Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 januari 2020 | 19:00

28 filmer som får uppföljare år 2020

Många populära superhjältar, animerade favoriter och framgångsrika skräckfilmer får sina uppföljare under 2020. Här listar vi samtliga.
Gott nytt filmår, kära läsare! Det finns oerhört många spännande biopremiärer att se fram emot under 2020, men ibland vill man ha något bekant och tryggt. Säga vad man vill om uppföljare men de är, i många fall, bland de allra största kassasuccéerna. I år kommer vi bland annat att återse James Bond, Venom, Miamis egna Bad Boys och inte minst - en prins i New York.
 
Här är 2020 års alla uppföljare, i alfabetisk ordning. Vilka ser du mest fram emot?
 
 
A Quiet Place: Part II (premiär 20 mars)
 
Det är sällan man ser på skräckfilm i en så knäpptyst salong, som när "A Quiet Place" visades på bio. Då såg vi John Krasinski och Emily Blunt kämpa för att överleva bland ljudkänsliga varelser. Krasinski är tillbaka som regissör i uppföljaren som lovar att utforska en bredare del av den postapokalyptiska, monsterbelägrade världen.
 
 
Bad Boys for Life (premiär 17 januari)

Will Smith och Martin Lawrence spelade snutparet för första gången år 1995, i Michael Bays regi. Och nu, 17 år efter andra filmen, är de tillbaks i tjänst på Miamis gator. Enligt trailern är det inte mycket som har förändrats, grabbarna har fortfarande en förkärlek för snabba bilar, vapen och att hamna farligt nära explosioner.
 
 
Bill & Ted Face the Music (premiär i augusti)

I en tid då Stallone återbesöker Rambo och Schwarzenegger spelar Terminator på nytt, vill Keanu Reeves inte vara sämre. Han och gamle polaren Alex Winters har dammat av två gamla kultkomedier för att bjuda på ett tredje äventyr med tidsresande, musikälskande nördarna Bill och Ted.
 
 
Candyman (premiär i juni)
 
I denna "spirituella uppföljare" till skräckfilmen "Candyman" från 1992 återvänder vi till Chicago, där legenden om ett mordlystet monster började. Manusförfattaren och producenten Jordan Peele lämnar över registolen till Nia DaCosta ("Little Woods").
 
 
Croodarna 2 (premiär i jul)

För några år sen mötte vi den älskvärda förhistoriska Croodarna, som just hade klivit ur från sin trygga grotta och upptäckt en vacker ny värld. Äventyret fortsätter i en uppföljare, där de får konkurrens av den mer utvecklade familjen Bettermans. Rösterna åter görs av bland andra Emma Stone och Nicolas Cage.
 
 
Döden på Nilen (premiär 9 oktober)

Efter stjärnspäckade "Mordet på Orientexpressen" är Kenneth Branagh åter redo för dubbla roller. Han ska åter regissera och förstås spela den skicklige detektiven Hercule Poirot i "Döden på Nilen", ett mordmysterium ombord på ett lyxfartyg. Med på resan finns Gal Gadot och Armie Hammer.
 
 
En prins i New York 2 (premiär i vinter)
 
Var har du varit, Edie Murphy? En av 80-talets största komiker gjorde nyss en hyllad comeback i Netflix dramakomedi "Dolemite Is My Name". En fjärde "Snuten i Hollywood" är på gång, men först ska han återbesöka prins Akeem - ni vet, han som kom till Amerika i den populära komedin från 1988. På emerikansk bio i jul - svenska premiären dröjer tyvärr till januari 2021.
 
 
Escape Room 2 (premiär i augusti)

I den första filmen blev sex människor instängda i en labyrint av invecklade rum med mordiska fällor. En överlevde, och nu ska hon ta reda på vem som låg bakom allt. Adam Robitel återvänder som regissör.
 
 
Fast & Furious 9 (premiär 22 maj)
 
Vin Diesel och Charlize Theron är tillbaka i huvudrollerna. Handlingen är okänd, men vi kan gissa att snabba bilar och halsbrytande stunts är ett viktigt inslag. Justin Lin är tillbaka som regissör.
 
 
Ghostbusters: Afterlife (premiär 10 juli)
 
Who ya gonna call? Jason Reitman kliver i pappa Ivans fotspår och regisserar en uppföljare till "Ghostbusters"-filmerna från 1984 och 1989. Bill Murray och Dan Aykroyd finns med på ett hörn, men främst ska vi få följa en grupp tonåringar som tar över spökjägarjobbet.
 
 
Godzilla vs Kong (premiär 20 november)
 
Med två Godzilla-filmer plus "Kong: Skull Island" har Warner Bros en bra grund för sitt Monster-verse. Nu är det dags att låta giganterna mötas i en storfilm i vinter. Alexander Skarsgård och Millie Bobby Brown finns bland skådisarna som ska undvika att bli nedtrampade i fighten. Adam Wingard ("The Guest") står för regin. 
 
 
The Grudge (premiär 3 januari)
 
Inte riktigt en uppföljare, inte riktigt en reboot. Regissörer nuförtiden gillar att kalla sina filmer för "ett nytt kapitel", vilket är precis vad Nicolas Pesce säger om sin "The Grudge". Filmen utspelar sig parallellt med den från 2004, och utforskar hur den japanska förbannelsen har hittat hela vägen till USA. Skräckveteranen Lin Shaye står redo att möta nya fasor.
 
 
Halloween Kills (premiär 16 oktober)
 
Jamie Lee Curtis är tillbaks i rollen som Laurie Strode, som för 40 år sedan blev jagad av den maskerade psykopaten Michael Myers. Han kom efter henne på nytt i en ny "Halloween" häromåret, och det ska visa sig att Alla helgons blodiga natt är långt ifrån över... En sista del i denna trilogi, "Halloween Ends", är planerad till hösten 2021.
 
 
 
Barndetektiverna Lasse och Maja är tillbaka med ett nytt fristående äventyr. Nya skådespelare i huvudrollerna (Polly Stjärne och Nils Kendle) men några ansikten så som Tomas Norströms poliskommissarie känns igen i Valleby. Moa Gammel står för regin.
 
 
Legally Blonde 3 (premiär ej klar)
 
Har ni saknat Reese Witherspoon som den charmiga och smarta advokaten i rosa? I den tredje filmen får vi se vad hon haft för sig sedan sist - och hon ryktas vara på väg mot Vita huset. (En liten brasklapp - filmen skulle få premiär i maj men ännu inte börjat spelas in, och kan mycket väl bli försenad.)
 
 
 
Jepp, de älskvärda minionerna är tillbaka i sin andra solofilm. Men deras ledare Gru från "Dumma mej" är inte långt borta, och den här filmen lär utforska hur han blev en ondskefull skurk. Steve Carell gör som vanligt rösten till Gru.
 
 
No Time to Die (premiär 3 april)
 
James Bond har gått i pension, men luras ut på ett sista uppdrag. Nya Bondskurkar, nya Bondbrudar, nya Bondbilar och samma gamla martini väntar vår käre 007. Den 25:e filmen om superagenten ska också bli Daniel Craigs sista. Vi ser fram emot att möta Rami Malek som tekniskt begåvad skurk och Lashana Lynch ("Captain Marvel") i rollen som ny 00-agent.
 
 
Pelle Kanin 2 - På rymmen (premiär 3 april)
 
I vår får barnen följa med tillbaka till bondgården där Pelle Kanin bor med vänner och familj. Men den här gången verkar kaninen ha siktet inställt på den stora världen utanför.
 
 
Saw 9 (premiär i maj)
 
Chris Rock, av alla människor, har kommit på en idé om hur man kan fortsätta på "Saw"-serien. En urmjölkad skräckfranchise, kan tyckas, men förhoppningsvis lyckas denna reboot tillföra lite nytt blod i det hela. "Saw" handlade som ni minns om Jigsaw (Tobin Bell) som fångar in och plågar sina offer i djävulska fällor. Den nionde filmen spelades in under titeln "The Organ Donor".
 
 
SvampBob: Svamp på rymmen (premiär 3 juni)
 
Svampbob Fyrkants tredje biofilm återbesöker den gula livsglada figuren som bor på havets botten. När hans kära husdjur, snigeln Gary, blir kidnappad är det dags för nya äventyr ute i den vida världen. Keanu Reeves och Awkwafina gästspelar.
 
 
The Boy II (premiär 3 april)
 
När en ny familj flyttar in i det kusliga Heelshire Mansion blir deras unge son vän med dockan Brahms. Katie Holmes spelar oroad mamma i skräckuppföljaren av samme regissör som sist, William Brent Bell.
 
 
 
Bakom den snaskiga titeln döljer sig del 3 i "The Conjuring"-serien, om paret Warrens som undersöker paranormala fall och skrämmande fenomen. Här är det dags för ännu en historia inspirerad av verkligheten, om en mördare som påstår sig ha varit besatt av djävulen.
 
 
The Hitman's Wife's Bodyguard (premiär i augusti)
 
Den otippat populära buddy-cop/actionkomedin med Ryan Reynolds och Samuel L. Jackson får en tvåa i höst. Livvakten Michael har svurit på att lägga av med våld, men den går sådär. Lönnmördaren Kincaid och hans fru Sonia behöver åter hans hjälp.
 
 
The Purge 5 (premiär 10 juli)
 
Den femte, namnlösa filmen i "The Purge"-franchisen sägs bli den sista. Än en gång får vi följa händelserna under en blodfylld natt då hela USA bommar igen sina fönster och dörrar - då är nämligen alla brott inklusive mord tillåtna. Vi hoppas på mer skräck och samhällskritik i en ljuvt underhållande blandning.
 
 
Top Gun: Maverick (premiär 17 juli)
 
"Top Gun" hör till 80-talets stora kultfilmer, och mer än 30 år senare är Tom Cruise tillbaka i rollen som gjorde honom stor. Bakom rodret, styret, ratten - eller vad grejen nu heter på ett jetplan - lyfter han mot nya höjder i sin dödsföraktande karriär. Kommer han "take my breath away" än en gång? Miles Teller och Jennifer Connelly syns också i rollistan.
 
 
Trolls 2: Världsturnén (premiär 8 april)
 
Anna Kendrick och Justin Timberlake spelade två söta och sjungande penntroll i en animerad film från 2016. I uppföljaren är det dags för en större arena och nya talanger som slåss om mikrofonerna. Poppy får nämligen konkurrens av stöddiga hårdrockstroll.
 
 
Venom 2 (premiär i oktober)
 
Sonys mörka Marvel-action "Venom" blev en oväntad succé häromåret. Tom Hardy kommer tillbaka med sin demoniske "vän" för att bland annat utmana superskurken Carnage. Enligt ryktet kan Tom Hollands Spider-Man dyka upp för ett gästspel, men ta det med en nypa salt så länge... Säkert är iallafall att Andy Serkis regisserar.
 
 
Wonder Woman 1984 (premiär 5 juni)
 
Sist men inte minst är det Wonder Woman som avrundar det späckade superhjälteåret. Gal Gadot får uppleva det glada 80-talet, gosa med Chris Pine igen och kämpa mot en ny skurk, spelad av Kristen Wiig.
| 2 januari 2020 19:00 |