Serie

Skribent

Daniel S Ogalde

24 oktober 2016 | 20:40

Eftersnack: Säsongspremiären av ”The Walking Dead” är en tsunami av känslor

Det lovades och fruktades mycket men sina kritiker till trots levererade ”The Walking Dead” inte bara ett styrkeprov utan antagligen årets bästa säsongspremiär som lämnat fansen i chock.
Nuförtiden fäktas storserierna om hur bäst lämna sin fanskara med den mest rysliga cliffhangern. ”Game of Thrones” draksprutande crescendo till trots så var det antagligen ”The Walking Dead” som stod för årets mest omtalade seriefinal när säsong sex kom till sitt slut. En som skvallrade om en rysligt blodig återkomst. Och som vi har gissat, som vi har hoppats och som vi har fruktat. Vem det var som skulle offras på det sjunde säsongsaltaret när ”The Walking Dead” åter drog igång? 

Och det går inte att förneka att AMC står inför flera tuffa utmaningar där det stabila säsonger till trots märks en viss rundgång. Zombiegenren kanske börjar sakna mer än bara hjärna, vilket inte minst syns på kanalens uppföljare ”Fear the Walking Dead” som stadigt förlorar tittare men när man trodde att det inte kunde bli mörkare så tvingas våra vänner i ”The Walking Dead” in i en ny helvetisk dimension, en som får dig att som tittare rysa, blunda och skrika.



Ondskan är här


Att zombien är död är ett faktum som stått klart sedan länge. I ”The Walking Dead” har detta ruttnade lik mer bidragit till atmosfär än att vara en aktiv aktör i den, för med sitt hjärndöda lunkande är det mer förvånande än sorgligt att så många av våra hjältar rykt hittills. Snarare har zombien symboliserat en utdragen och plågsam död av allt vi hållt kärt. 

Men likt ett virus är detta TV-monster inte ont utan gör bara vad det är ämnat att göra. Den riktigt nervkittlande twisten i AMC:s succéserie och antagligen det som fått miljoner att titta avsnitt efter avsnitt är de mänskliga karaktärerna, hur de utvecklats, förvrängts och förlorat allt vad mänsklighet är. 

Så det var med vördnadsfull skräck som Negan (Jeffrey Dean Morgan) blev namnet på allas läppar. Som skådespelerskan Lauren Cohan så enkelt uttryckte det ”Negan är ond.” och med ett första avsnitt där både nallebjörnen Abraham och Glenn fick möta ett övergrymt öde så står det klart att Rick antagligen ställts mot sin främsta motståndare hittills. 

Och snyggingen Jeffrey Dean Morgan uppfyller kanske oväntat alla de förväntningar som travats på varandra sedan den sjätte säsongsavslutningen. Det här är inte bara ondska, det är manipulativ ondska i sin läskigaste form. En som ”ole dole doffar” mellan att låta dig leva och slakta hela din familj. En som är kalkylerande iskall i allt vad den gör. En som bara går att älska #TeamNegan.



Många frågor återstår


Den sjunde säsongens första avsnitt kvalar med all säkerhet in som den mest chockerande inte bara i seriens historia utan vad gäller TV-serier överlag. 

Få serier har med sådan råhet gjort sig av med en favoritkaraktär, något som bokstavligen fick ögon att ploppa ur skallen på mer än bara Glenn. Det är vågat och det är bra men om det garanterar en bra säsong återstår att se. För trots en tempohöjning så går ”The Walking Dead” lite i samma spår med Rick som tycks på väg mot ett nytt mentalt sammanbrott och en rekordond psykopat som vill kötta sig igenom de få människor som finns kvar. 

Många frågor återstår fortfarande. Vad är det som driver Negan och vad kommer hända med det nya samhället som våra hjältar lagt så mycket tid och möda på att bygga upp? Och med en sjunde säsong kanske det även är dags för oss att få lite svar kring var detta virus kommer ifrån?



Dags för kvinnorna


Rick i alla ära men när han med sitt allt annat än stabila psyke återigen tycks åka på stryk och med Glenn och Abraham reducerade till köttfärs, verkar det vara kvinnornas tur att stå i rampljuset. Men att så brådmodigt göra sig av med två av seriens stabila karaktärer, inte bara i form av eldkraft, utan också som handlingsmässig grund bådar inte bara för en introduktion av nya utan en möjlig splittring av de resterande i gruppen.

Med största sannolikhet kommer allas vår kakbakande favorit Carol allierad med Morgan få en avgörande roll i denna utveckling där utmaningen är den största hittills. För även om man lyckas göra sig av med Negan återstår ett imponerande antal fotsoldater som vet var våra vänner bor. 

Som Jeffrey Dean Morgan redan i april meddelade för att lugna de fans som oroade sig för dökött i form av tidshoppande och liknande ”Säsong sju kommer att hoppa in direkt där säsong sex tog slut”. Och så rätt han hade. Det är alltså bäddat för en känslomässig berg-och-dalbana och en riktig TV-treat för oss tittare. 

Vad tyckte ni om säsongspremiären? Diskutera nedan.
| 24 oktober 2016 20:40 |