Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

16 oktober 2018 | 12:00

30 filmer du inte vill missa på Stockholms filmfestival 2018

MovieZines recensenter och festivalens programchef tipsar om några av årets höjdpunkter.
Anna Odell och Mikael Persbrandt inviger med dokumentären ”X&Y”. Yorgos Lanthimos avslutar med kostymkomedin ”The Favourite”. Däremellan blir det 150 filmpremiärer från 60 olika länder, med en tredjedel debutanter och fler kvinnliga regissörer än någonsin.

Den 29:e upplagan av Stockholms internationella filmfestival är bara några veckor bort, och idag släpps årets fullspäckade program.

Sedan tidigare är det känt att Mary Harron (”American Psycho”, ”Charlie Says”) gästar festivalen för att ta emot ett Lifetime Award. Årets Stockholm Visionary Award går till Asghar Farhadi, aktuell med dramat ”Alla vet”. Skådespelaren Gunnel Lindblom tar emot Stockholm Achievement Award.
 
MovieZines skribenter har redan recenserat ett 20-tal av de festivalaktuella filmerna, med toppbetyg till bland annat sydkoreanska "Burning", "The Favourite" och rysaren "Suspiria". Läs mer om filmerna på länken nedan.
 

Lista: 30 filmer du inte vill missa på Stockholms filmfestival 2018

 
 
Festivalens programchef George Ivanov passar på att ge MovieZines läsare några snabba tips i programmet, och jag passar på att fråga varför ett par omtalade och prisvinnande streamingtitlar lyser med sin frånvaro.

Många hade hoppats få se Alfonso Cuaróns ”Roma” på festivalen i år...

- Vi kommenterar aldrig filmer som vi inte har med i programmet.

Jag saknar också bröderna Coens nya film. Har det något att göra med att de ska visas på Netflix?

- Nej, det är inget sånt. Vi är jättenöjda med de filmer vi har. Och vi är öppna för alla filmer, så är det. Alla filmer som klarar av att ha Sverigepremiär hos oss. Det finns många som hade varit aktuella.

Vad är du själv mest taggad på att visa för festivalpubliken?

- Det finns mycket. Det är så roligt att Fahradi kommer till filmfestivalen, och att Anna Odell får sin världspremiär hos oss. Kul att Brady Corbet, som jag tycker är en väldigt spännande regissör, kommer och presenterar ”Vox Lux”. Det är några av höjdpunkterna.

Finns det någon liten pärla bland de mindre kända filmerna som du vill tipsa om?

- Jättemånga av de mindre kända filmerna är helt fantastiska. Jag vill lyfta fram ”All Good” som är med i tävlingen, en tysk debutfilm som tar upp sexuella övergrepp på ett otroligt smart och insiktsfullt sätt. Den är verkligen en tonträff och en ögonöppnare. Och filmen på kampanjbilden, ”Birds of Passage”, är egentligen en colombiansk ”Gudfadern” fast med en gudmoder, för det handlar om matriarkat. Den är riktigt, riktigt cool.

Vi brukar få en liten ledtråd av dig inför Surprisefilmen, vad kan du säga om den?

- Ta med tandskydd och hjälm, för det kommer smälla! Det är hårt (skratt).
 
Stockholms filmfestival 2018 pågår mellan 7-18 oktober.
| 16 oktober 2018 12:00 |