Film

Skribent

Jenny Bång

14 april 2015 | 18:30

5 kontroversiella komedier

I veckan kommer "The Interview" ut på DVD. En komedi som skapat stora rubriker och en hel del kaos och upprördhet inför sin premiär. Men kanske är det så att all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet?
Kan man skriva en lista över ”de bästa” kontroversiella komedierna? Tveksamt, eftersom filmerna i sig inte alltid är så kallade kvalitetsfilmer. Det som gör dem bra, är att man liksom måste se dem, just för att de är så provocerande. Trots att man fnissar skamset och undrar hur regissören egentligen vågat. Men regissörerna vet att för att satir ska lyckas och svida som det var tänkt, så måste de bara blunda och gå långt över gränsen.

Tropic Thunder (2008)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Robert Downey Jr. och Ben Stiller håller inte tillbaka när det kommer till att provocera, i den här komedin om ett gäng skådespelare, som under en filminspelning visar prov på att minst sagt gå in för sina roller. Den första uppenbara provokationen är Downey Jrs karaktär, som genomgår plastikoperationer för att spela en mörkhyad man. Men som om inte de upprörda kommentarerna kring hans blackface-provokation var nog, späddes de på av massiv kritik gällande användandet av ordet ”retard”. Ben Stillers karaktär har nämligen spelat en roll som en förståndshandikappad man och misslyckats totalt, vilket nu lett till att han gång på gång kallas för ”retard”. Detta ledde till att flera grupper, som representerar handikappade i USA, krävde att filmen skulle bojkottas.

The Producers/ Det våras för Hitler (1968)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

En klassiker! "Det våras för Hitler" är Mel Brooks första långfilm. Den handlar om ett par judiska producenter som bestämmer sig för att sätta upp en musikal på Broadway, om Hitler. Inte för att de tror att det ska bli en lyckad föreställning, utan för att dra iväg med investerarnas pengar innan någon hinner inse att det kommer bli en flopp. Men, den förväntade floppen uteblir…
Filmen vann en Oscars för bästa originalmanus, men förbjöds att ens visas i Tyskland.

Team America (2004)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Trey Parker och Matt Stone, skaparna av South Park, skapade en del rabalder med Team America. Handlingen är följande: En amerikansk musikalartist får i uppdrag av en CIA-liknande organisation att infiltrera en arabisk terroristorganisation. De har lyckats få med de flesta provocerande teman i filmen. Nordkorea, 9/11 och terrorism. Ni hör själva, en sådan provokation kommer man inte undan med i USA. I väntan på "The Interview" förra året, som blev tillbakadragen från visningarna på grund av terrorhot från Nordkorea, sålde Team America slut på Amazon.com.

Life of Brian (1979)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Man kunde kanske inte ha väntat sig något annat än en provocerande film från Monty Python- gänget. Men när deras Life of Brian kom ut i salongerna i slutet av 70- talet, blev det ramaskri. De flesta religiösa (och andra) grupper tog illa vid sig på ett eller annat sätt. Kristna tyckte filmen vad hädisk, homosexuella tyckte den var provocerande och vissa tyckte helt enkelt att det var fruktansvärt att män klädde ut sig till kvinnor. Men med en tagline som “A motion picture destined to offend nearly two thirds of the civilized world. And severely annoy the other third”, tror jag inte förvåningen var alltför stor hos komikerna själva. Däremot kanske de inte hade räknat med att filmen skulle bannlysas i flera länder, inklusive Norge.

Borat (2006)

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

När Sacha Baron Cohens mockumentär "Borat" kom blev den förbjuden att visas på bio i flertalet länder. Borat är journalisten som reser till USA för att gifta sig med Pamela Anderson, och sedan tar oss med på en inblick i hans hemland Kazakstan. Vad lär vi oss då? Jo, att de dricker hästurin samt att incest och våldtäkter är en normal del av deras kultur. För att inte tala om Borats minst sagt tveksamma inställning till judar. Det borde räcka för att bli bannlyst från de flesta biosalonger. Precis som Life of Brian, har den blivit hårt attackerad av religiösa grupper som menar att den är kränkande och sprider falska idéer om religion och kultur. Ändå hamnade filmen längst upp på topplistorna under premiärveckan och har sedan dess spelat in över 260 miljoner dollar.

Bonusfilmer: Dogma (1999), Southpark (1999), Blazing Saddles (1974).

| 14 april 2015 18:30 |