Preacher (2016-)

NÄSTA AVSNITT : S02 E01 | 20 JUNI 2017
84 DAGAR
17 TIMMAR
29 MINUTER
0 SEKUNDER
Ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

SÄSONG 1

S01 E01

Pilot

2016-05-23

S01 E02

See

2016-06-06

S01 E03

The Possibilities

2016-06-13

S01 E04

Monster Swamp

2016-06-20

S01 E05

South Will Rise Again

2016-06-27

S01 E06

Sundowner

2016-07-04

S01 E07

He Gone

2016-07-11

S01 E08

El Valero

2016-07-18

S01 E09

Finish the Song

2016-07-25

S01 E10

Call and Response

2016-08-01

SÄSONG 2

S02 E01

On the Road

2017-06-20

RECENSION: PREACHER

Seth Rogens hämnarpredikant på villovägar
Om – och för ett hardcorefan av Garth Ennis och Steve Dillons obligatoriska serieepos är det ett stort ”om” – man lyckas förlika sig med det faktum att AMC:s ”Preacher” är ett eget sorts djur, fristående från originalet, så bjuder Seth Rogen med flera på habil TV-underhållning i tio läckert paketerade avsnitt. För den sanne ”Preacher”-nostalgikern blir det hela mer än något annat frustrerande.
Att hävda att jag är ett fan av originalseriealbumet ”Preacher” är som att säga att påven tycker att katolicism är en hyfsad idé. En grov underdrift, med andra ord. 

När det uppdagades att Seth Rogen och hans vapenbröder inte hade för avsikt att vara förlagan trogen stämde jag helhjärtat in i den klagokör som steg upp från legioner av ”Preacher”-fans världen över. Det var tandagnisslan och skuggboxning framför spegeln: ”Varför, Seth, göra Preacher om du ändå inte tänker göra Preacher?”. 
Sedan dess har AMC sänt tio avsnitt solid TV-underhållning, varken undermålig eller fantastisk men under inga omständigheter allt det som ”Preacher” skulle ha kunnat vara om man hade hållit sig närmre grundkonceptet. 

Här finns DNA-strängar från Garth Ennis och Steve Dillons mästerverk, en intakt humor, ett förbannat snyggt foto och solida skådespelarinsatser laget runt. Här finns också en känsla av att serien står och stampar, är oförlöst och aldrig riktigt kommer dit den vill. ”Preacher” har alltid varit ett hatkärleksbrev till det stora, skruvade landet i väst, och för att kunna förmedla den känslan i rörlig bild krävs det att rollfigurerna faktiskt gör en ordentlig roadtrip. 

Visst är jag orättvis som bedömer ”Preacher” efter originalet när Rogen redan från dag ett klargjorde att man ämnar ta serien i en egen riktning. Jag kan bara inte låta bli. Det blir så när någon gör illa ens barn. Eller som i det här fallet, ger ens barn långsamma örfilar med stickade grytvantar på. Det är mer luddigt och förvirrande än rakt av smärtsamt.

Några saker har varit riktigt bra alldeles oavsett hur händelser och karaktärer skildrades genom Steve Dillons tuschpenna när det begav sig. Slagsmålsscenerna är välkoreograferade bortom vett och sans, sällan har ultravåld sett så här bra ut. Den storyline som innefattar den olycklige kraken Arseface har varit en fröjd att ta del av, mest för att tjugoåriga fyndet Ian Colletti lyckas förmedla fler känslor med nedre delen av ansiktet täckt i gummi än vad många skådespelare hinner under en hel karriär. Ruth Negga och Joseph Gilgun är som klippta och skurna för sina roller och Dominic Cooper, som vid en första anblick mest jobbar med coola poser och svåra minspel, växer hela tiden bit för bit in i Jesses Custers fyrtiofemmor (jag utgår ifrån att JC har stora fötter). Överlägset bäst har dock Lucy Griffiths varit. Som plikttrogen kyrkoorganist med lite för ovårdade ögonbryn har hon firat triumfer i varenda scen hon varit med i. 

Sällan eller aldrig har jag sett fram emot en andra säsong av en tv-serie så mycket. Geniet Rogen kanske bara behövde en inledande säsong på sig för att samla momentum och etablera sina karaktärer, snart får vi ta del av all slumrande potential. Eller så blir fårskallen Rogen inte avhjälpt med sin beröringsskräck inför den tecknade ”Preacher” heller under de kommande tio avsnitten. Hoppet lever. Man är trots allt fortfarande troende i Jesse Custers kyrka. 
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Zok
Nja, föll inte helt för denna serie. Men ett godkänt betyg får den, dock vet jag inte om jag kommer att fortsätta följa den i kommande säsonger. Vissa avsnitt tycker jag var rena sömnpillret.
Andreas Ziegler
Jag gillar den här serien skarpt. Började läsa serietidningarna (eller vad man ska kalla dem) efter jag sett de första avsnitten. Jag tycker tonen sitter rätt bra. Båda formaten handlar mer om ton, dialog och karaktärsgestaltningar, allt skruvat, mer än om något enskilt mål; jakten på Gud känns mer som en kuliss än något annat. Det handlar om resan, inte målet. Det var länge sedan jag gillade en ny serie så mycket som jag gillar den här serien. Jag ser fram emot att se vad som händer i nästa säsong!
entroopy
Älskar den! Aldrig läst serien och hade inga förväntningar så jag är nöjd :)
Visa fler (5)

Veckans populära serier

Visa fler