Film

Skribent

MovieZine

7 november 2015 | 18:00

5 usla skräckfilmer som förtjänar en remake

Vad är läskigare än en riktigt bra skräckfilm? Jo, en riktigt usel. En film så dålig att det enda man vill göra är att dra ur el-kabeln till tv:n och hoppas på att några övernaturliga krafter inte fortsätter spela upp den.
Bara för att en skräckfilm är usel behöver det inte betyda att konceptet inte är bra. Hollywood har under det senaste decenniet adapterat skräckklassiker som fortfarande fungerar i dag till halvtaskiga remakes. Filmerna har enbart haft ett syfte; att tjäna in säkra pengar på fans som hoppats på en lyckad remake, något som hittills inte har hänt. 

Däremot borde filmbolagen ta sig en titt på de skräckfilmer som inte blev så lyckade, men som har potential att bli riktigt bra.

5. Alone In The Dark (2005)




Tv-spelfilmer blir sällan bra, även om ”Silent Hill” (2006) lyckades någorlunda fånga atmosfären från de tidigare tv-spelen. Däremot blev ”Alone In The Dark” (med Christian Slater, Tara Reid och Stephen Dorff) en av de värsta adaptionerna och har blivit rankad som en av 2000-talets sämsta filmer. Dock betyder det inte att spelets intrig inte har potential. Originalhistorien baserar sig på H.P. Lovecrafts verk och följer detektiven Edward Carnby in i mörkret för att se vad som gömmer sig i skuggorna. ”Alone In The Dark” skulle göra en utmärkt skräckfilm och förtjänar att i alla fall uppgraderas till en medioker spelfilm.

4. Silent Hill: Revelation (2012)




Som tidigare nämnts lyckades ”Silent Hill” fånga spelens atmosfär. Ändå lyckades filmen inte få med sig kritikerna in i dimman och ett ljummet mottagande. Men tack vare sina biointäkter fick den en uppföljare. Uppföljare är kända för sämre kvalité, men brukar i alla fall locka till sig en fan-skara som ändå kan se det potentiella i den. I det här fallet blev det inte så. ”Silent Hill: Revelation 3D” lyckades skrapa ihop intäkterna, men enligt kritiker och fans var den både billigare och sämre än sin föregångare.

Ifall regissören Michael J. Bassett förhållit sig mer till stämningen i föregångaren hade det kunnat bli en fungerande film, men istället påminde den mer om en actionrulle än en skräckfilm. Den förtjänar åtminstone en remake som kan tvätta bort den bittra smaken i munnen hos fansen som gillade den första filmen.

3. The Purge (2013)



”The Purge” med Lena Headey och Ethan Hawke, har ett mycket enkelt koncept. En gång om året, under tolv timmar är allting tillåtet: rån, våld och mord. Ett sätt för regeringen att hålla nere populationen i ett överbefolkat USA. Så hur man misslyckas med ett sådant lovande koncept förundrar mig. Den första filmen kändes redan som en misslyckad uppföljare och ändå har den fått en andra och en tredje som är på väg. Istället borde de skrota den och börja om på nytt.

2. The Happening (2008)




För många var M. Night Shyamalans ”The Happening” hans sista spik i sin egen kista. Premissen är intressant: En våg av massjälvmord sprider sig över Amerika, något som till en början spekuleras komma från ett biologiskt vapen. Ett lovande koncept som hade stor potential, men föll platt, vilket gav filmen många negativa recensioner. Inklusive huvudrollen, Mark Wahlberg har uttryckt sitt missnöje över filmen: ”Fucking trees, man. The plants”, som insinuerade på att Shyamalan inte lyckades knyta ihop filmen.

Tar man dock upp dvd:n och läser på baksidan låter det fortfarande som en intressant film och med ett omarbetat manus och annan regissör skulle ”The Happening” kunna bli något riktigt bra.

1. The Shining (1980)




Med risk att få huvudet avbitet så skulle jag vilja se en bra remake på ”The Shining”. Som en egen film står den stadigt på de flesta topp-10-listor över de bästa skräckfilmerna någonsin. Dock fick den inte ett varmt mottagande av kritiker i början och nominerades till två Razzies: värsta regissör och värsta kvinnliga skådespelerska. 

Författaren Stephen King har själv berättat att han inte har speciellt höga tankar om Stanley Kubricks adaption. Och han har även uttryckt att det är den enda adaptionen av hans verk som han hatar. I jämförelse med boken blir filmen relativt ”kall” som författaren uttrycker och karaktärerna statiska. Därför skulle det vara intressant att se en remake som gör boken rättvisa, med eventuellt Guillermo del Toro i regissörsstolen.

Vet du några andra usla skräckfilmer som förtjänar en temake? Kommentera nedan.

Tobias Myrbakk
| 7 november 2015 18:00 |