Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

18 juni 2017 | 18:00

Premiär på midsommarafton: "GLOW" är sommarens lättaste binge på Netflix

Netflix tog oss med bravur tillbaka 80-talet med "Stranger Things" förra sommaren - nu gör de det igen med "GLOW". MovieZine har fått tjuvkika på hela den första säsongen, inför premiären på fredag.
Likheterna mellan "Stranger Things" och "GLOW" är utöver årtiondet och årstiden för premiären få. Det skulle däremot inte förvåna mig om "GLOW" seglar upp som sommarens stora hit-serie bland nykomlingarna, precis som "Stranger Things" gjorde (med visst mostånd från "The Night Of") för snart ett år sedan.
 
"GLOW" eller Gorgeous Ladies of Wrestling var en wrestlingserie som rullade på TV på riktigt under början av 80-talet i USA. Netflix-serien låter oss under den första säsongen följa med bakom kulisserna och se allt som hände, fram till det första tv-inspelade wrestling-avsnittet.
 
Jenji Kohan som är "Orange is the New Blacks" skapare är involverad i ett par av avsnitten som exekutiv producent, men det är Liz Flahive ("Nurse Jackie") och Carly Mensch ("Orange is the New Black", "Weeds", "Nurse Jackie") som står som skapare för "GLOW".
 
 
Till skillnad från filmvärlden där Patty Jenkins ("Wonder Woman"), Kathryn Bigelow ("Detroit") och Sofia Coppola ("De bedragna") i princip ensamma står för produktioner ledda av en kvinna i sommar - så finns det tack och lov desto mer av detta i tv-världen.
 
"GLOW" liknar nog "Orange is the New Black" i både ton och karaktärsmässig mångfald än någon annan serie där ute. Jag ibland kan tycka att "Orange is the New Black" borde gå mer åt drama-hållet med tanke på att karaktärerna befinner sig i ett fängelse - vilket enligt mig inte borde vara så lättsamt som det ibland verkar i Netflix-serien.
 
Här är däremot "GLOW" mycket mer passande inom det mer komiska berättandet, även om jag sällan skrattar rakt ut (om det nu är vad skaparna är ute efter), så sitter jag med ett ständigt leende på läpparna genom hela säsongen.
 
 
Ruth Wilder spelad av den fantastiska Alison Brie ("Community", "Mad Men") är åtminstone under den första säsongen seriens huvudperson. Det är Ruths resa från en fattig, misslyckad skådespelerska till en stundande wrestlingstjärna som står i fokus.
 
Det finns däremot ingen brist på mångfald, i alla dess former, bland Alison Bries motskådespelerskor. Det skulle inte förvåna mig om flera av dem får större utrymme i kommande säsonger!
 
 
Med tio avsnitt på knappa halvtimman vardera är "GLOW" sommarens lättaste binge. Det är en underhållande berättelse som i fel händer kunde blivit sommarens största magplask för Netflix - men jag vågar lova det motsatta.
 
80-talskänslan med tillhörande träningskläder, till synes vanliga kvinnor som frigör sig och spänner musklerna och en djupdykning bakom wrestlingvärldens kulisser - är precis vad vi behöver just nu.
 
"GLOW" görs tillgänglig hos Netflix på midsommarafton (23 juni). Ta en titt på trailern nedan och planera sedan in några avsnitt mellan sillen och nubben nästa fredag.
 
 
Kommer du att ge sommarens lättaste binge en chans?
| 18 juni 2017 18:00 |