Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

11 augusti 2015 | 15:00

2010-talets mest lönsamma filmer har en sak gemensamt

Satsa på skräckgenren och bli ruggigt rik.
Sugen på en filmkarriär där pengarna nästan garanterat rullar in? Då får du hålla dig till spöken, demoner och kalla kårar. En lista över de mest lönsamma filmerna från de senaste fem åren visar att skräck ger mest utdelning för pengarna.

Inte så förvånande egentligen: filmerna är oftast billiga att producera, de behöver inga stjärnor i rollistan, och de blir oftast riktiga publikmagneter. Ärligt talat: de behöver egentligen inte ens vara särskilt bra. Kolla bara:

(kostade 3 miljoner, drog in 91 milj.)

(kostade 5 miljoner, drog in 162 milj.)

(kostade 1 miljon, drog in 38 milj.)

(kostade 6.5 miljoner, drog in 250 milj.)

(kostade 1.8 miljoner dollar, drog in 70 miljoner)

(kostade 5 miljoner, drog in 202 milj.)

(kostade 1 miljon, drog in 48 milj.)

(kostade 3 miljoner, drog in 177 milj.)

(kostade 1,5 miljoner, drog in 100 milj.)

(kostade 1 miljon, drog in 101 milj.)

”The Devil Inside” hade en lägre budget än en vanlig svensk film, och gav investerarna mer än 100 gånger pengarna tillbaka. Denna bortglömda rysare som sågats på de flesta håll (snittbetyg 4,1/10 på IMDb) är alltså en av senaste årens största biosuccéer. Om man nu gillar att vrida och vända på statistiken.

Listan är sammanställd av MoviePilot, som räknat på hur mycket vinst varje film gjorde i relation till investerad dollar. Bubblare är "Sinister", "Paranormal Activity" och "Ouija".

Så medan superhjältar och action-franchiser kan dra in betydligt mycket mer pengar, är de också dyrare att producera och ger inte en lika imponerande utdelning som senaste tidens våg av lågbudgetskräckisar.

| 11 augusti 2015 15:00 |