Bränd 2018

Drama Mysterium
Sydkorea
148 MIN
Koreanska
Bränd poster

Synopsis

Jongsu drömmer om att bli författare och kämpar med sin första roman. En dag stöter han ihop med Haemi, en tjej han känner från förr. Haemi ber honom passa hennes katt medan hon reser till Afrika. När hon kommer tillbaka har hon med sig den gåtfulle Ben. Ben är snygg, rik och kör en Porsche. Jongsu, som förälskat sig i Haemi, får finna sig i att vara femte hjulet. Men vem är Ben egentligen? Och varifrån tjänar han sina pengar?
Ditt betyg
3.4 av 38 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Kim Nilsson

20 maj 2018 | 10:00

Mästerverk som förtrollar och förundrar

Klasskillnader och djup besatthet står i centrum i Lee Chang-dongs täta ”Burning”. Ett av årets mästerverk som både är omskakande och fascinerande.
”Allting är mycket osäkert och det är just det som är så lugnande”. Det sa karaktären Tootiki i boken ”Trollvinter”, en av de mest välkända muminböckerna. Och den frasen går absolut att applicera på Lee Chang-dongs film ”Burning” med den lilla ändringen att det inte är lugnande utan snarare ”magiskt”.
 
När den koreanske regissören återvänder till bioduken för första gången på åtta år efter fantastiska ”Poetry” har han grundat historien i Haruki Murakamis novell ”Att bränna lador”, men filmen står helt på egna ben i den överraskande handlingen.
 
Vi får i inledningen träffa Jong-soo (Yoo Ah-in), en ung man med en våldsam pappa som får ta hand om dennes gård. Jong-soo är själv mer intresserad av att skriva, men hindras av sin ekonomiska arbetarebakgrund. En dag stöter han på barndomsvännen Hae-mi (Jun Jong-seo). De börjar umgås och Jong-soo blir snabbt förälskad i henne, men när hon åker till Afrika i två veckor ändras förutsättningarna.
 
När Hae-mi kommer hem har hon nämligen träffat Ben (Steven Yeun från ”The Walking Dead), en rik och välbärgad ung man som lever i en flådig lägenhet och kör en dyr bil. Trion börjar umgås, men efter en lång kväll utanför Jong-soos hus avslöjas oväntade och eldiga begär och handlingen gör plötsligt en helt oväntad vändning som gör ”Burning” till ett fascinerande mysterium.
 
Lee jobbar som vanligt med långa tagningar, en 10 minuter lång dans vid en solnedgång är något av det närmaste bildpoesi man kan komma, och skildrar kontrasterna i Jong-soos och Bens liv via både subtila och tydliga scener. Filmen kräver att man accepterar att det tar ett tag att komma in i Lees naturalistiska grepp, men väl fast så kan man inte ta ögonen från bioduken.
 
Filmens andra del, den som blir en sorts existensiell gåta, är helt fantastisk. Man har ingen som helst aning om hur det ska sluta, men känslan av obehag och osäkerhet är påtaglig. Vad har egentligen hänt? Fanns katten som Hae-mi ville att Jong-soo skulle ta hand om? Vem är Ben? När slår hans begär till nästa gång? Frågorna är många och alla får inte nödvändigtvis svar, men Lee litar på publikens intelligens att mer svepas med i handlingen än att analysera den.
 
Skådespelarna är utmärkta i sina roller, filmen är tekniskt välgjord med väl vald musik och ljudet bidrar till den täta stämningen. ”Burning” är helt enkelt fantastisk på alla plan. En film som likt livet självt händer framför dina ögon och sedan vägrar släppa taget när den är slut. Som en passionerad brännskada som aldrig släpper från din hud.
| 20 maj 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Koreansk thriller/drama, vi följer den unga mannen Jong-Soo som springer på en barndomskamrat den nu vilda men vackra Hae-Mi, dem börjar dejta och han faller pladask för henne, så när hon ber honom passa den mystiska katten som ingen sett i hennes lägenhet medan hon åker på semester i Afrika, gör han självklart detta. Men när hon kommer tillbaka har allt förändrats, på resan har hon mött den rika och mystiska Ben, med mörka hemligheter som verka dejta lågstatus tjejer för nöjes skull... Snart dras Jong-soo in i en katt-och-råtta lek mellan triangeldrama och mystiska bränder..... Även denna film är alldeles för lång och lågmäld men den har nåt som pyr i bakgrunden hela tiden, och trots att den bitvis är sömnpiller, vill man inte sluta titta och snart utvecklas den till en psykologisk thriller där vad som helst kan hända... Annorlunda, stilsäker men dock för lång, men den får en godkänd 3a ändå, en film som gror efter filmen är slut.... Cast: Ah-in Yoo, Steven Yeun, Jong-seo Jun mfl... AAA
Läs mer