Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 augusti 2018 | 16:00

10 svenska filmer vi ser fram emot i höst

En nostalgisk tripp till vhs-eran, en misslyckad kidnappning och en komedi som vi har väntat på i 24 år. Missa inte höjdpunkterna i den svenska filmhösten!
Den svenska filmhösten ser ovanligt ljus ut! Genrefilmer, festivalvinnare och efterlängtade återträffar får under de kommande månaderna dominera i bioutbudet. Här är tio anledningar till att längta efter filmhösten...
 

Uppsalakidnappningen (24 augusti)

 
En kidnappad student, miljoner kronor i lösensumma, och några ytterst klantiga förövare. Den bisarra men sanna historien bakom "Uppsalakidnappningen" fascinerade hela Flashback Forum i slutet av år 2011, och har nu tolkats fritt som en "Fargo"-doftande svart komedi.
 
 

Videomannen (24 augusti)

 
En alkoholiserad videofilmssamlare får en chans att lösa alla sina ekonomiska problem när han hittar en värdefull film i sin ägo. Men när filmen blir stulen börjar en desperat jakt. Stefan Sauk spelar huvudrollen i regissör Kristian A. Söderströms hyllning till 80-talet och vhs-eran.
 
 

Gräns (31 augusti)

 
Denna skruvade kärlekshistoria, skriven av John Ajvide Lindqvist, vann ett av de finaste priserna på filmfestivalen i Cannes i våras. Eva Melander känns knappt igen som Tina, en tullvakt med en djurisk förmåga att sniffa till sig smugglare. Allt ställs på sin spets när hon möter Vore, som bär på samma unika förmågor som hon.
 
 

Unga Astrid (14 september)

 
Det är märkligt att allas vår älskade Astrid Lindgren inte har fått sin egen biopic, förrän nu. Alba August ("The Rain") tar sig an rollen som unga Astrid, som bland annat föll för sin gifte redaktör och födde barn bara 19 år gammal. Här är berättelsen om hur händelserna i hennes ungdom påverkat hennes författarskap.
 
 

Ensamma i rymden (21 september)

 
Två syskon är ensamma på ett stort rymdskepp i denna snygga och spännande familjefilm av Ted Kjellsson. Inspirerad av filmer som "Aliens" och "År 2001" har han skapat Sveriges första rymdäventyr - med både humor, vemod och ambitiösa miljöer.
 
 

Goliat (5 oktober)

 
"Tjuvheder" är en av de bästa svenska filmerna på senare år, så naturligtvis håller vi höga förväntningar på Peter Grönlunds nya projekt. Även här ska det handla om människor i samhällets utkant, mer specifikt grabben Kimmy som växt upp i en kriminell miljö och förväntas ta över sin pappas affärer. Inspelad med förstagångs-skådespelarna Sebastian Ljungblad och Joakim Sällquist i huvudrollerna.
 
 

Lyrro - Ut & invandrarna (19 oktober)

 
Kultklassikern "Yrrol" hör lätt till de roligaste svenska filmer som gjorts, och filmen från 1994 lika välciterad än idag. Peter Dalle har nu samlat ihop det gamla gänget (bland andra Suzanne Reuter och Johan Ulveson) för en ny sketchbaserad komedi, och som titeln antyder ska det handla om att komma bort, och att hitta hem. Nya i rollistan är bland andra Björn Gustafsson och Henrik Dorsin.
 
 

X&Y (23 november)

 
Mikael Persbrandt, som i våras syntes i komedin "Tårtgeneralen", är snart åter aktuell med något helt annorlunda. I den här experimentella dokumentären ska han nämligen spela sig själv, och utmana publikens fördomar på kuppen. Hans regissör och motspelare är konstnären Anna Odell, som gjorde succé med filmdebuten "Återträffen" och som på nytt vill sudda ut gränserna mellan fiktion och verklighet.
 
 

Britt-Marie var här (21 december)

 
Efter biosuccén "En man som heter Ove" ska vi få bekanta oss med en kvinna som heter Britt-Marie, också hon sprungen ur författaren Fredrik Backmans fantasi. Tillsammans med regissören Tuva Novotny och Pernilla August i huvudrollen bjuder de på härligt feelgood-drama, när nämnda tant lämnar sitt inrutade liv i jakten på ett nytt.
 
 

Operation Ragnarök (i höst)

 
Som vi har väntat. Första gången vi hörde talas om Fredrik Hillers skräckdrama gick det under namnet "Zon 261". Efter många års arbete och efterarbete är filmen - om hur ett dödligt virus slår till mot invånarna i en svensk stad - äntligen klar för premiär.
 
 
Fler svenska filmer med premiär i höst: "Den sommaren" (31 augusti), "Stieg Larsson - Mannen som lekte med elden" (28 september), "Balkan Noir" (12 oktober), "Halvdan Viking" (26 oktober), "Sune vs Sune" (30 november), "Bamse och dunderklockan" (21 december) med flera.
 
 
Vilka svenska filmer ser ni fram emot just nu?
| 20 augusti 2018 16:00 |