Serie

Skribent

Andreas Samuelson

19 januari 2016 | 18:00

Minns du filmstjärnorna i ”Tales From the Crypt”?

Innan det är dags för roboten av ”Tales From the Crypt” tar vi en titt på filmstjärnorna som gästade den populära skräckserien.
”Tales From the Crypt” var den perfekta popcornserien - skräck, blod och humor presenterade av vår älskade Crypt Keeper. Men en stor bonus var att många, ofta respekterade skådespelare dök upp och lät sig slaktas på värsta tänkbara sätt. Vissa stora stjärnor, och vissa som fick sina genombrott år senare… Minns ni dessa?



Patricia Arquette (Four-Sided Triangle, S2)


Oscarsvinnaren spelade - några år innan genombrottet med ”True Romance” - en ung kvinna som av ett elakt par tvingas arbeta på deras bondgård. Efter ett slag i huvudet förälskar hon sig dock i en fågelskrämma som kanske eller kanske inte lever.



Steve Buscemi (Forever Ambergris, S5)


Bröderna Coens och Adam Sandlers Golden Globe-vinnande birollsfavorit har självklart dykt upp i ”The Crypt”. Då spelade han en framgångsrik fotograf vars rival (The Who-sångaren Roger Daltrey) planerar att döda honom. 80-talsikonen Lysette Anthony spelade Buscemis fru.



Daniel Craig (Smoke Wrings, S7)


Japp, till och med självaste James Bond har gästat ”The Crypt”. Då, betydligt yngre än idag, spelade han en ung man som anställs på en reklamfirma. Han samarbetar dock med en uppretad före detta anställd (Indiana Jones-skurken Paul Freeman) ute efter hämnd.



Michael J. Fox (The Trap, S3)


”Tillbaka till framtiden”-stjärnan regideputerade faktiskt med ett av avsnitten, där han själv även dök upp som åklagare. Storyn följde en man (Bruce McGill) som planerar att fejka sin egen död för att få ut försäkringspengarna, men blir själv lurad av sin fru (Teri Garr) och bror (Bruno Kirby).



Whoopi Goldberg (Dead Wait, S3)


Oscarsvinnaren var en av få skådespelare som fick äran att träffa själva Crypt Keeper i en roande epilog. I avsnittet spelade hon en voodooprästinna på ett plantage där en skurk (James Remar) planerar att stjäla en värdefull pärla från ägaren (John Rhys-Davies).



Tom Hanks (None but the Lonely Heart, S4)


Även Oscarsvinnaren Hanks regidebuterade med ett ”Crypt”-avsnitt där Treat Williams spelade huvudrollen som en mordisk sol-och-vårare. Hanks dyker själv upp som ägaren till en videodetjingservice som slutar med huvudet i en TV. Boxningslegenden Sugar Ray Leonard är en kyrkogårdsarbetare.



Teri Hatcher (The Thing from the Grave, S2)


Den desperata hemmafrun och gamla Bond-bruden hade en karriär även redan innan ”Lois & Clark”! I det här avsnittet spelade hon en fotomodell som förälskar sig i en fotograf (Kyle Secor) men råkar illa ut när hennes svartsjuka pojkvän (Miguel Ferrer) får nys om romansen.



Kyle MacLachlan (Carrion Death, S3)


Agent Cooper själv visade en annan, mörkare sida i rollen som förrymd brottsling vars väg till Mexico korsas av en polis han dödar. Tyvärr har polisen handfängslat sig med honom och det blir en tuff dragkamp genom öknen…



Ewan McGregor (Cold War, S7)


Innan han blev (den yngre upplagan av) Obi-Wan Kenobi så spelade ”Trainspotting”-stjärnan en halvan av ett par på fel sida av lagen. Andra halvan (Jane Horrocks från ”Helt hysteriskt”) vill dra sig ur men det går mindre bra.



Demi Moore och Jeffrey Tambor (Dead Right, S2)


90-talets sexsymbol och den Golden Globe-belönade ”Transparent”-stjärnan spelade mot varandra i det här luriga avsnittet. Moore är en pengahungrig sekreterare som gifter sig med en hiskelig man (Tambor) i tron att hon ska få ärva hans pengar.



Brad Pitt (King of the Road, S4)


I sviterna av det berömda sexpacket i ”Thelma & Louise” fick en ungdomlig Pitt spela kaxig racerförare som tvingar en polis tillika gammal racerlegend (Raymond J. Barry) att köra ett sista race och tävla mot honom.



Christopher Reeve (What’s Cookin, S4)


Vår framlidna Superman spelade en kock vars floppande restaurang får ett framgångsrecept - ett kannibalistiskt sådant - av en lömsk luffare (Judd Nelson). Rocklegenden Meat Loaf dyker upp och slutar som… ja, gissa?



Tim Roth (Easel Kill Ya, S3)


Den ”Hateful Eight”-aktuella britten spelade en misslyckad konstnär vars tur ändras när han träffar en morbid konstsamlare (80-talsskurken William Atherton) som tvingar honom att göra allt fler kusligare verk.



Katey Sagal (For Cryin’ Out Loud, S2)


Donnan som gick från vimsig hemmafru i ”Våra värsta år” till stentuff bikermorsa i ”Sons of Anarchy” kunde vi se som girig bankkvinna som utpressar en rockmanager (Lee Arenberg från ”Pirates of the Caribbean”) - innan han har ihjäl henne med en gitarr!



Benicio del Toro (The Bribe, S6)


Långt innan han började göra film med Bryan Singer, Steven Soderbergh och Guy Ritchie så spelade den framtida Oscarsvinnaren en dörrvakt på en strippklubb. Terry O’Quinn gjorde huvudrollen som en överbeskyddande pappa tillika brandman.

Kända namn som regisserat:

Robert Zemeckis (And All Through the House, S1, Yellow, S3, You, Murderer, S5)
Arnold Schwarzenegger (The Switch, S2)
Richard Donner (The Ventriloquist's Dummy, S2, Showdown, S4)
Tobe Hooper (Dead Wait, S3)
William Friedkin (On a Deadman's Chest, S4)
John Frankenheimer (Maniac at Large, S4)
Kyle MacLachlan (As Ye Sow, S5)
| 19 januari 2016 18:00 |