Serie

Skribent

Patrik Jonsson

24 december 2015 | 18:00

7 tv-serier att se ikapp inför vårsäsongen

De senaste veckorna har vi blickat tillbaka och summerat. Nu har det istället blivit hög tid att se framåt!
Till att börja med ska jag väl passa på att önska en riktigt God Jul till eder alla! Man sitter ju plötsligt här och surrar mitt på självaste julaftonen. Jag hoppas middagen har smakat alldeles förträffligt och att ni fått allt det ni önskat i paketväg. Häll nu upp lite glögg och avnjut den medan ni får lite tv-serietips av mig!

Julafton betyder att det är den 24:e december som i sin tur betyder att det endast återstår en vecka på detta år. Efter nyår väntar vinter/vårsäsongen vad det gäller tv-serier, det är snabba bud. Just därför ska ni få lite tips på tv-serier som ni redan nu bör börja se ikapp (ifall ni nu inte redan gjort det) innan de nya säsongerna drar igång.

The Americans
Kanal: FX & TV8 (samt ev. även Netflix)
Antal säsonger att se ikapp: 3
Antal avsnitt per säsong: 13 (sammanlagt 39 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Spionerandet fortsätter någon gång i mars.

Gillar ni konspirationsfyllda tv-serier med starkt spionagetema är defintivt "The Americans" ett givet kort. Serien backar heller inte för vare sig action eller dramatik. Dessutom fylld med starka kvinnliga karaktärer, inte då minst Keri Russells Elizabeth Jennings. Utspelar sig på 80-talet så diggar man denna tid är detta alltså ännu ett plus i kanten.

House of Cards
Kanal: Netflix
Antal säsonger att se ikap: 3
Antal avsnitt per säsong: 3 (sammanlagt 39 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Frank Underwood konspirerar vidare den 4:e mars.

En serie som knappast behöver någon närmare presentation är väl just "House of Cards"? Men för er som fortfarande har missat denna (legat under en sten de senaste åren) kan jag berätta att denna utspelar sig främst i Vita Huset. Här far Frank Underwood (Kevin Spacey) fram som en konspiratorisk liten skithög tills han får det precis som han vill; bli världens mäktigaste man. El Presidente!

Black Sails
Kanal: Starz & HBO Nordic
Antal säsonger att se ikapp: 2
Antal avsnitt per säsong: 8 & 10 (sammanlagt 18 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: Ytterligare ett skepp kommer lastat den 23:e januari (Starz).

Alla ni som gillar historiska tv-serier, speciellt sådana med pirater och med stor betoning på action, ska spana in "Black Sails". Serien började lite trevande i dess första säsong men tog sig rejält i dess tredje. Rom, pirater, hav och skepp, just go for it!

Banshee
Kanal: Cinemax, C More & HBO Nordic
Antal säsonger att se ikapp: 3
Antal avsnitt per säsong: 10 (sammanlagt 30 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremär: Gänget i "Banshee" demolerar vidare den 1:a april (Cinemax).

Den här actiondängan till tv-serie har jag tipsat om tidigare. Nu har den dock blivit så pass bra att jag helt enkelt tar tillfället i akt och gör en liten reminder. Den fjärde säsongen blir dessutom den sista, hoppa nu på actiontåget och avsluta denna serie tillsammans med oss andra. Våldsam, rå, brutal, vågad och fullständigt actionpackad, tilltalar det dig? Då vet du vad du ska se härnäst!

Better Call Saul
Kanal: AMC & Netflix
Antal säsonger att se ikapp: 1
Antal avsnitt per säsong: 10 
Säsongspremiär: Saul & Co kommer tillbaka den 15:e februari (AMC).

För alla er som inte redan visste detta så är alltså "Better Call Saul" en spin-off på succéserien "Breaking Bad". Vet du inte vad "Breaking Bad" är kan jag nog dessvärre inte hjälpa dig mer. Allt jag kan säga är se dessa tv-serier, både "Breaking Bad" (avslutad) och "Better Call Saul". Fantastisk stämning och mörk komedi då den är som allra bäst.

Bloodline
Kanal: Netflix
Antal säsonger att se ikapp: 1
Antal avsnitt per säsong: 13
Säsongspremiär: Familjen Rayburn ställs inför nya problem någon gång under våren, förmodligen i mars.

Den här serien skänkte jag en andra plats över 2015 års bästa tv-serier i förra veckans artikel. Mycket välförtjänt. Är man svag för familjedraman med en stor touch av thrillerelement är denna given. 

Shameless US
Kanal: Showtime (& Kanal 9?)
Antal säsonger att se ikapp: 5
Antal avsnitt per säsong: 12 (sammanlagt 60 avsnitt att se ikapp)
Säsongspremiär: The Gallaghers chockar vidare den 17:e januari.

Vill du hinna se ikapp denna får du alltså ligga i. 60 avsnitt ska avverkas fram till den 17:e januari. Men det är det värt, tro mig. Detta är en av de absolut bästa serierna som går just nu. Här har vi familjedrama igen, fast av en helt annan sort än i "Bloodline". "Shameless" är kort och gott just skamlöst. Denna bara måste ni plocka upp ifall ni inte redan gjort det.

Hoppas nu att ni hittade några fina tv-serietips bland dessa sju aspiranter. Självfallet kommer fler tv-serier tillbaka under våren, detta var endast ett urval.

Återigen, God Jul och så hörs vi igen om en vecka. Då är det f-n i mig nyårsafton!
| 24 december 2015 18:00 |