Serie

Skribent

Patrik Jonsson

24 november 2016 | 18:00

13 av årets snyggaste tv-vinjetter

Nu låter vi bilderna tala. Patrik Jonsson tar en titt på några av årets absolut snyggaste och mest stämningsfulla tv-vinjetter!
Man kanske kan tycka att det här med TV-serievinjetter, det är väl egentligen inte så speciellt? För seriens helhet, absolut inte, men nog kan det vara riktigt trevligt med en bra vinjett alltid. 

Men vad är det som gör en TV-vinjett riktigt lyckad då? Vad är det som bildar ett snyggt intro? Jag skulle vilja påstå att det är en kombination av lite av varje. Musiken, fantasifullheten, stämningen, "grafiken", relevansen. Jag kan nog hålla på så här ett tag, men jag tror nog ni fattar vinken? Förresten är det väl upp till var och en vad man gillar med en vinjett.
 
Här följer i alla fall ett urval av årets nytillkomna alster i sammanhanget. Närmare bestämt tretton stycken. Tretton av mina absoluta favoriter.

(OBS. Inga återkommande seriers vinjetter, endast debuterande serier 2016.)

"The Path" (Hulu)



Som en dansande konstmålning, för att inte säga abstrakt, men framförallt kryptisk. 

"Hap and Leonard" (Sundance Channel)



Härligt old school, comic book-artad, med stämningsfull musik. Personligen föredrar jag vinjetten framför själva serien, tyvärr.

"The Night Of" (HBO)



En av sommarens höjdare, för att inte säga en av årets, kunde naturligtvis inte bjuda på en dålig vinjett, tvärtom. Mycket stämningsfull och mörk.

"Preacher" (AMC)



Att man bestämde sig för att köra med en westerninspirerad slinga med ett munspel i centrum till självaste "Preacher" satt naturligtvis som en smäck. Snyggt, enkelt och rakt på.

"Outcast" (Cinemax)



Likt "Preacher" tog även "Outcast" sig an demoner. Här var det dock mer på allvar och mer mörker. Smått störd, obehaglig och framförallt passande vinjett, främst musiken. (Tyvärr hittade jag inte själva vinjetten, men åtminstone intromusiken).

"Animal Kingdom" (TNT)



En ganska hård och flippad känsla sprider sig då vinjetten till TNT:s "Animal Kingdom" rullar, en känsla som definitivt skvallrar om serien natur. On the spot!

"Vinyl" (HBO)



Apropå en vinjett som skvallrar om seriens natur. Vinjetten till HBO:s "Vinyl" kunde nog inte vara mer talande och stämningsfull!

"11.22.63." (Hulu)



Tv-serien "11.22.63." blev aldrig i mina ögon riktigt den stora hit som jag hade hoppats på. Vinjetten är dock riktigt jäkla bra, helt klart en av årets mest fantasifulla och passande!

"Outsiders" (WGN America)



"Outsiders" vinjett har det mesta; grym musik, grymma bilder och den sätter definitivt tonen för seriens innehåll. Synd bara att inte själva serien osar av samma kvalitet.

"Stranger Things" (Netflix)



Detta må vara hela "listans" absolut enklaste vinjett, men lik förbaskat så är det också tveklöst en av de absolut bästa. 80-tals känslan kunde inte sitta bättre, rent av genialt.

"The Night Manager" (BBC One & AMC)



Ännu en av mina stora favoritvinjetter från året som gått. Otroligt stämningsfull både sett till stil och musik. Snygg är den också, äventyrlig, nästan som ett litet Bond-intro.

"Goliath" (Amazon)



Årets coolaste vinjett? Jag tycker det, Billy Bob Thornton, say no more.

"Westworld" (HBO)



HBO levererade hela tre utsökta vinjetter detta år och sist ut är alltså "Westworld". Jag sparade med andra ord den absolut snyggaste till slutet, för visst f-n är den snygg?

Året som gått har bjudit på drösvis med nya tv-serier och de allra flesta av dessa också med tillhörande vinjetter och intron. Detta var som sagt endast tretton. Jag kan dessvärre omöjligt lista dem alla.

Känner ni dock att jag missat någon riktigt snygg och passande, låt höra vilken eller vilka? Sedan måste jag naturligtvis även ställa den oundvikliga frågan; vilken av årets vinjetter blev er stora favorit? Kommentera gärna nedan!
| 24 november 2016 18:00 |