Film

Skribent

Emma

2 november 2013 | 14:01

10 saker du inte får missa på filmfestivalen

MovieZine tipsar om filmerna och händelserna som du inte vill missa under Stockholms filmfestival.

Den 6 november är det dags igen för Stockholm filmfestival, för 24:e gången. Med 180 filmer och ett flertal olika diskussioner och seminarier att välja bland kan man lätt bli avskräckt inför biljettbokningen. Men frukta inte, MovieZine kommer till undsättning, och listar här tio programpunkter som du inte vill missa!

"12 Years a Slave" 

Baserad på memoarer skrivna av Solomon Northup 1853, där han berättar om sina upplevelser som slav på plantagen i den amerikanska södern. Filmen har redan blivit hyllad på filmfestivaler världen över, med sin starka och bitvis våldsamma skildring av den omänsklighet som präglade slavhandeln i USA på 1800-talet. Manusförfattaren och producenten John Ridley, som även medverkar i festivalen som regissör till "Jimi: All Is by My Side", gästar premiärvisningen av "12 Years a Slave" den 6 november.

"Philomena" 

Avslutningsfilmen på SFF 2013 är en otrolig men sann historia om en kvinna som åker till USA med en cynisk journalist för att spåra sonen som adopterades bort när hon var tonåring. Filmen har redan fått pris på både Venedigs och Torontos filmfestivaler. Oscarsspekulationerna är redan i full gång bland filmrecensenter världen över, särskilt med Judi Denchs insats som Philomena i åtanke. Visas på SFF den 16 och 17 november.

"Blå är den varmaste färgen" 

Kanske en av årets mest omskrivna filmer, delvis på grund av filmens lesbiska tema och sexuellt explicita scener, men framför allt på grund av utspelen mellan skådespelare och regissör. Den tre timmar långa filmen vann guldpalmen i Cannes, och har redan hunnit både hyllas och bannlysas. Filmen visas som mittfilm under HBTQ-helgen Under the Rainbow den 10 november.

"Tom at the Farm"

Den kanadensiske regissören Xavier Dolan har kallats för både underbarn, geni och enfant terrible. Som 24-åring har han redan regisserat fyra filmer, bland annat den hyllade "Laurence Anyways" från 2012. Han har både skrivit, regisserat och spelar huvudrollen i sin nya film "Tom at the Farm". Filmen är ett drama om Tom, en ung man som kommer till sin älskares begravning och där upptäcker att familjen inte vet vem han är, eller ens att deras son var homosexuell. Händelserna utvecklas till en psykologisk maktkamp mellan Tom och hans döde pojkväns homofobiska bror, full av sexuella anspelningar, frustration, sorg och längtan.

"Mig äger ingen"

Fritt baserad på Åsa Lindeborgs kritikerrosade, Augustnominerade och flerfaldigt prisbelönta självbiografi med samma namn från 2007. "Mig äger ingen" är en berättelse om en ensamstående far och hans dotter, om alkoholism, barns utsatthet, kärlek, svek och 1970-talets Sverige. Enligt Aftonbladets recensent gör Mikael Persbrandt sitt livs roll som pappan Hasse, som super och tiger och försummar sin dotter. Filmen har världspremiär på SFF den 7 november.

Claire Denis

Årets Lifetime Achievement Award går till den franska regissören Claire Denis. Hon gästar festivalen i ett Face2Face där hon möter publiken och tar emot Bronshästen. I motiveringen står bland annat att "Claire Denis vägrar att blunda för de kreativa och destruktiva krafter som finns inneboende i människans svagheter. En orädd upptäckare av det postkoloniala Afrika och det moderna samhällets mörka sidor som bjuder in publiken till ett blottlagt universum, vackert och rått på samma gång." Hennes senaste film, "Svinen", visas i samband med Face2Face-seminariet den 7 november.

Peter Greenaway 

Regissören som ständigt utmanat publiken och sättet att se på film tilldelas årets Stockholm Visionary Award. Den 8 november möter han publiken i ett Face2Face, då även hans film "Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare" visas. Samma dag håller han i en Master Class där han berättar om sina filmer och sitt filmskapande. Greenaways filmer har anklagats för att vara svårtillgängliga, men att se dem är alltid en upplevelse som man sent glömmer. Hans visuella stil utmärks av hans bakgrund inom konsten, med storslagen scenografi och en estetik som påminner om renässansmåleri. I filmen "Nattvakten" når målningsaspekten ytterligare en dimension, då filmen gör en djupdykning i Rembrandts målning nattvakten och utifrån den avslöjar en konspiration bland dess motiv.

Mark Cousins

Mark Cousins är känd från TV-programmet "The Story of Film", och festivalaktuell med "A Story of Children and Film", en världsomspännande dokumentär om barn på film. Han gästar festivalen med ett seminarium på årets tema, frihet, i samband med visningen av "Manuscripts Don't Burn" den 16 november. Han samtalar då med filmkritikern Jon Asp om filmmediets relation till frihet.

Under the Rainbow 

Den 8 till 10 november pågår festivalens hbtq-satsning Under the Rainbow. Där visas bland annat bade "Blå är den varmaste färgen" och "Tom at the Farm". Dessutom visas John Krokidas "Kill your darlings" med Daniel Radcliffe i rollen som Allen Ginsberg. Dessutom hålls under helgen fyra stycken Face2Face, bland annat med Bruce La Bruce, regissör och manusförfattare till "Gerontophilia" och Stacie Passon, regissör och manusförfattare till "Concussion". Initiativet är nytt för i år, och om intresset blir tillräckligt stort kan det bli ett återkommande inslag.

Filmquiz

Den 14 november klockan 20.00 är det dags för filmquiz i Spegelbaren på Berns. Gå dit och gör oss stolta!

| 2 november 2013 14:01 |