Film

Skribent

MovieZine

3 november 2015 | 18:00

5 filmer som får dig att tappa hoppet om mänskligheten

Glimmar fortfarande ett lite hopp för mänskligheten? Varför inte ta död på det en gång för alla med dessa fem filmer.
Om du känner igen dig i de tre aporna; de som håller för ögonen, öronen och munnen - en symbol för de som inte vill se, höra eller tala om något ont - då är antagligen inte det här en lista för dig. Men om du inte är som alla andra och känner för att bita dig ur buren, då har vi fem perfekta filmer för er här:

5. Den sista färden (1972)
Fyra män; Lewis Medlock (Burt Reynolds), Ed Gentry (Jon Voight), Bobby Trippe (Ned Beatty) och Drew Ballinger (Ronny Cox) åker på en paddling tur längs Cahulawassee-floden. Men vad som skulle bli en trevlig semester från stadslivet blir mer påfrestande än tänkt. Filmen är känd för citatet: ”squeal like a pig” under våldsscener som visar människans mörka natur.

4. The Mist (2007)
En mystisk dimma lägger sig över Bridgton i Maine och döljer monstruösa ting. Men de riktiga monsterna i filmen är människorna. Frank Darabont adaption av Stephen Kings verk med samma titel skildrar hur människor i grupp binder samman och stöter ut de som inte har samma övertygelse som de själva. Monsterna i dimman påminner mer om Krambjörnarna i jämförelse med människorna och det får en att tappa hoppet om mänskligheten, speciellt när en katastrof inträffar.

3. Eden Lake (2008)
En till syntes vanlig brittisk thriller med Kelly Reilly och Michael Fassbender i huvudrollerna som ett par som åkt till stranden för att koppla av, men snart blir störda av ett gäng ungdomar som saknar empati och torterar paret. Ett tillsynes uttjatat tema, men med ett slut som lämnar en med ångest som får en att sätta sig i fosterställning i duschen i en vecka framåt.

2. Irreversible (2002)
Gaspar Noés spänningsdrama med Monica Bellucci och Vincent Cassel i rollerna som Alex och Marcus. Här följer vi dem i en omvänd kronologi under en särskilt dyster natt. Explicita våldsscener gör det svårt att inte känna hur hopplösheten tar över en.
    

1. Dogville (2003)
Om du är en äkta filantrop kommer du efter Lars von Triers film var en nykonverterad misantrop ut i fingerspetsarna. Grace (Nicole Kidman) är på flykt från maffian och kommer till den lilla staden Dogville i Colorado. Invånarna i staden går med på att gömma henne, men inte utan ett pris.

(Om ingen av dessa filmer fungerar kan du annars bara slå upp dagstidningen så har du mer eller mindre samma premiss där.)

Vet du någon film som fått dig att tappa hoppet på mänskligheten?

Tobias Myrbakk
| 3 november 2015 18:00 |