Halt and Catch Fire 2014-2017

Drama
USA
45 MIN
Engelska
Halt and Catch Fire poster

Synopsis

Dramaserie som utspelas i början av 80-talet, då IT-boomen tog fart. En visionär, tekniker och ett underbarn konfronterar de stora jättarna på marknaden och blir utmanade av girighet och egotänkande.
Ditt betyg
3.7 av 76 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
01
I/O
2014-06-02
02
FUD
2014-06-09
03
High Plains Hardware
2014-06-16
04
Close to the Metal
2014-06-23
05
Adventure
2014-06-30
06
Landfall
2014-07-07
07
Giant
2014-07-14
08
The 214s
2014-07-21
09
Up Helly Aa
2014-07-28
10
1984
2014-08-04

Recensent

Patrik Jonsson

22 oktober 2017 | 14:30

Nostalgiskt och välspelat om 80-talets IT-boom

"Halt and Catch Fire" är en härligt tidsenlig liten pärla som bjuder på det mesta av vad man kan önska sig av en slags närhistorisk tv-serie. Vi som dessutom mer eller mindre var med under 80-talet har nog än mer att hämta.
AMC, kabelkanalen som ligger bakom "Halt and Catch Fire", producerade även succéserien "Mad Men". Kanske är det just därför ingen slump att även "Halt and Catch Fire" känns så in i bombens äkta och tidsmässigt rätt. Serien har faktiskt en hel del gemensamt med "Mad Men". Byter man bara ut 60-talet mot 80-talet och reklamtemat mot ett datortema så kommer man nog ganska snart att skönja dess uppenbara likheter. Med detta sagt insinuerar jag inte nu att "Halt and Catch Fire" skulle vara någon 80-talstapetserad karbonkopia av "Mad Men", den står helt på egna ben.

I "Halt and Catch Fire" kastas vi alltså tillbaka till början 80-talet. Vi befinner oss i Dallas, Texas och får i första hand stifta bekanskap med de båda vännerna Joe Macmillan (Lee Pace) och Gordon Clark (Scott McNairy). Macmillan har ett förflutet hos IBM, medan Clark är en mycket vass datoringenjör. Här skulle man kunna säga att Macmillan är munlädret (affärsmannen) och Clark är slitvargen (geniet). Ingen av dessa tu har dock ännu riktigt tagit vara på sina talanger. Medan Macmillan den senaste tiden mest drivit runt, har Clark suttit i sitt garage och använt sin talang som någon slags hobby.

Macmillan är dock en mycket beräknande, smart och hal jäkel och då han börjar inse att Clark är något på spåret där i sitt lilla garage, ser han möjligheten till framgång. Han stövlar helt enkelt in till datortillverkaren Cardiff Electric (ett företag löst baserat på Compaq) och övertygar dess chef John Bosworth (Toby Huss) att anställa honom som säljare. Samtidigt övertalar han sin vän Clark att kopiera IBM:s system och sätter i och med detta igång en slags kupp. Naturligtvis haglar då hoten om stämningar ned från IBM vilket gör att Cardiff Electric, med Joe Macmillan i spetsen, istället beslutar sig för att utveckla en helt egen dator, senare kallad Giant. Hela det här händelseförloppet var dock Macmillans plan från första början. Tanken var nämligen att, med hjälp av Gordon Clark samt Cardiff Electric, bygga en dator bättre än IBM:s.

Här blir Joe Macmillan visionären, själva ansiktet utåt, medan Gordon Clark med sitt team får stå för den tekniska utveckligen. Den unga och rebelliska Cameron Howe (Mackenzie Davis) får uppdraget att skriva själva BIOS-systemet och även Clarks fru Donna (Kerry Bishé) blir delaktig i med att hon faktiskt dagligen arbetar med mjukvara. Det här gänget består av ganska olika människor, vilket gör att vägen fram till den tänkta succén blir allt annat än rak.

Vad som är extra eggande och intressant är att mycket av det här faktiskt baseras på verkliga händelser. Serien handlar dock om så väldigt mycket mer, och vi hinner ända fram till 90-talet innan de fyra säsongerna är över. Det hinner hända mycket under tio år, vilket vi som tittare definitivt blir varse om. Det här med datorer, affärer och annat liknande mumbo jumbo kanske inte låter så där vidare värst spännande? Låt er dock inte luras av detta, serien är hela tiden oerhört engagernade och spännande, för att inte säga intressant.

På pluskontot hamnar även själva tidskänslan som verkligen är en av seriens stora pelare. I "Halt and Catch Fire" känns det definitivt som vi befinner oss mitt under det skälvande 80-talet och detta sett till precis allt. Förutom de där stora klumpiga datorerna där skärmarna pryddes av en grön text på svart bakgrund, bjuds vi på en hejdundrande 80-tals feeling. Sedan är allt väldigt snyggt producerat också, att "Halt and Catch Fire" är en kvalitetsserie är det inte mycket att orda om.

Lovorden slutar dock inte där ty när jag ändå sitter här och rosar måste jag ju även passa på att berömma casten. Att Lee Pace i rollen som den hale och manipulerande Joe Macmillan inte har uppmärsammats mer genom åren är för mig helt ofattbart? Lätt en av de tyngsta insatserna i en tv-serie på senare år. Tyvärr så lyfts dock inte alla talanger fram så pass mycket som de förtjänar, detta har vi ju dessvärre sett förut. Vidare kan tilläggas att även resten av ensamblen gör ett storartat jobb, här bjuds vi minsann inte på något styltigt skådespeleri, det är hög klass rakt igenom.

Sammanfattningsvis bjuder "Halt and Catch Fire" på en riktigt härlig tidsresa tillbaka till det ljuva 80-talet. Det är snyggt, det är detaljerat och det är genomtänkt. Sedan bjuder serien naturligtvis på hinkvis med nostalgi, där vi som var med under just den här eran kanske kan krama ur lite extra. Att skapa någonting så pass engagerande, ja till och med spännande, om datorer kan inte ha varit det allra enklaste.

"Halt and Catch Fire" lyckas dock otroligt nog med detta. Inte minst tack vare ett gäng med högst intressanta karaktärer och människoöden. Den enda invändningen jag egentligen har är att serien ibland kan bli lite stillastående, sedan hade man eventuellt kunnat bantat ned vissa sidohistorier. I det stora hela är det dock mycket väl godkänt. För den som är intresserad av datorns historia är serien självklart given, jag rekommenderar dock alla att ge den en chans.

För den intresserade härstammar titeln "Halt and Catch Fire" härstammar från samlingsnamnet för odokumenterade maskinkods-instruktioner som kan ha oväntade bieffekter.
| 22 oktober 2017 14:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Halt and Catch Fire
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu