Film

Skribent

Mats Karlsson

26 december 2012 | 21:01

2012 års största floppar

Året 2012 har genererat många stora biosuccéer, men allt har dessvärre inte gått bra. Här är de tio största sjunkbomberna.

Vi inleder MovieZines traditionella ekonomiska statistikrapportering med att presentera de filmer som har blivit ett rejält bakslag för filmbolagen. Här är de tio filmerna som har agerat sjunkbomber på biograferna. Resultaten är i ungefärliga siffror och i amerikanska dollar samt baseras på internationella intäkter.

10. Grannpatrullen - Förlust: 40 miljoner.

9. Dredd - Förlust: 45 miljoner.

8. That's My Boy - Förlust: 50 miljoner.

7. Total Recall - Förlust: 55 miljoner.

6. Dark Shadows - Förlust: 60 miljoner.

5. The Oogieloves in the Big Baloon Adventure - Förlust: 60 miljoner.

4. Rock of Ages - Förlust: 95 miljoner.

3. Battleship - Förlust: 100 miljoner.

2. Cloud Atlas - Förlust: 160 miljoner.

1. John Carter - Förlust: 200 miljoner.

För de som har som följt MovieZine under året är det ingen större överraskning att "John Carter" blev årets största flopp. En riktigt dyrbar historia för Disney, men som tur hade de några biosuccéer att luta sig tillbaka mot.

På andra plats hittar vi Tom Tykwers och syskonen Wachowskis "Cloud Atlas" som blev en stor besvikelse på de amerikanska biograferna. Men vi ska ha i åtanke att filmen har den internationella marknaden kvar. I Sverige går den inte upp på biograferna förrän 22 februari.

2012 hade kunnat bli ett riktigt bedrövligt år för Adam Sandler. Han stjärnstatus fick sig rejäl törn med besvikelsen "That's My Boy" och filmbolagen började ifrågasätta hans dragningskraft på biograferna. Men allt redde upp sig för Sandler när den animerade familjefilmen "Hotell Transylvanien" blev en knallsuccé.

En film som säkerligen har gått under många personers radar är "The Oogieloves in the Big Baloon Adventure". Det är en av skaparna till Teletubbies som ligger bakom denna familjefilm och hade dessvärre alldeles för höga ambitioner för sitt eget bästa. Filmen har redan blivit känd som en av världshistoriens värsta katastrofer på amerikanska box office.

| 26 december 2012 21:01 |