Serie

Skribent

Patrik Jonsson

24 augusti 2017 | 18:00

5 färska tv-serier med grymma kvinnliga karaktärer i fokus

2017 har varit ett mycket starkt tv-år hittills och i många av de debuterande serierna har kvinnorna stått i fronten. Patrik Jonsson tipsar om fem nyfunna favoriter.
TV-serier rent generellt har, vad gäller jämlikhet, legat före filmen i många år. Åtminstone upplever jag det så. Kvinnliga karaktärer tilldelas ofta stora och bärande roller, för att inte säga huvudroller. Även bakom kameran känns fördelningen avsevärt mycket bättre. Är tv-seriernas värld perfekt i detta avseende? Absolut inte, men på väg åt ett mer jämlikt utbud? Definitivt.

På detta är just 2017 ett mycket bra exempel. Vilka kvalitetsserier vi har bjudits på! Då man tar sig en närmare titt på det nytillkomna utbudet upptäcker man ganska snart att det faktiskt till stor del handlar om tv-serier med kvinnliga karaktärer i den absolut yttersta fronten!
 
 

1. The Good Fight (HBO Nordic)

 
Spinoffen "The Good Fight" bygger kanske inte helt långsökt på succéserien "The Good Wife" som avslutades i fjol. "The Good Wife" var en riktigt stark, välskriven och underhållande serie. Med detta sagt hade "The Good Fight" minst sagt mycket att leva upp till. Jag tycker dock den klarade detta riktigt bra, för att inte säga överraskande bra.

"The Good Fight" har lyckats snappat upp samma härliga stämning som sin föregångare, dessutom är den minst lika välskriven och genomtänkt. Härliga karaktärer också, där vi så klart även får återse en bunt bekanta ansikten. Främst är det dock kvinnorna som tillåts dominera. Även i detta sammanhang var originalet "The Good Wife" utstående, men jag tror banne mig "The Good Fight" är ännu vassare.
 
"The Good Fight" har tilldelats en andra säsong.
 
 

2. Big Little Lies (HBO Nordic)

 
"Big Little Lies" kretsar kring tre småbarnsföräldrar, som får se sina till synes små perfekta liv slås i spillror. Det går till och med så långt att det leder till mord. Den där berömda balansgången mellan humor och allvar är det inte alla kanaler som klarar av, återigen lyckas dock HBO traggla sig fram längs denna oerhört svårbemästrade lina. Med detta sagt vill jag dock poängtera att det läggs mer krut på drama än på komedi, vilket jag är väldigt tacksam för.

Att vår käre Alexander Skarsgård fullständigt storspelar här är det inget snack om, vi får dock inte glömma alla de otroligt starka kvinnliga insatserna. Dessa finner vi i både huvudrollerna och i birollerna; Nicole Kidman, Reese Whiterspoon, Shailene Woodley och Laura Dern. Alla är de fullkomligt lysande och att de tillsammans driver denna serie framåt kan ingen ta ifrån dem.

"Big Little Lies" väntar fortfarande på att få bli förnyad, alla tummar är hållna. Mycket, väldigt mycket, talar för en fortsättning.
 
 

Feud: Bette & Joan (HBO Nordic)

 
"Feud" kretsar kring den verkliga fejden mellan skådespelerskorna Joan Crawford och Bette Davis. Detta främst under inspelningen av thrillerklassikern "Whatever Happened To Baby Jane"?" från 1962.

Det finns så oerhört mycket fint att säga om "Feud"; den är otroligt snyggt producerad och detaljrik. Den är grymt välspelad och minst lika skickligt skriven. "Feud" är verkligen en serie för serieälskare, men minst lika mycket en serie för filmälskare. Om en tv-serie och en film skulle gifta skulle resultatet ironiskt nog heta "Feud".

I centrum står självklart två kvinnor; Susan Sarandon i rollen som Bette Davis och den alltid så fantastiska Jessica Lange i rollen som Joan Crawford. Om dessa tu slår det sannerligen gnistor, de bjuder enkelt på två av årets absolut starkaste skådespelarinsatser.

"Feud" har tilldelats en andra säsong - och en tredje!
 
 

4. GLOW (Netflix)

 
"GLOW" utspelar sig under 80-talet och här får vi främst stifta bekantskap med den arbetslösa skådespelerskan Ruth Wilder, spelad av en riktigt grym Alison Brie ("Mad Men"). Ruth är en tjej som inte haft det alldeles enkelt den senaste tiden, på gränsen till desperat väljer hon att kasta sig över en öppen audition som vänder sig till kvinnliga wrestlers.

Vi får sedan stifta bekantskap med en massa ytterligare spännande karaktärer: bland annat stuntkvinnan Cherry Bang (Sydelle Noel), Jenny "Fortune Cookie" (Ellen Wong), Tamme "Welfare Queen" (Kia Stevens) och så vidare.

Man skulle kunna säga att "GLOW" är wrestlingens svar på "Orange is the new Black", serierna liknar onekligen varandra på fler sätt än ett (människor bakom "OITNB" står även bakom "GLOW". Vad de dock främst har gemensamt är ett starkt karaktärsgalleri, en oerhört stark ensemble bestående av i stort sett endast kvinnor.

"GLOW" är en av sommarens höjdare, den har också mycket riktigt tilldelats en andra säsong!
 
 

The Handmaid's Tale (HBO Nordic)

 
"The Handmaid's Tale" utspelar sig i en dystopisk framtid där en totalitär religös regering styr det relativt nyfödda landet Gilead. Gilead är i mångt och mycket ett framtida USA som härjas av ett inbördeskrig. På grund av föroreningar och diverse sexuella sjukdomar har fertiliteten tagit sig en rejäl törn, och det är också mycket på just detta nederlag som "The Handmaid's Tale" lägger sin fokus.

I centrum står Offred, spelad av en alldeles briljant Elisabeth Moss, som är en av de absolut sista fertila kvinnorna. Offred är en förtryckt kvinna som berövats sin frihet och försatts i ett slags sexuellt slaveri vilket har som mål att återbefolka världen. Det enda som håller hennes låga brinnande är hoppet om att återfinna sin dotter som diktaturen tog ifrån henne.

Japp, detta är mycket tunga grejer. Det är dessutom en av årets absolut bästa serier. Man kanske inte är upplagd för en serie med sådan tyngd varje dag, men se till att snabbt sluka den då du finner dig på det rätta humöret. "The Handmaid's Tale" måste nämligen ses, förr eller senare. Så bra är den.

Vissa har anklagat serien för att vara "överfeministisk" och för att måla upp i stort sett alla män som våldtagande svin. Ungefär. Jag tror dock att man missuppfattat serien (boken den bygger på med för den delen) något ifall man känner så. Men å andra sidan, vi uppfattar alla saker och ting olika. Jag personligen rekommenderar dock denna starkt. "The Handmaid's Tale" har tack och lov tilldelats en andra säsong!

Förutom dessa fem serier hittar ni starka kvinnliga insatser i återkommande serier som "Orange is the New Black", "Better Things", "Law & Order: SVU", "Homeland", "The Affair", "The New Girl", "Animal Kingdom" samt "The Americans". Även debutanterna "I'm Dying Up Here" och "The Sinner" präglas starkt av kvinnor.

Har även ni känt av att tv-året 2017 bjudit på extra mycket kvinnlig fägring? Och är tv-seriernas värld mer jämställd än filmens eller är det bara något man inbillar sig? Språka gärna av er här nedan!
| 24 augusti 2017 18:00 |