Film

Skribent

Alexander Dunerfors

22 maj 2012 | 10:01

15 biofilmer du inte vill missa i sommar

Var placerar sig Batman på heta listan? MovieZine tar tempen på sommarens bioutbud.

Det är den tiden på året igen! De största och mest påkostade filmspektaklen kommer alltid på sommaren, så det kan absolut vara läge att unna sig en regelbunden paus från sol, bad, sightseeing och andra "måsten".

Vi har tagit tempen på sommarens hetaste filmer och fått fram några säkra kort - och en och annan varning...

Prometheus - 1 juni

Man förstår ju varför många väljer att hålla för öron, ögon och näsa så fort "Prometheus" kommer på tal. Det senaste barnet i Ridley Scotts "Alien"-familj är en efterlängtad sladdis (de otäcka bastarderna med Predators inblandade räknar vi inte in). Nu är det bara dagar kvar och känslan av att vi kommer få vara med om något alldeles storslaget växer sig bara större och större!

Hajp-o-metern: 99%. Fox-cheferna kan sluta bomba oss med bilder och virala videos, vi fattar vinken, vi har biljetterna, och vi kan troligtvis inte bli mer taggade på den här rullen än vad vi redan är.

Se den om... Du vill hänga med i snacket resten av sommaren.

The Dark Knight Rises - 25 juli

Om Christopher Nolan inte avrundar trilogin om Batman på ett episkt sätt, kommer vi bli galnare än Heath Ledgers Joker. "The Dark Knight" lämnar stora skor att fylla; den här gången är det upp till Bane (Tom Hardy) att ge Gotham en värdig skurk och Catwoman (Anne Hathaway) att göra vad kattkvinnor nu gör...

Hajp-o-metern: 90%. "The Dark Knight" har hållit tillbaka på marknadsföringen hittills. Tre trailers som visserligen sätter rätt stämning, men ännu ingen antydan på bombastiska superhjältescener - och filmbilder är vi ännu inte bortskämda med. Allt kan dock ändras.

Se den om... Du älskade föregångarna.

Snow White and the Huntsman - 8 juni

Spegel spegel på väggen där, säg vilken Snövit-film som coolast är? Regidebuterande Rupert Sanders satsar mindre på Disney-gull och mer på episka fighter i sin version av bröderna Grimms saga. Chris Hemsworth, Kristen Stewart och Charlize Theron kunde heller inte vara hetare namn just nu.

Hajp-o-metern: 80%. Ända sen vi såg en kort promorulle förra hösten, fångade den vårt intresse. Känns som filmen som Tarsem Singh önskar att han hade gjort.

Se den om... Du gillar mörka sagor, snygga effekter och om "Spegel, spegel" och "Twilight" inte har skrämt bort dig.

Moonrise Kingdom - 6 juni

Wes Anderson är tillbaka med en sån där film som bara Wes Anderson kan göra - en varm, härlig, skruvad och färgstark historia om ung kärlek. Dessutom med en rollista som samlar Edward Norton, Bruce Willis, Tilda Swinton, Bill Murray och alltid fantastiska Frances McDormand. "Moonrise Kingdom" öppnade filmfestivalen i Cannes och fick publikens hjärtan att smälta. Högt upp på vår måste-se-lista just nu.

Hajp-o-metern: 75%. Fansen har naturligtvis markerat datumet i kalendern med ett stort, rött hjärta. Men kommer det här att bli filmen som omvandlar även de icke-troende?

Se den om... Två veckor, punkt. Inga ursäkter.

The Bourne Legacy - 31 augusti

Ännu en sån där reboot, även om den här på ett smidigare sätt verkar knyta an till sina föregångare, de tre "Bourne"-filmerna med Matt Damon i huvudrollen. Här följer vi en helt ny agent men i samma miljö och med liknande dilemman. Tony Gilroy har skrivit manus till de tidigare filmerna och borde ses som rätt karl för regijobbet denna gång.

Hajp-o-metern: 70%. Teasertrailern är minimalistisk som bäst, men den här serien lever ju på sitt goda namn. Att en film har "Bourne-anda" har blivit något av den finaste komplimang man kan ge en actionrulle på 00-talet. Vi hoppas och tror att arvet går vidare.

Se den om... Du inte fick nog av Jeremy Renner som actionstjärna i senaste "Mission: Impossible" eller "The Avengers".

Expendables 2 - 22 augusti

Pensionärsjävlarna är tillbaka! När Tool, gängets själ och hjärta, brutalt mördas svär hans kamrater att hämnas. Och är det några man inte vill ha efter sig så är det Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Chuck Norris och Jean Claude van Damme i enad trupp...

Hajp-o-metern: 65%. Vi har sett affischerna på världens största actionstjärnor genom tiderna med arga miner och varsin automatgevär i handen. Mycket mer behövs inte!

Se den om... Du kissade på dig lite av upphetsning när Bruce, Sly och Arnold delade en scen i första "Expendables".

