Paranormal Activity 2 2010

Skräck
USA
91 MIN
Engelska
Paranormal Activity 2 poster

Synopsis

I uppföljaren till kultrysaren "Paranormal Activity", monterar en inbrottsdrabbad familj in övervakningskameror i sitt hus för att fånga eventuella tjuvar på video. Men det kamerorna registrerar är något mycket mer skrämmande.
Ditt betyg
2.6 av 635 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Paranormal Activity 2
Biopremiär
22 oktober 2010
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
United International Pictures
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

22 oktober 2010 | 22:38

Uppföljare som lyckas skrämmas

Den oundvikliga uppföljaren till fjolårets skräcksuccé har äntligen kommit och lyckligtvis har man hållit sig inom samma revir och samtidigt lyckats utveckla storyn som liksom i originalet varken är filmens poäng eller huvudattraktion. Många lär, också liksom på originalet, kräkas på amatörskådespelare, "”Blair Witch Project"-liknande handkamera och frustrerande långsamt tempo men läskig är den trots allt.

Tacksamt nog är inte det här en direkt fortsättning på första filmen som avslutades med en riktig smällkaramell till nagelbitare utan "Paranormal Activity 2" är snarare en så kallad "prequel" som skildrar händelserna innan första filmen, och i detta fall även efteråt. Huvudkaraktärerna är denna gång besläktade med Katie (Katie Featherston) och Micah (Micah Sloat), paret som terroriserades av en demon i "Paranormal Activity". Katies syster har precis fått barn och den sprudlande lyckan är på topp i ett stort, fint hus komplett med en lallande styvdotter i tonåren, en omtänksam hushållerska och swimmingpool. Men snart börjar det hända mystiska saker...

Första filmen var en typiskt hypad älska-eller-hata-film som gjorde en del kräsen mainstreampublik uppväxta med trendig Hollywood-skräck besviken men hyllades av lika många besatta skräckfans som sov med ljuset tänt efteråt. Det handlar som de flesta fall med fall om personlig smak och hur man tar till sig en film och personligen hamnade jag mer i den sista kategorin.

Det bästa med den här uppföljaren är att den håller sig inom samma ramar som den första samtidigt som den presenterar nya karaktärer och utvecklar storyn en aning. Vi får sparsmakade förklaringar till demonen och vad den vill men den stora tjusningen är skräckscenerna. Dramatiken byggs natt för natt upp långsamt med varsam användning av ljus och ljud.

Liksom första filmen utgörs materialet av hemmavideo och övervakningskameror. Det blir stundtals problem med trovärdigheten då en filmkamera (uppenbarligen) plockas fram så fort det blir läskigt eller dramatiskt men det är detaljer i marginalen. Regin har denna gång tagits över av den mer erfarne Tod Williams och det märks då både spelet är mer sansat och lättsmält denna gång även om dialogen ibland blir skrattretande (speciellt i munnen på den slangskolade tonårsdottern).

Inget mästerverk men som uppföljare, speciellt i dess genre funkar den här fint. Även om man kan störa sig på detaljer, som att den rent av snor vissa idéer från klassiker som "Poltergeist" eller serverar fåniga klyschor som den utländska hushållerskan med voodootricks i fickan, men den obehagliga stämningen och kraftiga skrämselscenerna är effektiva och filmen lyckas trots allt med sitt syfte - att skrämmas, även om inte lika starkt som i första filmen. Synd bara att man går för långt i slutet.

| 22 oktober 2010 22:38 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Paranormal Activity 2
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu