Banshee 2013-2016

Action Drama Komedi
USA
55 MIN
Engelska
Banshee poster

Synopsis

Den nyligen frigiven fången Lucas Hood blir sheriff i Banshee, en småstad i Amishområdet i Pennsylvania. Han letar efter en gammal flamma och medbrottsling som han inte sett på 15 år. De två knyts samman av en ömsesidig attraktion och en önskan att lämna det förflutna bakom sig, men staden är full av korrupta och mäktiga individer och snart kommer även deras forna kriminella leverne ikapp dem.
Ditt betyg
3.5 av 219 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
01
Pilot
2013-01-12
02
The Rave
2013-01-19
03
Meet the New Boss
2013-01-26
04
Half Deaf is Better Than Half Dead
2013-02-02
05
The Kindred
2013-02-09
06
Wicks
2013-02-16
07
Behold a Pale Rider
2013-02-23
08
We Shall Live Forever
2013-03-02
09
Always the Cowboy
2013-03-09
10
A Mixture of Madness
2013-03-16

Recensent

Patrik Jonsson

16 mars 2014 | 12:01

Frustrerande ojämnt

I januari 2013 såg den här serien dagens ljus på kabelkanalen Cinemax för första gången. Cinemax, som är väl kända för att inte spara på vare sig blod, våld eller sex i sina serier, lyckades ändå chockera med "Banshee". För det tog inte lång tid förrän den kallades för den våldsammaste TV-serien i historien. Patrik Jonsson recenserar de två första säsongerna.

Nu är jag en sådan där person som oftast uppskattar våldsamma, nakna, råa serier och filmer där inte censurens pekande finger varit med och tallat i allt i sin väg. Men våldsam och vågad behöver inte alltid per automatik betyda succé eller skvallra om hög kvalitet. Där är just "Banshee" ett alldeles ypperligt exempel. Då jag för ungefär ett år sedan först bekantade mig med serien blev den nästan omedelbart en besvikelse. Premissen kändes på förhand lovande, jag brukar vanligtvis gilla de här uppläggen med småstäder, obehagliga karaktärer, öga-för-öga-lagar och så vidare, men då det hela tiden har en tendens att kliva över gränsen blir det istället bara löjligt. "Banshee" klev dessvärre över den där gränsen mer ofta än sällan, karaktärerna kändes alldeles för överdrivna och deras tankebanor, resonemang samt handlingar rimmade väl inte direkt med någon slags realism, inte ens med någon lättsam over-the-top underhållning. För min del kändes det hela mest fel, det blev mellan varven rentav osmakligt.

Nu är jag en ganska härdad människa, men då det kommer till menlöst slisk bryter genast min allergi ut. Sexscenerna i serien är vad jag främst talar om här, återigen, jag har absolut inget emot naket eller vågade sexscener överhuvudtaget, jag är allt annat än prydd. Men då dessa scener liksom "tvingas" in i serien vecka efter vecka, i avsnitt efter avsnitt, blir det just osmakligt. I nio fall av tio hade de absolut ingenting med handlingen att göra och själva situationerna kring hur de uppkom var närmast skrattretande. Nu är Cinemax onekligen en grabbkanal, deras huvudpublik och huvudmål är män, jag tycker dock ändå att det borde finnas gränser då det hela skadar serien. Det blir så jäkla oseriöst, jag personligen kan då inte ta det hela på allvar. Det känns nästan som om de på inspelningen hade haft ett papper där det stod att minst en sexscen måste in i varje avsnitt, kosta vad det kosta vill. De som gnäller på kabelkanaler som till exempel HBO och Showtime på grund av deras missvisande/nedvärderande bild/syn av kvinnor bör ta sig en titt på Cinemax produktioner, speciellt "Banshee".

Nu låter jag som en gnällkärring här, men det må så vara, jag ville ha detta sagt, det förstör tyvärr nämligen helhetsintrycket av serien. Men nu ska jag sluta nöta i sexscenerna och gå vidare. Manuset i serien är av haltande kvalitet, speciellt i den första säsongen där vissa avsnitt dessutom mer eller minde är fristående. Det kändes förvirrande då "Banshee" i grunden är en följetongsserie, jag antar att de behövde massa utfyllnadsavsnitt för att få ihop en full säsong. I mina ögon hade det då istället varit bättre ifall de valt att korta ned säsongen, utfyllnadsavsnitt är rent bös och bör inte förkomma. Vissa avsnitt är dock faktiskt riktigt bra och tar man sig bara genom den första säsongen så blir man hyggligt belönad i den andra. Där har karaktärerna fått mer djup, skådespelarna känns mer bekväma och säkra i sina roller. Det finns dock fortfarande några svaga kort i rollistan och då serien väl kommer in till lite starkare scener blir dessvärre dessa svagheter extra synliga. Manuset och handlingen känns bra mycket mer intressant i den andra säsongen, det råder ingen tvekan om att serien blivit en gnutta mognare på senare tid.