The Amazing Spider-Man - 3 juli

Här kommer historien om Peter Parker, en helt vanlig skolgrabb tills han blir biten av en märklig spindel... Plötsligt får han superreflexer, hoppar högt mellan hustaken och får försvara stan mot slemmiga superskurkar. Det låter märkligt bekant, och den här rebooten har inte bara mage nog att komma knappt fem år efter den förra filmen, på pappret (och av trailers att döma) har man kopierat premissen i Sam Raimis "Spider-Man" nästan rakt av. Nåväl, det är sommar och en popcornrulle. Vi ger den en chans.

Hajp-o-metern: 60%. Av en inte helt klar anledning är det ändå något som lockar. De tidigare filmerna om Spider-Man var trots sina brister skön underhållning, och den senaste extra långa trailern ingav visst hopp. Och det är ju sommar, och en popcornrulle...

Se den om... Du tycker Emma Stone är söt. Eller Andrew Garfield. Eller båda.

Snabba Cash II - 17 augusti

Några år efter JW, Jorge och Mrados mindre lyckade försök att roffa åt sig snabba pengar är de tillbaka för en handfull mer. Babak Najafi ("Sebbe") tar över registolen efter Daniel Espinosa, som katapulterades iväg raka vägen till Hollywood.

Hajp-o-metern: 55%. Än är det tidigt. Den kan växa på oss. Vi har hört rätt goda saker efter testvisningarna, men trailern håller inne på action och de få stillbilder väcker inte något större intresse.

Se den om... Du gillade ettan (uppenbart, d'uh).

Modig - 31 augusti

Disneys prinsessor har aldrig varit så tuffa som Merida, som hellre skjuter bågskytte än gör sånt prinsessor annars gör. Med Amy Diamond som huvudpersonens svenska röst.

Hajp-o-metern: 50%. De har gett oss uppföljare ett par år i rad nu, men Pixar är alltid bäst första filmen. "Modig" känns på förhand inte som en ny "Wall-E" eller "Upp", men har säkert charmen och humorn som krävs för att slå sommarens trötta uppföljare till "Madagaskar" och "Ice Age".

Se den om... Du lyckas låna med några barn.

Förälskad i Rom - 24 augusti

Den oväntade dundersuccén "Midnatt i Paris" följs upp av ännu en hyllning till kärleken med ännu en europeisk metropol som bakgrund. ...

Hajp-o-metern: 40%. Woody Allen är som en chokladask, man vet aldrig vad man får. Och det senaste decenniet har, med ett par undantag, varit fyllt av de där äckliga likörpralinerna som ingen gillar.

Se den om... Du trots missarna håller fast vid tron på gamle Woody.

Total Recall - 8 augusti

Ännu en häftig framtidsvision skriven av Philip K. Dick, mannen vars böcker inspirerat filmer som "Blade Runner", "Minority Report" och "Next". Här handlar det om en fabriksanställd som börjar misstänka att han egentligen är spion. Vad är verklighet och vad är dröm?

Hajp-o-metern: 35%. Nja, säger vi till trailern. "Total Recall" behöver lägga in tre extra växlar under sommaren för att locka till sig publiken och få tillbaks de dyra pengar som effektfesten kostade.

Se den om... Du kan leva med att Colin Farrell inte är någon Arnold.

Weekend - 29 juni

Ja, det handlar om en bögromans. Nej, det finns inga cowboyhattar eller knulltält, så vi ställer oss iallafall väldigt frågande till alla dessa jämförelser med "Brokeback Mountain". Istället handlar det om Russell, som efter en uppsluppen middag med sina straighta vänner går ut på en gayklubb där han träffar Glen, en utåtriktad kille med konstnärliga ambitioner.

Hajp-o-metern: 25%. "Weekend" har inte gjort mycket väsen ifrån sig och så lär det förbli. Det är inte en historia som passar alla.

Se den om... Stillsam romantik, eller tjuvlyssnande på din grannes sexliv, är din kopp te.

The Five-Year Engagement - 20 juli

En av sommarens få romantiska komedier parar ihop Jason Segel och Emily Blunt. De är förlovade och går i giftastankar, men som titeln antyder kommer det annat i vägen.

Hajp-o-metern: 20%. PR-maskinen kallar den för årets "Bridesmaids", än har ingen filmkritiker hållt med.

Se den om... Inget annat lockar.

Rock of Ages - 23 juni

"Hairspray"-regissören gör det igen - samlar ihop halva Hollywoodeliten till en glittrande karaokefest som ska förvandla biodukarna till Broadway. På scen: Catherine Zeta-Jones, Tom Cruise, Malin Åkerman, Alec Baldwin och Paul Giamatti.

Hajp-o-metern: 10%. Tom Cruise som en avdankad rocklegend kan absolut bli tre sevärda minuter. Annars har det varit väldigt lite väsen kring den här.

Se den... om du måste.

That's My Boy - 17 augusti

Adam Sandler spelar en far som flyttar in hos sin son strax före hans bröllop, och börjar snart att munhuggas med sin blivande svärdotter.

Hajp-o-metern: 2%. De flesta tappade hoppet redan vid "Adam Sandler".

Se den om... Du gillar att plåga dig själv.

Vilka av sommarens filmer tänker du inte missa? Kommentera nedan.

| 22 maj 2012 10:01 |