Film

Skribent

Richard Hammar

5 maj 2017 | 18:00

5 misstag som DC behöver fixa till inför sina framtida filmer

Det är ingen hemlighet att DC:s filmuniversum har haft en brant uppförsbacke och stött på en del bakslag på vägen. Filmerna har hittills varit väldigt mörka, stressade och med manus man lätt kan ifrågasätta. Vi listar fem punkter som studion borde tänka på framöver.
Efter "Batman v Superman" och "Suicide Squad" är det minst sagt fullspäckat i DC:s schema med "Wonder Woman" och "Justice League" närmast på väg. Därefter väntar "The Flash", "Aquaman", "The Batman", "Shazam!", "Justice League: Part Two" och "Cyborg" samt "Gotham City Sirens".
 
Det har varit förvånansvärt mycket problem kring alla DC-filmer, så som stöket med regissör till "The Batman", "Batman v Supermans" dödsallvarliga ton och kaoset kring manuset till "The Flash". Vad är det som är så svårt kan man undra, de har ju källmaterialet i serietidningarna och fantastiska karaktärer att filmatisera, men ändå slösas så mycket bort på inget alls. Sorgligt minst sagt.  
 
I efterhand kan jag önska att vissa saker kunde vara ogjorda. Så som att bokstavligen pressa in alldeles för många karaktärer i "Suicide Squad" och totalt slösa bort Jokern. "Suicide Squad" borde ha väntat ett par år för att introducera Jokern i "The Batman" istället. Även här kunde Harley Quinn lite lätt presenterats, för att sedan få sin tid att skina i "Gotham City Sirens".
 
När det kommer till övriga karaktärer så som Deadshot behöver DC göra om och göra rätt. En förståndig men sorgsen Will Smith var inte rätt val för en karaktär med så grymt mycket potential. Även Captain Boomerang kunde fått sitt intro i "The Flash" istället för en 20 sekunders scen i "Suicide Squad". Jag kan hålla på hur länge som helst men ska inte dra ut på det, nu lägger vi istället fokus på vad DC behöver fixa till inför deras kommande filmer.
 
 

1. Flera olika studios

 
DC måste bryta med Warner Bros, delvis. Skaka hand med och låt andra studios få en chans att producera sina visioner, men behåll allt under ett DC-produktionsbolag. På så sätt övervakas allt av DC:s toppgäng och allt kan sättas ihop tillsammans senare om så önskas.
 
 

2. Ge det tid för guds skull

 
Talesättet "den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge" stämmer väldigt bra in här, jag skulle gladeligen vänta ett par extra år och få några "origin"-filmer innan alla trycks ihop. "Man of Steel" visade oss DCEU:s Superman och Clark Kent och det funkade bra. "Batman v Superman" var inte rätt val för nästa film, här kunde istället "Wonder Woman" och "The Flash" kommit näst på tur och därefter "Cyborg" och "Aquaman". På så sätt hade det lagts en grund för alla innan deras "mash-up", vi hade lärt oss att bry oss om hjältarna. Men framförallt innan "Batman v Superman" och "Justice League" hade de behövt få till "The Batman".
 
 

3. Batman behöver hanteras varsamt

 
75% av publiken har Batman som favorit och därför behöver vi en bra grund till Affleck och DC:s nya vision för den mörke riddaren, inte en slow-motion-scen i bakgrunden till förtexterna av "Dawn of Justice". Eftersom det är en "The Dark Knight Returns"-Batman vi fick så hade den historian delvis behövts berättas innan. "Batman v Superman" skulle ha väntat och låtit "The Batman" träda fram före. Här borde Jokern som sagt introducerats och efter skulle "Gotham City Sirens" presenteras. Sedan skulle vi givit plats åt "Suicide Squad" och "Batman v Superman" som leder till the ultimate showdown i "Justice League".
 
 

4. Släpp Zack Snyder ett tag nu

 
Regissören har givit oss två DC-filmer som varit mediokra. Vi behöver nytt blod till "Justice League", tyvärr är det försent. Med James Wan till "Aquaman" har man tänkt rätt men att Snyder fortfarande håller i huvudattraktionen och hetsar sig igenom den hjälper ingen, allra minst oss fans. Han fick sin chans och tabbade sig, nästa person på tur tack. Det finns så otroligt många duktiga regissörer där ute som skulle kunnat ge oss "Justice League" istället. Är det en förbannelse över DC som får regissörer att inte vilja ta jobbet. Något lurt är det.
 
 

5. Sluta tävla med Marvel omgående

 
Det märks för tydligt, att hetsa och stressa för att ligga lika med Marvel är ingen bra idé. Marvel började långt innan, och Warner måste släppa det. Köra sin grej, utan stress med en realistisk tidsplan. Det kommer bli så mycket bättre i slutändan. Även manusen till filmerna kommer inte kännas lika krystade, inte heller kommer filmerna vara så ihoppressade med så mycket material det bara går på en och samma gång.
 
Det finns givetvis mer saker jag anser att man måste tänka på och fixa kring DCEU, men de här är nog de mer kritiska punkterna. Självklart förstår jag att vi alla tycker olika men det finns faktiskt en anledning till att Marvels filmuniversum går så mycket bättre. Ge det tid, kärlek och en plan, i grund och botten är det vad Warner Bros och DC behöver. 
 
Jag håller tummarna starkt för "Wonder Woman" som har biopremiär den 2:a juni.
 
Vad tycker ni, finns det något annat ni skulle vilja ha ogjort hittills och vad bör DC tänka på i framtiden?
| 5 maj 2017 18:00 |