The Night Manager 2016

Action Drama Thriller
Storbritannien
60 MIN
Engelska
The Night Manager poster

Synopsis

Susanne Bier regisserar Hugh Laurie och Tom Hiddleston i denna serie från BBC, baserad på John le Carrés spänningsroman (svensk titel ”Nattjänst”).  Pine (Hiddleston) är nattportier på ett lyxhotell i Kairo. Under den pågående arabiska våren blir han indragen i en komplicerad spionhärva, och konfronteras med den hänsynslöse vapenhandlaren Roper (Laurie).
Ditt betyg
3.9 av 242 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Episode 1
2016-02-21
02
Episode 2
2016-02-28
03
Episode 3
2016-03-06
04
Episode 4
2016-03-13
05
Episode 5
2016-03-20
06
Episode 6
2016-03-27

Recensent

Jonna Vanhatalo

6 maj 2016 | 10:00

Spännande spionthriller med suveräna skådisar

John Le Carrés roman med samma namn blir i händerna på Susanne Bier en fantastiskt spännande och nyanserad nutida kriminalhistoria om liv, död, politik och kärlek. ”The Night Manager” är en välspelad miniserie i klassisk spionthriller-anda med en fullkomligt fenomenal Tom Hiddleston i huvudrollen och jag beordrar dig att genast se den.
Det handlar om den brittiske nattvakten Jonathan Pine som jobbar på ett hotell i Kairo när han av en slump blir indragen i skumrask och därefter rekryterad av brittiska underrättelsetjänsten. Hans uppgift blir att infiltrera en ring vapensmugglare för att förhoppningsvis hjälpa till att sätta dit dem. Pine är framgångsrik, men frågan är om han inte kommer kärnan av syndikatet alldeles för nära under sitt uppdrag. 

Serien har sex entimmeslånga avsnitt och medan första och delvis andra är berättade i icke kronologisk ordning och mest presenterar karaktärer och bakgrund till storyn, följer de övriga kronologin mer traditionellt medan nystan av rävspel reds ut. Det finns i samtliga avsnitt ett driv framåt och intresset hos åskådaren hålls oavbrutet vid liv tack vare de intressanta karaktärerna men också den otroligt spännande intrigen som sakta men säkert utvecklar sig. Dramaturgin är dessutom så väl komponerad att det ibland känns som att man tittar på en längre långfilm. Därför är det heller inte något problem att se alla delarna i ett enda svep, och mot slutet knyts varenda liten röd tråd från början till slut skickligt samman. 

Tom Hiddleston som Pine är verkligen klockren. Med exakt rätt mängd James Bond-utstrålning (vi har vår nästa Bond här!) i kombination med oskuldsfull pojkaktig charm övertygar han enormt vid sidan av en också i övrigt mycket kompetent ensemble. Hugh Laurie är även han helt rätt i rollen som den illvillige affärsmannen och ringledaren Richard Roper, liksom är Tom Hollander som hans springpojke Corky och Olivia Colman som Pines kontakt Angela Burr på utsidan.

Danska regissören Susanne Bier kan det här med personregi och får även denna gång verkligen ut det bästa ur sina skådespelare. Alla känns väldigt mänskliga och på något sätt nästan älskvärda även om de flesta ur empatisk synvinkel inte är annat än fullkomligt bottenskrap. Utan att ha läst boken kan jag ändå tänka mig att de är välbeskrivna redan i de formatet, fast att sedan föra över det på rörlig bild är enklare sagt än gjort. Ibland haltar vissa repliker, men allt som oftast är dialogen lika övertygande som de mesta andra i detta väldigt lyckade koncept.

Fotot är snyggt och ibland närmast artistiskt utan att försöka vara det, intensiva närbilder på svettiga pannor och oroliga ögon varvas med avståndstagande distans med hänförande miljöer som bakgrund och redigeringen är förträfflig och hela tiden framåtdrivande. 


”The Night Manager” är en hårdkokt och tät politisk thrillerserie med absolut det där lilla extra. Detta är en tv-serie att se och verkligen njuta av även om jag kanske kan tycka att det dramatiska slutet blir något forcerat och lite väl enkelt med tanke på alla de härligt invecklade händelseutvecklingarna vi till dess fått följa. Det är dock en liten invändning i sammanhanget då det mesta andra får mig att närmast tappa andan av spänning.

Har ni inte sett denna serie än, har ni verkligen något att se fram emot. 
| 6 maj 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
5
Bra skådisar och en otroligt spännande serie!
Läs mer
5
Ovanligt bra och välspelad serie.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu