Serie

Skribent

Patrik Jonsson

17 december 2015 | 19:00

5 av årets bästa nya tv-serier

Med stormsteg närmar vi oss jul och Patrik Jonsson fortsätter även denna vecka att summera tv-serieåret som gått.
Vi har redan nu hunnit summerat de tv-serier som begravdes 2015 och förra veckan tog vi ju oss an fem av årets skräpigaste skräpserier. Därför har det nu, med endast en vecka kvar till självaste julafton, blivit hög tid för mig att summera fem av de allra bästa tv-seriedebutanterna från i år!

Innan jag drar igång ska jag som vanligt påminna eder alla om att detta alltså endast gäller tv-serier som haft sina premiärer under just 2015. Med andra ord handlar detta om debutanterna och inte om några så kallade återkommande tv-serier. Återigen, ha i åtanke att detta endast gäller min personliga smak, ni andra får som vanligt hålla med eller dissa hur mycket ni vill. Om inte annat kan ni se dessa serier som några värmande tips från undertecknad. Nu kör vi!

5. "The Last Man on Earth" (Fox)
Det är absolut inte ofta jag väljer att ta med en komediserie på en sådan här lista. Varför? Jag skrattar helt enkelt inte lika mycket åt komediserier/sitcoms som jag gjorde en gång i tiden, en svår genre kort och gott. Dessutom skrattar vi alla åt så olika saker, därför är det alltid lite lurigt att ha med en sådan här serie på en topplista. Jag har dock skrattat mig fördärvad åt just "The Last Man on Earth" och nu hoppas jag uppenbarligen att många av er där ute också kommer att göra det. Denna får nämligen mina varmaste rekommendationer. Jag vågar till och med sträcka mig så långt och säga att detta är den roligaste och mest underhållande komediserien som kläckts på åtminstone de senaste fem åren. Jag vet det är stora ord, men jag kan bara inte sluta skratta.

4. "The Man in the High Castle" (Amazon)
Den här serien baseras alltså på en roman från 1962 av science fiction-författaren Philip K. Dick och det märks. Vad jag menar med detta är att mycket känns väl genomtänkt, detaljerat och väl utfört. Man har helt sonika haft ett bra underlag att utgå från då man skrivit själva manuset. Jag gillar sådana här alternativa historieproduktioner, men tyvärr ser man dem alltför sällan. Just denna kretsar alltså kring hur det skulle sett ut ifall nazisterna, tillsammans med japanerna, hade segrat vid det andra världskriget. I serien är USA uppdelat i tre zoner och dessa är som följer; The Pacific States of America (japanstyrt), The Greater Nazi Reich (nazistyrt) och The Rocky Mountain States (neutral zon). Detta är mycket snyggt och detaljerat utfört i "The Man in the High Castle", och det märks sannerligen att Amazon pyttsat in en hel del pengar i den här produktionen. Nu vävs självklart massa intriger, tvister och andra godsaker in i detta spektakel. Är du en sucker för alternativa historieskildringar med massa dramatik och thrillerelement är denna serie alltså ett givet kort!

3. "Better Call Saul" (AMC)
Hade jag i vintras tänkt på den här serien hade jag nog tänkt något i stil med; "Usch, det är en spin-off till självaste "Breaking Bad", hur i helv-te ska den leva upp till det?!" Jag tror nog ni alla förstår den tanken? Precis, förmodligen inte den lättaste ribban att hoppa över. Hoppade den över då? Nja, hoppade över och hoppade över. "Breaking Bad" är en svår serie att slå, tog man sig bara halvvägs upp i den kvaliteten var man nog hemma. "Better Call Saul" tog sig faktiskt mer än halvvägs, den var överraskande bra. Stilen, känslan och karaktärsgalleriet i "Better Call Saul" andades definitivt "Breaking Bad" medan man samtidigt ändå stod på helt egna ben. Rätt stabila ben också. Att AMC tog beslutet att ge serien en andra säsong innan ens den första säsongen drog igång kan jag förstå. De trodde (och tror) på serien och det gör onekligen jag också. Skitkul att den lyckades, all oro är borta.

2. "Bloodline" (Netflix)
Netflix imponerar bara mer och mer för varje år som går. Medan HBO är kungen av kabelkanaler är defintivt Netflix kungen av streamingkanaler. "House of Cards" och "Orange is the new Black" i all ära, jag tycker "Bloodline" är minst lika bra. Till och med bättre. Återigen far jag runt med stora ord här, detta kan dock inte hjälpas, jag föll pladask för detta otroligt spännande och välspelade familjedrama. Gillar man tv-serier som tar tid på sig att utvecklas, där karaktärerna får stå i centrum och sakta bygga upp någonting riktigt intressant och spännande, då är "Bloodline" onekligen ett givet kort. Att Netflix gav denna lilla pärla en andra säsong var nog ingen raketforskning. Här finns helt klart mer att berätta, jag ser därmed otåligt fram mot vårens andra säsong!

1. "Mr. Robot" (USA Network)
Det var denna gång väldigt svårt för mig att välja ut vilken tv-serie jag skulle placera på förstaplats. Som ni kanske förstår stod det mellan "Bloodline" och just "Mr. Robot". Två väldigt olika serier, men jag älskar båda serierna så gott som lika mycket ändå. Nu lät jag dock "Mr. Robot" dra det längsta strået. Serien är så pass originell, flippad, intressant, mångbottnad och rentav provocerande att den helt klart förtjänar att lyftas fram, långt fram. "Mr. Robot" liknar inte någonting annat och detta säger jag i en högst positiv bemärkelse. Inte nog med att den sticker ut och skiljer sig från mängden, den är dessutom oerhört välskriven och välspelad. USA Network gav "Mr. Robot" en andra säsong i mycket tidigt skede, helt förståeligt. Frågan är bara vart de väljer att gå härnäst? För är det någonting "Mr. Robot" inte är så är det förutsägbar. Ni som sett de avslutande avsnitten av den första säsongen förstår nog precis vad jag talar om? Det var liksom lite, vad f-n händer? En mycket värdig list-etta som reflekterar ett mycket trevligt tv-serieår!

Här är en bunt till med tv-serier signerade 2015 vilka helt klart är värda att spana in; "Ash vs Evil Dead", "The Last Panthers", "Togetherness", "Bosch", "American Crime", "The Brink", "Jonathan Strange & Mr. Norrell", "The Last Kingdom", "Sex&Drugs&Rock&Roll", "Sense8", "Jessica Jones", "Daredevil", "Hand of God", "River", "The Slap", och "Narcos".

Vad säger ni, är det värdiga kandidater på min lista eller håller ni inte alls med? Vilka var era favoriter och vad tycker ni om tv-serieåret 2015 som helhet? Kommentera på!
| 17 december 2015 19:00 |