 2012-2017

Action Drama
USA
55 MIN
Engelska
Longmire poster

Synopsis

Walt Longmire är den engagerade sheriffen i Absaroka County, Wyoming. Walt är änkeman sedan endast ett år tillbaka och befinner sig i en psykisk reparation som han döljer bakom sitt flin och sin kvickhet.
Ditt betyg
3.1 av 9 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Longmire
Seriepremiär
3 juni 2012
Antal säsonger
6
Antal avsnitt
63
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
2
3
4
5
6
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
SÄSONG 5
SÄSONG 6
01
Pilot
2012-06-04
02
The Dark Road
2012-06-11
03
A Damn Shame
2012-06-18
04
The Cancer
2012-06-25
05
Dog Soldier
2012-07-02
06
The Worst Kind of Hunter
2012-07-09
07
8 Seconds
2012-07-16
08
An Incredibly Beautiful Thing
2012-07-23
09
Dogs, Horses, and Indians
2012-08-06
10
Unfinished Business
2012-08-13

Recensent

Patrik Jonsson

31 maj 2018 | 10:00

En hårdkokt snutserie med alldeles fantastiska miljöer

Serien "Longmire" baseras på en bibba böcker kallade "Walt Longmire Mysteries" av Craig Johnson och kretsar kring den hårdbarkade och ärrade sheriffen Walt Longmire. Detta är en av de absolut bästa kriminalserier som gjorts på senare tid, och oerhört underskattad.
Här ska vi ta oss upp till Wyomings väldiga skogar, dalar och berg för det är nämligen just här, i den lilla tillika fiktionella staden Absaroka County, som Longmire är verksam. Här på sin lilla slitna polisstation tar han sig an olika fall tillsammans med hans blygsamma personalstyrka bestående av endast tre personer; Victoria "Vic" Moretti (Katee Sackhoff), Branch Connally (Bailey Chase) samt Jim "The Ferg" Ferguson. Då nöden kryper på tar han sig även hjälp av sin bäste vän, barägaren Henry Standing Bear (Lou Diamond Phillips). En herre som har relativt goda kontakter ute bland traktens olika indianstammar.

Detta kanske inte låter särskilt mycket för lilla örat, fast jag lovar er, skenet bedrar. "Longmire" vilar på en mycket trevlig tv-serieupplevelse fylld med riktigt gemytliga karaktärer och jordnära händelseförlopp. Vi snackar verkligen old-school här och det fungerar faktiskt fantastiskt bra. Föreställ er den gamla tv-serien "Magnum P.I." och så byter ni ut Hawaii mot Wyoming, Ferrarin mot en terrängjeep, pistolen mot ett hagelgevär och den skrikiga skjortan mot en långrock och cowboyhatt. Då kommer ni faktiskt ganska så nära!

I begynnelsen av "Longmire" (serien består av sex säsonger) puttrar serien mest på likt en hederlig gammal ett-fall-i-veckan-serie. Jag personligen brukar ha väldigt svårt att falla för just det formatet, men det var något med just den här serien som gjorde att jag helt sonika inte kunde sluta titta. Till att börja med är miljöerna i "Longmire" riktigt storslagna och imponerande. Väldiga berg varvas med enorma vattenfall, stora öppna slätter och djupa skogar. Dessutom serveras vi äkta snö i "Longmire" och inte något fejkat trökpuder som man vanligtvis annars är van att se. Fotot är kort och gott grymt mäktigt.

Sedan har vi givetvis alla gemytliga karaktärer som hela tiden framställs som helt vanliga människor. Även poliser felar och ibland kan det vara marigt att lösa ett till synes ganska "enkelt" fall. Att säga att "Longmire" är jordnära är närmast en underdrift med tanke på alla andra hetsiga, skrikiga och discofärgade kriminalserier nuförtiden. Här tillåts istället karaktärerna undersöka brott på ett lite mer avslappnat sätt. I Absaroka County finns inga hypermoderna labb, inga satellitförbindelser som kan spåra än det ena och än det andra. Ska man dessutom skicka in DNA får man vackert vänta på svar. Lite som i verkliga livet med andra ord. Kan väl tillägga att Walt Longmire vägrar bära mobiltelefon, då kanske ni förstår i vilken liga vi spelar här?

Hela det här upplägget, den här attityden, passar "Longmire" alldeles perfekt. Det är just allt det här som gör "Longmire" så jäkla bra, som gör att den sticker ut. Som grädde på moset är det här en sådan där serie som bara blir bättre och bättre ju längre in i den man kommer. Det här formatet med ett-fall-i-veckan försvinner ganska raskt, idag skulle jag mer vilja kalla den för en följetångsserie än för en procedural. "Longmire" lyckas nämligen under sina säsonger kasta ut många trådar och detta inte endast för sakens skull. Det finns hela tiden en mening med alla sidospår och händelser. Allt hör liksom ihop, det blir djupare och mörkare ju längre in man kommer.

Förutom riktigt stabila och härliga insatser av huvudcasten, Robert Taylor ÄR Walt Longmire, förgylls serien dessutom med många riktigt trevliga gästskådisar. Här kan bland annat nämnas C. Thomas Howell, Peter Weller, Peter Stormare och Charles S. Dutton.

Detta mina vänner är en modern western och sådana ska vi vara rädda om. Ni som letar efter en kriminalserie en bra bit bort från "CSI":s och "NCIS":s glammiga glans ska definitivt inte tveka. Den här serien är för er. "Longmire" är en serie som man väldigt lätt kan bli förälskad i.
| 31 maj 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Står och väger mellan 3-4 stjärnor. Är en bra serie, hyffsade karaktärer och skådespelare. Ganska stabil serie, som är värd att se, otroligt snygga miljöer Kan kankse blir lite för "tråkigt" story, alltså slätstruken och går i samma lunk. Men vill du se en lättsam serie, deckare med en hel del tuffa miljöer och våld då är denna serie kanske något för dig.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu