Serie

Skribent

Patrik Jonsson

8 juni 2017 | 18:00

25 sevärda tv-serier ni hittar hos Amazon Prime Video

Netflix och HBO i all ära, vi får dock inte glömma bort att vi även hittar massor av bra serier hos Amazon Prime Video. Patrik Jonsson tipsar om en bunt favoriter.
En jäkla massa filmer med för den delen, men nu ska det handla om tv-serier. Amazon Video har funnits ända sedan 2006, det är dock först på senare tid det har börjat ta fart på allvar. Inte endast sett till själva streamingen, utan även sett till egenproducerade tv-serier.
 
Amazon köper dock även in serier, ungefär som till exempel Viaplay och HBO Nordic gör här hemma i Sverige. Här nedan följer en bunt tips på tv-serier ni just nu kan hitta hos Amazon Prime Video, både egenproducerade och inköpta från andra kanaler.
 
 
 
Den bästa serie-remaken någonsin? Mycket möjligt. Amazons "Mad Dogs" är alltså en amerikansk tappning av den brittiska serien med samma namn. Skruvad, tvistad och originell thriller i sann Lynch/Cohen-anda.
 
 
Ifall ni missat succéserien "Mr. Robot" på SVT har ni alltså även chansen att spana in den hos Amazon. Ett mycket välspelat hackerdrama i thrillermiljö.
 
 
Den här spinoffen lär väl ändå var en av mordern tids mest kända? Sedan kan man självklart tycka vad man vill om själva innehållet (själv är jag högst splittrad). Är ni dock ännu inte riktigt mätta på "The Walking Dead" finns alltså här mer att hämta.
 
 
"The Kicks"
 
Ifall man känner för en ungdomsserie är "The Kicks" ett alternativ, serien bjuder på minst lika mycket komedi som på drama. Hyggligt sport-orienterad.
 
"Fleabag"
 
Ännu mer komedi, denna dessutom brittisk. "Fleabag" är en miniserie på sex avsnitt som kretsar kring just Fleabag; en ung kvinna som stångar sig fram genom det moderna livet i London.
 
 
Ett av Amazons stora flaggskepp är onekligen krigsthrillern "The Man in the High Castle". En serie som målar upp en alternativ verklighet; hur skulle det egentligen sett ut ifall Hitler segrade vid det andra världskriget?
 
 
"Z - The Beginning of Everything"
 
Ett historiskt drama som bygger på författarinnan Ella Fitzgeralds (Christina Ricci) liv och leverne under 1920-talet.
 
 
En av NBC:s bästa komediserier på senare tid fann till slut sitt hem hos Amazon. En mycket välskriven, påhittig och underhållande liten pärla!
 
 
"The Big C" kommer ursprungligen från kabelkanalen Showtime och kretsar kring en cancersjuk hemmafru. Förmodligen en av Showtimes absolut bästa dramakomedier, har ni missat denna ska ni absolut kolla upp den.
 
"American Playboy"
 
Ännu mer historiskt tillika verklighetsbaserat då "American Playboy" kretsar kring Hugh Hefner.
 
 
 
En av vårens bästa serier enligt undertecknad. En mycket mysig feel-goodthriller med en jäkla massa gemytliga skådespelare. Även heist-diggaren bör kolla in denna.
 
 
I Amazons "Red Oaks" kastas vi tillbaka till det ljuva 80-talet där vi får följa en ung student som under sitt sommarlov arbetar som tennisproffs hos det anrika Red Oaks Country Club. Fokusen ligger på komik, men även en del drama utlovas.
 
 
Ännu en av Amazons mer kända verk. "Mozart in the Jungle" är en dramakomedi och bygger på Blair Tindalls memoarer "Mozart in the Jungle: Sex, Drugs and Classical Music" som kretsar kring hennes musikaliska karriär i New York under mitten av 00-talet.
 
 
 
Får det lova att vara ett balettdrama från Starz? Då kan jag rekommendera "Flesh and Bone". Kanske inte någon ny "Black Swan", men ändå.
 
 
AMC:s påkostade och minst sagt våldsamma martial arts drama "Into the Badlands" hittar ni alltså hos Amazon. Möjligtvis inte en serie för alla, men för er som i första hand gillar action och slagsmål, framförallt martial arts, ska definitivt spana in denna.
 
 
Just nu är thrillerserien "Bloodline" (från Netflix) i ropet, det var dock med serien "Damages" skaparna bakom just "Bloodline" började. Detta går icke att ta miste på, mycket känns igen ifall man jämför de båda serierna. "Damages" är grymt bra, rekommenderas!
 
 
 
Även den gamle Oscarälsklingen Woody Allen har gett sig på tv-serieformatet och resultatet heter alltså "Crisis In Six Scenes". En miniserie som utspelar sig under 1960-talet där en helt vanlig medelklassfamilj får besök en gäst (Miley Cyrus) som vänder totalt upp och ned på tillvaron.
 
"You Are Wanted"
 
Amazons "You Are Wanted" är en tysk thrillerserie som främst kretsar kring en cyber-attack. Detta är en rätt förbisedd serie, trots att den är tillgänglig i över 200 länder hör man knappt någon prata om den. Spana gärna in den!
 
 
Ifall någon är sugen på en sådan där lagom layed back actionkomedi med inslag av äventyr är "Hap and Leonard" är bra val. I huvudrollerna ser vi Michael K. Williams och James Purefoy.
 
 
"Hand of God"
 
Ni som saknar gamle Ron Perlman sedan "Sons of Anarchy" gick i graven behöver inte läta längre. I Amazons "Hand of God" spelar han en rättsdomare som får för sig att han kan prata med Gud himself.
 
 
En av kabelkanalen FX:s absolut bästa serier och förmodligen den coolaste någonsin. Ett mycket bra inköp av Amazon, ni som ännu inte sett denna ska genast göra det. En ren njutning rakt igenom, dessutom bjuder den på en massa härliga gästskådisar.
 
 
Att Amazons "Bosch" är en tv-serie för deckar-entusiaster är förmodligen en underdrift. En mycket gemytlig och spännande deckare där varje säsong tar upp ett specifikt fall. Med detta sagt är säsongerna alltså fristående. För övrigt är Titus Welliver som klippt och skuren i rollen som den Los Angeles-rotade snuten Bosch.
 
 
 
Detta är utan tvekan Amazons mest prisbelönta tv-serie hittills. "Transparent" är en dramakomedi som kretsar kring Maura (Morton) Pfefferman (Jeffrey Tambor). En pensionerad college-professor som plötsligt kommer ut som trans.
 
 
Under 90-talet flög David E. Kelley fram som en slåttermaskin med serier som "Picked Fences" och Alley McBeal". Då det ifjol var dags för en slags comeback gjorde han det sannerligen med stil. Jag tycker nämligen att Amazons "Goliath" är hans absolut bästa tv-serie någonsin. Även här spelar rättegångssalar en stor roll och Billy Bob Thornton? Ja han är verkligen i högform!
 
 
Den sista serien i artikeln är också den absolut färskaste, nämligen Starz storsatsning "American Gods". Jag har hört många frågat efter var man egentligen kan följa denna och nu vet ni alltså; hos Amazon Prime Video. Bryan Fuller ("Hannibal") står bakom spakarna på denna och det syns sannerligen. Detta är förmodligen en av de mest egensinniga tv-serierna just nu, för att inte säga bisarra. Kolla in trailern:
 
 
Där har ni det, en bunt tv-serietips så här i begynnelsen av sommaren. Slit dem med hälsan!
| 8 juni 2017 18:00 |