Film

Skribent

Andreas Samuelson

24 april 2015 | 18:00

Filmerna som stjärnorna ångrar

"Fuck it!" När PR-turnén är över kan de ärliga åsikterna få komma fram.
I en skådespelares jobb ingår PR. Att i intervjuer, presskonferenser och på filmpremiärer prata gott och passionerat om filmen de medverkat i. Att sälja och stoltsera med man åstadkommit på vita duken.

Men det händer att när tillräckligt lång tid gått så går det inte att hålla tillbaka längre. Genom tiderna har många filmstjärnor i efterhand vädrat sina åsikter om filmer de tidigare varit tvungna att stötta. Ibland klassiker (som Alec Guinness om ”Stjärnornas krig” eller Christopher Plummer om ”Sound of Music”) men ännu oftare om filmer vi sett, eller genomlidit, på bio.

Katherine Heigl “På smällen”
Innan: Judd Apatows komedi gav ”Grey Anatomy”-stjärnan hennes (kortlivade?) filmstjärnestatus och hon var noga med att påpeka vilka komiska genier Apatow och parhästen Seth Rogen var. ”Deras humor ligger väldigt nära verkligheten” lät det. ”De tar erfarenheter vi har från livet och alla kan relatera till dem”.

Efter: I en ökänd intervju som fick både Apatow och Rogen att se rött beskrev Heigl filmen som sexistisk. ”Den målar upp kvinnor som argbiggor, humorlösa och bajsnödiga, medan männen är älskvärda, roliga killar”, uttryckte hon sig. ”Jag hade svårt med det vissa dagar. Jag spelar en sådan bitch – varför måste hon döda all glädje?”

Colin Farrell - ”Miami Vice”
Innan: Irländaren som tog över Don Johnsons gamla paradroll i remaken berömde framför allt regissören Michael Mann. ”All action måste backas upp av mänskligt drama och man måste ha någon slags känslomässig investering i karaktärerna. Han förstår det inte är giltigt att göra storskaliga saker om man inte bryr sig om karaktärerna man tittar på.”

Efter: Till Total Film Magazine var Farrell ärlig med att han inte direkt var imponerad av filmen. ”Jag gillade den inte särskilt mycket. Jag förstod att vi försökte måla upp en relation mellan huvudpersonerna som var så etablerad och familjär att de inte behövde prata med varandra – eller titta på varandra – på två och en halv timme…”

Megan Fox“Transformers 2”
Innan: Fox var kanske inte helt allvarlig när hon på röda mattan sade ”Den är fyra, åtta gånger större än första filmen. Det är den bästa filmen du kommer se i ditt liv! Missa den inte!”. Men Michael Bay (som senare kallades Hitler av stjärnan) var nog inte beredd på hur mycket hon föraktade uppföljaren…

Efter: ”Alla vet mycket väl att denna film inte handlar om skådespeleri. Och när man inser det blir det nästan roligt eftersom man kan vara inne i en situation och tänka: Okej, när han skriker Action så kommer jag antingen springa eller skrika, eller både och.” Väl sammanfattat.

Shia LaBeouf “Indiana Jones och kristalldödskallens rike"
Innan: Skådespelaren som gick från att vara Michael Bays och Steven Spielbergs guldgosse till en knäppis med påse över huvudet är knappast känd för att bita sig i tungan. Men inför premiären av ”Kristalldödsskallens rike” regnade lovorden över Spielberg & co, samt filmen som han beskrev som ”den roligaste i serien hittills”.

Efter: LaBeouf erkände på Cannes-festivalen att de hade misslyckats med att tillfredställa fansen men lade mycket skuld på sig själv som skådespelare. ”Det fanns en anledning till att den inte blev accepterad världen över.”

Halle Berry “Catwoman”
Innan: Oscarsvinnaren var liksom många eld och lågor när Batmans gamla fiende/kärleksintresse skulle få en egen film och gick så långt som att kalla det en feministisk film för kvinnor. ”Jag tror varje kvinna, innerst inne, skulle älska att känna som Catwoman gör i denna film.”

Efter: Berry blev en av få skådespelare som faktiskt mottog det ökända kalkonpriset Razzie på deras gala och inledde tacktalet med ”Först och främst vill jag tacka Warner Bros. som rollsatte mig i den här vedervärdiga skitfilmen. Det var verkligen vad min karriär behövde.”

Charlize Theron“Reindeer Games”
Innan: Oscarsvinnaren öste beröm och beundran inför John Frankenheimer i intervjuer och konstaterade kort och gott att ”skådespelare går dit bra projekt är”.

Efter: Hon hade inte mycket till övers för thrillern med Ben Affleck. ”Det var en dålig, dålig, dålig film. Men jag fick jobba med Frankenheimer. Jag ljög inte för mig själv – det var därför jag gjorde den”.

James Franco“Tristan & Isolde”
Innan: Efter två ”Spider-Man”-filmer började Francos karriär röra på sig på allvar och det här brittiska romantiska dramat var en av hans första huvudroller. I en intervju om filmen pratade han om vad som drar honom till ett projekt. ”Kriterier är ett bra manus och en bra regissör som jag jobbar med.”

Efter: Franco hatade inspelningen, kallade filmen ett stort misstag och kom inte alls överens med regissören Kevin Reynolds. ”Jag tror inte våra personligheter matchade” menade Franco och sade att de hade olika visioner av karaktären. ”Han sade: James, du kan inte fortsätta spela James Dean. Och jag svarade: Kevin, du kan inte fortsätta göra Robin Hood”.

Mark Wahlberg “The Happening”
Innan: Få till inga hade stora förhoppningar om M. Night Shyamalans rysare om mördarpollen. Inte gjorde det saken bättre att Marky Mark spelade en collegeprofessor. Men Wahlberg själv lovordade filmen och dess regissör. ”Night gör ett otroligt jobb med att skapa spänning och eftersom jag är med så mycket trodde jag inte det skulle ha någon effekt på mig men det var tvärtom, det var riktigt läskigt”.

Efter: Wahlberg avslöjade att hans Amy Adams, hans motspelerska från ”The Fighter”, gjort det smarta valet att tacka nej till nämnd film. ”Fuck it. Den är vad den är. Jävla träd, man. Plantorna. Fuck it.”

Mickey Rourke “Passion Play”
Innan: Efter Rourkes storslagna comeback med ”The Wrestler” så var förväntingarna många på kommande projekt. Denna kalkon var kanske inte det folk hoppats på men stjärnan själv var övertygad om att hans kemi med motspelerskan Megan Fox samt att historien om försoning skulle locka publiken.

Efter: Som svar på att han kallat Megan Fox den bästa skådespelerskan svarade han ”…som jag jobbat med…” och filmen hade han enbart detta att säga: ”Hemsk. Ännu en hemsk film. Men under ens karriär och av alla filmer man gör så kommer man göra några riktigt dåliga.”
| 24 april 2015 18:00 |