The Strain 2014-2017

Drama Skräck Thriller
USA
44 MIN
Engelska
The Strain poster

Synopsis

Ett flygplan landar på John F. Kennedy International Airport med ljuset släckt och alla dörrar förseglade. Epidemiologen doktor Ephraim Goodweather (Corey Stoll) och hans team skickas dit och ombord finner de 206 lik och fyra överlevande. Men när kropparna börjar försvinna från bårhusen är det bara Goodweather och en liten grupp av medhjälpare som förstår att det är en uråldrig ondska som släppts lös och att nu handlar det om att rädda mänskligheten.
Ditt betyg
2.8 av 185 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
01
Night Zero
2014-07-14
02
The Box
2014-07-21
03
Gone Smooth
2014-07-28
04
It's Not for Everyone
2014-08-04
05
Runaways
2014-08-11
06
Occultation
2014-08-18
07
For Services Rendered
2014-08-25
08
Creatures of the Night
2014-09-01
09
The Disappeared
2014-09-08
10
Loved Ones
2014-09-15
11
The Third Rail
2014-09-22
12
Last Rites
2014-09-29
13
The Master
2014-10-06

Recensent

Patrik Jonsson

11 oktober 2014 | 19:00

Bara ännu en högst medioker vampyrserie

En av 2014 års mest hypade TV-serier har i skrivandes stund nyligen avslutat sin första säsong. En säsong som består av styltiga skådespelare, hetsskrivet manus, ologiska händelseförlopp, tråkiga karaktärer och nästintill löjliga vampyrer. Vad f-n hände?
Jag ställer denna frågan på grund av det tokhyllade underlag som TV-serien baseras på. Nämligen Guillermo del Toros och Chuck Hogans romantrilogi ("The Strain" 2009, "The Fall" 2010 och "The Night Eternal" 2011), en bibba böcker vilka har fått även den mest vampyrtveksamme på fall. Ifall man nu ska tro snacket? Jag personligen har inte läst en enda av dessa böcker, att jämföra själva TV-serien med dess underlag blir därför rätt svårt för min egen del. Hypen har dock talat sitt tydliga språk, detta skulle bli något utöver det vanliga, men kvar sitter lilla jag här och undrar what all the fuzz was about?

Här skulle vi till exempel bjudas på en vampyrserie/skräckserie med genuina skådespelarinsatser, där spricker det redan någonstans i det andra avsnittet. Corey Stoll, som gestaltar seriens huvudkaraktär Ephraim "Eph" Goodweather, brukar i vanliga fall vara en mycket stabil och pålitlig skådespelare. I "The Strain" kan dock inte ens Stoll bära upp någon slags värdighet. Det enda han springer runt och bär på var en peruk, sedan ifall man finner någon slags värdighet i det får ni själva avgöra. Med detta sagt vill jag dock poängtera att Stoll ändå gör det starkaste intrycket vad gäller just skådespelarensemblen. Då kanske ni kan föreställa er på vilken nivå resten av casten ligger? Japp, långt nere i källaren. Minst tre trappor ned, huvudstupa.

"The Strain" skulle även bjuda på riktigt obehagliga vampyrer. Skräckinjagande, hänsynslösa, virusinfekterade samt kompromisslösa bestar som vi aldrig tidigare hade skådat. I Guillermo del Toros och Chuck Hogans TV-serie skulle vampyrerna minsann allt annat än glittra. Detta låter väl lockande, eller hur? Tyvärr är det inte mycket av det som på förhand utlovades vilket sedan visade sig i det färdiga resultatet. Okej, vampyrerna glittrar inte, but that´s it. Knappast ett besannat löfte jag ska behöva sitta här och applådera. Vampyrerna är nämligen allt annat än skrämmande, däremot mycket korkade, stela och förvånansvärt sympatiska. Jag kan nämligen inte kalla ett gäng med vampyrer för annat än sympatiska då de vackert står och väntar medan kamrat efter kamrat blir halshuggen. Tänk er ett dåligt TV-spel där fienderna anfaller dig en efter en, i vad ligger då hotet, spänningen eller utmaningen? De borde väl ändå attackera samtidigt? Inte i "The Strain".

Att dessa scenarion skapats kan givetvis även bero på själva produktionen och där främst på klippningen. Absolut, för klippningen i många actionscener är mycket riktigt under all kritik. Jag lovar, jag har sett riktigt dåliga B-filmer som ändå har lyckats kommit undan med en rätt hyfsad klippning, främst i actionscenerna. I just sådana fall har man då som tittare ändå bjudits på illusionen av att karaktärerna är i fara, dessutom har man tilldelats ett par sköna hinkar action. "The Strain" kan dessvärre knappt leverera på den punkten heller. Plussar man då ihop allt detta ovannämnda med ett alldeles för svagt manus så finns det helt enkelt inte mycket kvar att vare sig berömma eller imponeras av.

Jag tycker det är oerhört synd att resultatet är så pass svagt som det är, just med tanke på det rosade underlaget. Jag tror nämligen på alla de som läst och älskat böckerna, jag gillade själv den synopsis jag läste innan seriens premiär. Ett plan landar på John F. Kennedys flygplats, med släckta lampor och låsta dörrar. Epidemiologisten Dr. Ephraim Goodweather (Corey Stoll) och hans team skickas genast till platsen för att undersöka. Ombord på planet hittar de slutligen hela 206 avlidna och endast fyra överlevande. Situationen förvärras sedan ytterligare då kropparna efter de avlidna mystiskt försvinner från bårhuset. Plötsligt står Goodweather och hans team inför ett uråldrigt och gammalt hot, inte endast mot sina egna nära och kära, utan mot hela mänskligheten... 

Jo jag tackar jag, och med en kabelkanal som FX i ryggen och med herrarna del Toro samt Hogan med ombord som TV-seriens huvudproducenter, hade jag definitivt räknat med något ack så mycket starkare än detta svidande magplask. Nu ska jag dock inte kapa precis allt som har med serien att göra. Den har vissa ljuspunkter, till exempel var pilotavsnittet ganska bra och dess flashbacks till tiden kring andra världskriget var de mest intressanta delarna. Är man dessutom inte så noga med vare sig skådespelarinsatser eller logik så kanske man uppskattar "The Strain" lite mer än vad jag gjorde. Nu ger jag heller inte serien bottenbetyget, den får en blygsam tvåa. Detta på grund av att jag ändå förstår att det hela är gjort åt det lite mer "campy"-hållet, jag anser dock att även en campy TV-serie ska hålla högre mått. Det finns alltför många brister, brister som helt klart inte är medvetet gjorda.

Som lite extra information kan jag tillägga att "The Strain" (märkligt nog) har fått en andra säsong. Jag antar att den andra säsongen mer kommer att bygga på just den andra romanen i trilogin; "The Fall". Detta återstår dock att se, jag personligen kommer nog ändå inte att fortsätta titta.

"You brought me all the way here. Aren´t you going look at me?" - The Master
| 11 oktober 2014 19:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Strain
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu