The Last Exorcism (2010)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Den karismatiske pastorn Cotton Marcus har under många år skott sig på religiösa fanatiker och mot stora pengar utfört exorcism. Plågad av sitt samvete bestämmer han sig för att låta ett filmteam dokumentera en sista utdrivning, där han tänker lägga korten på bordet och avslöja sina egna bluffmetoder. Han väljer ut en familj där dottern Nell påstås vara besatt av en demon och beger sig till deras avlägsna farm på Louisianas landsbygd. Men ingen hade kunnat räkna med den verkliga ondska som väntar …
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE LAST EXORCISM

Smart, effektiv skräckis
"Hostel"-skaparen Eli Roth skakar liv i subgenren av "Exorcisten" – en film som efterapats otaliga gånger utanframgång – med oväntat lyckat resultat. I samma dokumentäranda som "Paranormal Activity" har man skapat en kuslig, effektiv liten independentrysare som inte lär uppnå samma kultstatus som sin föregångare men ger definitivt några sköna kalla kårar för stunden.

Prästen Cotton Marcus (Patrick Fabian) tror inte på Djävulen eller demoner men är ändå inte den stereotypiske präst som tappat sin tro utan utför exorcismer med syftet att på sitt eget sätt hela och hjälpa påstått besatta människor. Han fejkar dramatiska seanser för att ge kunderna det han tror det vill ha och samtidigt försörja sin familj.

Medan några dokumentärfilmare följer honom åker han ut till landsbygden för att hjälpa tonårsflickan Nell (Ashley Bell) vars far är övertygad om att hon är besatt av en demon. Cotton ser tydliga tecken på ännu en inbillning och psykologisk förklaring och kör sitt vanliga race. Men hans vanliga metoder verkar inte ha någon verkan och denna gång blir saker å ting värre och värre...

Eli Roth har producerat den här lilla lågbudgetpärlan men hans fascination för vältrande i blod och brutalt våld är lyckligtvis frånvarande. Däremot anas hans förkärlek till retroskräckisar från 1970-talet och med undantag för den uppenbara inspirationen från nämnd titelrulle finns här även blinkningar till "Dödlig skörd" ("The Wicker Man") och diverse exploitationfilm från 1970-talet.

Det som överraskar mest med "The Last Exorcism" är att den förutom på gammeldags sätt prioritera mer psykologisk skräck framför våld och effekter faktiskt även lyckas kombinera den här typen av demonrysare med ett smart, spännande manus med fler tvister än man väntat sig. Man använder sig av välbekanta klyschor som man skruvar åt ett extra varv för att sedan ändra riktning och chockera med en oväntad, obehaglig upplösning.

Man undviker effektivt fällor som att låta filmen bli fånig genom att ha en huvudkaraktär som är charmig och optimistisk samtidigt som han är skeptisk mot det övernaturliga och vägrar låta sig påverkas långt in i det sista. De okända skådespelarnas smått amatörmässiga överspel går att överse då deras imponerande närvaro och det faktum att deras ansikten saknar igenkänning bidrar till en kusligt autentisk känsla.

Filmen är dock knappast något mästerverk. Det är stundtals förutsägbart, musiken används ibland väl drastiskt och dränker en del scener, och tempot spårar ur i en redan ganska rörig final. Den är en bit ifrån den mer kompletta skräckfilmen "Exorcisten" är. Men en guldstjärna för ett försök över medel och att för att den lyckas med det allt svårare konststycket att faktiskt skrämmas.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Emeric Carlsson
Jag var helt säker på att det var den här exorcism-filmen jag peppat men fått urusel kritik... Nåväl, den var jag inte dålig. Faktiskt rätt bra den första timmen även om de första tio minuterna var otroligt luddiga. Sen blev hela den här besatta delen och slutet rätt löjeväckande.

Haha fan känns som jag använder ordet löjligt till allt nuförtiden.
TheAlien659
Nog den bästa inom genren!
Visa fler (17)

Veckans populära filmer

Visa fler