Spel

Skribent

Anders Eklöf

12 juni 2021 | 18:00

5 spel som borde bli film eller tv-serie

Allt fler spel blir tolkade som film eller tv-serier. Därför vill vi på MovieZine fantisera om några potentiellt bra sådana adaptioner.
Spel behöver nödvändigtvis inte filmatiseras med tanke på att det är sitt eget berättande medium och det är ärligt talat sällan projekten lyckas, utöver några få undantag som fjolårets "Sonic the Hedgehog" eller Netflix tolkning av "Castlevania". Trots det är det ändå kul att leka med tanken på en riktigt bra adaption baserad på tv-spel. 
 
Med spännande filmatiseringar som "The Last of Us", "Borderlands" och "Uncharted" på gång, vill jag fantisera om spel jag tror hade kunnat bli både bra och framgångsrika filmer eller tv-serier. 
 

1. "The Legend of Zelda"

 
9a2c3c4c19f3fa97da3170f03be61359 zeldaconcert ocarinaoftimeart
 
Redan 1989 gjordes ett försök att ta den älskade spelserien av Nintendo till tv-apparaterna, i form av den (rättfärdigt) hårt kritiserade tecknade tv-serien "The Legend of Zelda", som bara gick i 13 avsnitt innan den lades ned.
 
Sedan dess har mängder av fans runt om i världen gett sig på att filmatisera berättelserna om Link och Zelda med blandade resultat, samtidigt som det till och med ryktades att en otecknad tv-serie som beskrevs som en barnvänligare "Game of Thrones" var på gång för några år sedan, som dock verkar ha skrotats av Nintendo. 
 
Jag föreställer mig att Powerhouse Animation (som ligger bakom "Castlevania") skulle kunna göra en riktigt bra animerad tv-serie av Zelda. En av animatörerna på studion har till och med sagt att han gärna skulle göra det, då flera av spelen redan finns tolkade som mangaböcker. Den säregna estetiken i "The Legend of Zelda" är nog svår att fånga med riktiga skådespelare, så personligen tror jag verkligen att animerat är helt rätt väg att gå. 
 

2. "Bioshock"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
De klaustrofobiska undervattensmiljöerna i det allra första "Bioshock" från 2007 skulle verkligen kunna bli en riktigt ryslig skräck- eller äventyrsfilm. När det kom blev det enorm succé för utvecklarna Irrational Games och fick många att börja se potentialen i spel som konst, för sin vackra värld och gripande berättande. 
 
En film var tidigare på gång av "Pirates of the Caribbean"-regissören Gore Verbinski, som dessvärre lades ner på grund av tvister med produktionsbolaget Universal. 
 
Spelet "Bioshock" utspelar sig flera år efter undervattensstaden Rapture har fallit i spillror, men jag tänker mig istället en en film som utspelar sig precis innan skiten träffar fläkten. Här får vi följa ett gäng invånare och deras kamp för överlevnad, samtidigt som vi får veta mer om tiden innan spelet. Kanske regisserad av gänget bakom "The Walking Dead"?
 

3. "Kingdom Hearts"

 
Cca06470e34f033b419a48998dc3370e 1411814
 
"Kingdom Hearts" är som bekant Square Enix oerhört framgångsrika spelserie som låter karaktärer från de japanska rollspelen "Final Fantasy" möta figurer från olika Disney- och Pixarfilmer, vilket är lika galet och genialt som det låter. 
 
Eftersom Disney redan har lyckade film- och tv-universum som Marvel och Star Wars på sitt CV, tänker jag mig att det inte borde vara något problem för dem att göra en serie där deras egna karaktärer får mötas. Varje avsnitt skulle kunna handla om att vännerna Sora, Kalle och Långben besöker en valfri Disneyfilm, samtidigt som den vid det här laget ganska komplicerade berättelsen rör sig i bakgrunden. 
 
Det finns väldigt lösa rykten om att en animerad tv-serie baserad på "Kingdom Hearts" är på gång till streamingtjänsten Disney+, som jag hoppas är sant även om jag tror att man ska ta det med en nypa salt. Spelen har redan tolkats som manga tidigare, så de kan helt enkelt göra en anime av den. 
 

4. "Life is Strange"

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det första spelet i Dontnod Entertainments serie "Life is Strange" följer vi den 18 år gamla Max Caulfield, som upptäcker att hon har förmågan att spola tillbaka tiden när hon anländer till sin nya skola. Precis som i många andra berättelser om tidsresor blir det så klart konsekvenser, som hon och hennes bästa vän Chloe måste lösa. 
 
En tv-serie baserad på spelen behöver inte nödvändigtvis följa berättelsen om Max Caulfield eller handlingen från "Life is Strange 2" eller det kommande "Life is Strange: True Colors". Det skulle även kunna bli bra om de lyckas fånga den säregna stämningen och tematiken från spelen, om det handlar om en ung individ som måste hantera sitt vardagsliv samtidigt som den har en superkraft. 
 
Om Baran bo Odar och Jantje Friese, som ligger bakom Netflix-serien "Dark", kan tänka sig att göra en serie på engelska tror jag att de är ett passande val av regissörer. 
 

5. "Mass Effect"

 
4a77acd132f77855c11f7299ff5028ca 5ed2d39af8438f2740e68f3a36b5650f mass effect legendary edition trailer 2021 ps5 xbox series x hd 0 26 screenshot
 
Det är många som har försökt skapa ett lika framgångsrikt science fiction-universum som Star Trek eller Star Wars genom åren, med oftast ganska misslyckat resultat. Efter att ha gjort spelet "Star Wars: Knights of the Old Republic", lyckades studion Bioware komma väldigt nära med sin spelserie "Mass Effect". 
 
"Mass Effect Legendary Edition" släpptes nyligen och ett helt nytt spel är under utveckling, är många påminda om de spännande rymdäventyren om Commander Shepard samtidigt som det troligtvis har dragit till sig nya fans, är det ett perfekt tillfälle för någon att slå mynt av populäriteten och göra en påkostad Hollywood-film. 
 
En regissör som jag tror skulle passa ypperligt för jobbet är Denis Villeneuve, som gjort riktigt stämningsfulla och spännande science fiction-filmer som "Blade Runner 2049", "Arrival" och den kommande "Dune". 
 
Vilken spelserie tycker du borde bli film eller tv-serie? 
| 12 juni 2021 18:00 |