Jag snackar här om mognad, starka scener och dramatik ungefär som om det här vore ett helt seriöst och rumsrent realistiskt drama. Det är det inte, "Banshee" ska främst ses som underhållning så egentligen kanske jag inte kan hålla så mycket av dess innehåll emot den. "Banshee" ska väl främst ses som en fartfylld actionthriller och som sådan fungerar den ganska bra. Actionscenerna, speciellt vissa fightscener, är ärligt talat riktigt jäkla grymma, ibland har jag blivit riktigt imponerad. Dessa scener har dessutom putsats till och gjorts ännu bättre i den andra säsongen vilken, som ni kanske redan förstått, är mycket bättre än den första. "Banshee" har numer hittat sin stil, den har en rätt läcker klippning och ibland är till och med fotot riktigt snyggt. Vissa avsnitt är en rejäl åktur där det bjuds på mycket godis för actionfantasten och där det dessutom finns tanke och reson bakom det hela, det finns banne mig action/thrillermoment som nästan är poetiska. Tänk att jag skulle säga det om "Banshee", det hade jag aldrig trott för sissådär ett år sedan så mycket vågar jag säga. Som ni kanske hör har jag en väldigt splittrad åsikt om serien och det stämmer, den är precis som rubriken lyder; frustrerat ojämn.

För övrigt är själva upplägget och handlingen i serien ganska enkel. Anthony Starr spelar Lucas Hood, en förrymd fånge som kommer till en småstad (det amishtäta Banshee). Väl där tar han genom vissa dramatiska händelser över rollen som stadens nye scheriff. I staden bor även hans gamla flamma Carrie Hopewell (Ivana Milicevic) som numer har ny man, hus och barn. Naturligtvis försöker Hood att återuppta kontakten med henne. Det förflutna finns dock honom hack i häl med den ukrainske maffiabossen Mr. Rabbit (Ben Cross) i spetsen, för att krångla till det hela så är Mr. Rabbit dessutom Carries far. Förutom detta råkar även Hood i luven på stadens självutnämnde överhuvud tillika gangster Kai Proctor (Ulrich Thompsen) och hans gäng. Detta låter ungefär som vilken ordinär actionfilm som helst och visst stämmer det i mångt och mycket, dock en hyggligt bra sådan trots omständigheterna jag varit in och nosat på tidigare.

Ger man sig på "Banshee" ska man absolut inte förvänta sig en småstadsthriller typ "Mystic River" eller något liknande, denna är alldeles för over-the-top. Förvänta er istället en rätt avslappnad actionthriller med underhållning som främsta nämnare så blir ni nog inte så missnöjda. Betyget är denna gång lite svårt för mig att fastställa, hade man frågat mig för ett år sedan hade jag tveklöst rapat ur mig en etta, nu är dock underlaget lite annorlunda. Jag kan inte sticka under stolen med att jag har blivit underhållen av den senaste säsongen, ibland har den som sagt varit riktigt bra. Hade man bara tonat ned vissa smått överdrivna karaktärer och övertydliga scener samt taggat ned på det malplacerade slisket hade den nog fått ett högre betyg. Jag är ju en sådan där som egentligen vill ha lite mer seriösare serier, men för er som älskar action och vill ha något att eventuellt härda ut baksmällan med en regnig söndag; go for it! Betyget pendlar mellan en tvåa och en trea, på grund av att den andra säsongen verkligen överraskade mig så har jag faktiskt bestämt mig för att ändå ge den en trea. Ja och just det, "Banshee" är våldsamt, mycket våldsamt. Kan väl även understryka att denna recension alltså gäller de två första säsongerna, den tredje säsongen kommer nästa år och då får jag helt sonika återkomma.

"Sit with me. Just for a minute. Eternity can wait a bit longer" - Mr. Rabbit

| 16 mars 2014 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Bästa tv-serie någonsin. Rå och sexig, väldigt spännande serie. Många okända skådisar men ändå bra aktörer och sköna karaktärer. Affischen till filmen görs inte rättvisa och påverkar den låga betyget tror jag.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu