Serie

Skribent

Patrik Jonsson

27 oktober 2016 | 18:00

20 tv-serier som sätter stämningen inför Halloween

Bus eller godis, film eller tv-serier? Ja, ni väljer så klart själva. Här kommer i alla fall tips på en bunt med tv-serier som passar alldeles utmärkt i Halloween-tider!
Det är ruggigt, det är mörkt, det kallt och det är spöklikt. Vad passar då inte bättre än att krypa upp i soffan och konsumera tv-serier till ögonen blöder? 

Det tycker åtminstone jag låter som en alldeles förträfflig idé. Finns det då några tv-serier som kan tyckas passa in? Absolut, det finns massor! Naturligtvis varierar kvaliten, skräckgenren är ju dessvärre inte en av de absolut starkaste, men nu ska vi inte vara så petiga.

Huvudsaken är att det finns monster, spöken, utomjordingar, demoner, blod, inneälvor och andra otrevligheter. Här har ni därför ett ganska så gediget urval som serverar mer eller mindre av allt det ovanstående!

Large 3fd74c11167b088c33c554c618e09ac6 halloween supernatural

"Supernatural"

Kanske lite svårt att konsumera hela den här serien endast under Halloween (11 säsonger), men några avsnitt här och var hinner man garanterat med! Finns på Viaplay.

"The Strain" 

Vampyrvirus, blod och inneälvor. Inte den allra bästa produktionen, men oerhört kladdigt och lättittat. "The Strain" hittar ni på HBO Nordic.


Large 3fd74c11167b088c33c554c618e09ac6 halloween bates motel

"Bates Motel"

Långt ifrån den fantastiska kvalitet som originalet "Psycho" bjöd på, serien är dock rätt så populär. Riktar väl sig främst till ungdomar, är du en sådan, jamen ge den en chans! "Bates Motel" hittar ni på Netflix.

"Scream Queens"

Skräck i lite mer lätt och underhållande anda kanske kan passa? Okej, då är helt klart den här serien något för dig. "Scream Queens" sänds av TV6, och finns på Viaplay."Stranger Things" 

Kanske ett mysrysligt mysterium med äkta 80-talskänsla skulle falla på läppen? Då är definitivt "Stranger Things" given, finns redo att streama på Netflix.


"Grimm"

Fullkomligt packad med övernaturliga väsen och andra avarter. "Grimm" består dessutom mestadels av fristående avsnitt så man kan välja och vraka bäst man vill. Serien finns på Netflix."Tales From the Crypt"

En riktig klassiker i sammanhanget. Visst må serien ha åldrats, men mysfaktorn är onekligen intakt. Serien kan kanske vara lite marig att hitta, men har faktiskt sett att en del avsnitt finns utlagda på Youtube.


"Salem"

Häxor kanske hör mer påsken till, men jag menar va f-n, de är ju hemska och äckliga eller hur? Därför tycker jag "Salem" även passar in i dessa rusktider. Surfa in till Netflix för där hittar ni den.

Large 3fd74c11167b088c33c554c618e09ac6 halloween hannibal

"Hannibal"

Får det kanske lov att vara något som även retar gomseglet? "Hannibal" har alltid något som får en att dreggla. Serien hittar ni hos Netflix.


"Hemlock Grove"

Ifall ni letar efter en serie om varulvar så är "Hemlock Grove" en av de allra bästa, riktigt välskriven och välspelad. "Hemlock Grove" finns på Netflix."Ash vs Evil Dead" 

Förmodligen mer rolig än hemsk, detta betyder dock inte att det snålas med vare sig blod eller inälvor. "Ash vs Evil Dead" hittar ni hos C More.


"From Dusk Till Dawn"

Inte direkt någon höjdaradaption av originalfilmen, men gott om blod, hemskheter och vampyrer. Serien hittar ni att streama hos Netflix."The Twilight Zone"

Mer klassiskt och det kan väl ändå inte bli mer klassiskt i sammanhanget än "The Twilight Zone"? Tänkte väl det. Även denna serie är, mig veterligen, lite lurig att hitta. Men återigen, kolla in Youtube!

"Outcast"

Rätt och slätt den bästa exorcistserien, sommarens debutant "Outcast" var faktiskt bättre än väntat. Sänds av FOX i Sverige.


"Familjen Addams"

Denna serie är väl nästan mer eller given under Halloween. Visst har den några år på nacken men det tycker jag inte spelar någon som helst roll. På Youtube hittar ni mängder med härliga avsnitt!"True Blood"

En av de absolut mest kända och populära vampyrserierna någonsin. Enligt mig också en av de allra bästa. "True Blood" hittar ni hos HBO Nordic!

"The Walking Dead"

Klart vi även måste ha lite zombies så här under Halloween och där är väl onekligen "The Walking Dead" ett alldeles ypperligt val. Ifall ni har lust kan ni ju även spana in systerserien "Fear the Walking Dead". Båda serierna hittar ni hos HBO Nordic.


"The Munsters"

En riktigt gammal ryslig goding! Dessutom lite originell i och med att det är en rysar-sitcom! Redan på 60-talet visste man alltså hur man skulle sticka ut. "The Munsters" letar ni enklast upp på Youtube."Penny Dreadful"

Om det är någon serie som skulle sätta en perfekt stämning till Halloween så måste det väl ändå vara "Penny Dreadful"? Härligt mörk och gotisk, men samtidigt mycket vacker och iögonfallande. En alldeles fantastisk produktion. Detta mästerstycke hittar ni hos HBO Nordic!

"American Horror Story"

Hela sex säsonger har det blivit hittills, om man nu räknar in den pågående. Det är bara att se allihop, här finns i stort sett alla hemskheter att gotta sig i. Allt från häxor, clowner till spöken, mentalpatienter och seriemördare! "American Horror Story" sänds av Kanal 9, ni kan även hitta massa säsonger hos Netflix.


Där har ni det. Några nya, några gamla, några bra, några mindre bra, några b-aktiga, några mästerliga. Men framförallt en bunt med stämningsfulla rysarserier. Jag tycker jag har blandat och gett ganska bra, jag hoppas verkligen ni ska hitta någon eller några serier som passar!

Till nästa gång; Happy Halloween!
| 27 oktober 2016 18:00 |