Film

Skribent

Katarina Emgård

8 januari 2017 | 12:10

8 sämsta twistarna på film

Förutom massförstörelsevapen, svält, djurmisshandel och julpynt i julklapp kan dåliga filmtwistar vara det som upprör mig absolut mest.
Ända sedan barndomen, då jag motvilligt tvingades inse att både Bastian, Alices och Mios äventyr mycket väl bara kunde varit en dröm, har jag avskytt otillfredsställande upplösningar. Att allt eventuellt utspelade sig i deras fantasi må fungera i nämnda fall, men knepet kan likväl vara oerhörd frustrerande. Absolut värst är det när filmen fram till twisten varit riktigt spännande. När man halvt täcker bildskärmen med skämskudden och frenetiskt glufsar i sig chips i väntan på klimax men när det visar sig vara en julgranskula i förra årets innefärg babyrosa och inte den atombomb som man hoppats på. 

En bra twist däremot är synonymt med kvalitetsfilm och det finns många exempel där den skapat historia, som med ”Fight Club”, ”Citizen Kane”, ”Se7en”, ”The Prestige” och ”Sjätte sinnet”. Men för varje gång någon lyckats förvåna publiken med sin tadaaa-känsla har någon annan istället producerat ett avslut så urbota dumt att aaa:na snarare glider över i utdragna äää. Så låt oss bli riktigt förbannade över filmerna som följer, antingen för att ni håller med mig, eller inte. 

Självklart innehåller listan SPOILERS!

1. "Secret Window" – Finns det någon som inte har en identitetskris?
Deckarförfattaren Mort Rainey blir anklagad för att ha plagierat den hotfulla mannen John Shooters verk. Hoten övergår snart till regelrätta mord och Mort bestämmer sig för att anlita en privatdetektiv för att hitta John. I trailern upprepas hela tiden ”The only thing that matters is the ending.”, ”The most important part of the story, the ending.” Det skulle man inte tro, för att...

Twist: Mort är John! Tädäää..

Varför det är uselt? Split personality, igen. Myten säger i.o.f.s att författare är en av de yrkesgrupper som går mest till psykolog, men vi har helt enkelt sett det för många gånger förut, ”Fight Club”, ”Shutter Island” och ”Psycho” är bara några exempel som gör det ljusår bättre.  

2. "Twilight – Breaking Dawn Part 2" – Det var bara en dröm...
Trots att jag är en av alla dem som suktade lite efter en romans lika het som den mellan Edward och  Bella efter att ha sett första filmen får jag medge att resten av sagan är enda långt plågsamt spanskt dockusåpa-spektakel.  I den avslutande delen väntar vi bara på det stora kriget mellan vampyrklanerna, som när det väl inträffar förvisso är ack så blodigt, men...

Twist: Det visar sig att slaget mellan vampyrerna bara var en möjlig framtidsvision. Och därmed kvalar Meyer in på delad förstaplats med Björne som snällaste person på denna jord.

Varför det är uselt? För att ingen dör. Någon måste dö.

3. "Remember Me" - Katastroftwist
Detta är en klassisk romantisk komedi där vi får följa NYU-studenten Tyler som tänker hämnas på kriminalaren Neil genom att ligga med hans dotter och sedan dumpa henne. Både Tyler och dottern Ally är förstörda av dödsfall i familjen och finner snabbt förståelse för varandra. Ally blir klart sur när hon inser att hon bara är ett vad, men hennes hjärta tinar när Tyler visar sig vara kär i henne... men kärleken är inte evig.

Twist: Tyler slutar upp som ett av offren i 9/11.

Varför det är uselt? Tyler kunde lika gärna dött av att sätta en Marianne i halsen. Det vore ungefär lika tillfredsställande.

4. "Knowing" – Fluffiga kaniner
John, Nicolas Cage, ska rädda världen från undergång, bara den idén borde stoppat någon. 1959 gräver en skolklass ner en tidskapsel med teckningar. 50 år senare gräver Johns son Cabel upp den och fastnar för Lucindas teckning som bara föreställer en massa siffror. Koder som visar sig vara datum på storskaliga olyckor och slutligen apokalypsen.

Twist: Aliens rövar bort Caleb och Lucindas dotterdotter för att starta ett nytt mänskligt släkte. Hur lockar de med sig barnen? Med fluffiga vita kaniner såklart. Tror aldrig jag skrattat så mycket.

Varför det är uselt? Kaniner, aliens, Adam och Eva. Behövs mer? Jo, aliensarna kan dessutom inte varit särskilt Darwinistiska eftersom Caleb är hörselskadad. 

5. "Safe Haven" – I see dead people
Lasse Hallströms glansdagar är sedan länge förbi, vilket han fint bevisar med denna romantiska dramthriller. En dag anländer den mystiska Katie till Southport, North Carolina. Hon knyter snart an  till sin frispråkiga granne Jo och stadens änkling Alex som hon självfallet blir förälskad i. Så långt så väl, tills det visar sig att -

Twist: Jo är Alex döda fru som aktivt lobbat för att Katie ska bli kär i sin ex-man (blir det ex när den ena är död?). Gulligt eller creepy?

Varför det är uselt: För att Katie vid flertal tillfället pratar med sig själv, eller med Jo, fast det vet ju ingen annan.

6. "Signs" – Någon mer än manusförfattarens mamma borde korrläst manusBonden Graham upptäcker mystiska cropcircles på hans land. Snart visar det sig att liknande mönster har dykt upp överallt runtom på jordklotet och kort därpå upptäcker bonden en mystisk figur som följer efter honom på gården. Världen har helt enkelt invaderats av aliens. Hur ska människorna skydda sig?

Twist: Aliensen tål inte vatten. Behövs knappt nämnas att  planeten består av 80% vatten.

Varför det är uselt: Sa jag 80% vatten?

7. "Apornas planet" – Förändra ett ikoniskt monument
Filmen från 1968 är en klassiker, Tim Burtons version från 2001 likaså men inte av samma anledning. Handlingen är lika delar enkel som briljant. Astronauten Leo landar under ett misslyckat räddningsuppdrag på en planet som tycks snarlik jorden. Väl där upptäcker han att planeten styrs av den ondsinte diktatorn och tillika apan Thade.

Twist: Leo lyckas ta sig tillbaka genom maskhålet och landa på jorden i sin egen tid bara för att upptäcka att statyn av Abraham Lincoln bytts ut mot Abraham Chimpon. 

Varför det är uselt: Hur kan framtiden ändra dåtiden?

8. "The Village" – Scooby Doo is looking for you
Det verkar som att regissören Shyamalan efter ”Sjätte sinnet” och fick dåndimpen på twistar. Invånarna i den lilla byn i Pennsylvania har en överenskommelse med skogens varelser att så länge de inte lämnar byn så lovar de att inte skada någon. En överenskommelsen som bryts då ynglingen Lucidious vill söka läkarhjälp utifrån. 

Twist: Det är stadens invånare som klätt ut sig till monster för att se till att ingen lämnar byn. Varför? För att en professor ville se om det gick att leva isolerad från omvärlden. Dessutom är det nutid och inte 1897 som invånarna tror.

Varför det är uselt? Att bygga upp en övernaturlig fantasykänsla i en film för att sedan visa att allt kan förklaras vetenskapligt är som att se ännu ett avsnitt av Scooby doo. Eller ännu värre som att  ha med den där tjejen på ”Anden i glaset” som inte tror på andar. Trist helt enkelt.
| 8 januari 2017 12:10 |