Concussion 2013

Drama
USA
96 MIN
Engelska
Concussion poster

Synopsis

Efter ett slag mot huvudet, bestämmer sig Abby för att hon inte kan hålla på som hon gör längre. Hennes liv kan inte bara handla om huset, barnen och hustrun. Hon behöver mer: hon behöver vara Eleanor, eskortkvinna.
Ditt betyg
2.4 av 20 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Concussion
DVD-premiär
9 april 2014
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Lucky Dogs
Längd

Recensent

Victoria Machmudov

10 november 2013 | 21:01

Medelklassmardröm

Stockholms filmfestival 2013 – Mycket bar hud rullar runt under lakan. Men det är inte därför "Concussion" provocerar. Att filmen klarar Bechdel-testet är ingen garanti för en succé vare sig det är en ny och ganska flamsig berättelse om sexköp eller inte.

Med ett krispigt foto öppnar regissören Stacie Passon locket till en isolerad villastad och självömkan bara pyser ut. Abby har fått en hjärnskakning efter att sonen kastat en boll i huvudet på henne (därav titeln på filmen). Äktenskapet är i kras och hon känner sig uttråkad och tom inuti. För att bota rastlösheten och frigöra sig från sina bojor ger hon sig in i en ovanlig eskapism - prostitution. Men eftersom huvudkaraktären är lesbisk är det bara kvinnor som tas emot på den stilrena bordellen (filmen belönades med årets Teddy Award på filmfestivalen i Berlin). Jag säger som Hynek Pallas: "ååh... jävla samtid".

Det vita hemmet med rostfritt stål och fint kakel är medelklassen ångestfyllda tillvaro. Abby använder mäklarord som "luftigt" för att beskriva bostäder, går på spinning- och pilatesklasser med de andra lattemammorna och ser ut att drabbas av ett nervöst sammanbrott vilken sekund som helst. Den klassiska och ganska lata gesten då huvudpersonen stannar automatbilen för att få andas i vardagen är alltså en obligatorisk handling inom ramen för berättelsen. Hon lever ett typiskt hemmafru-liv; stryker, tvättar och viker. Till råga på det verkar hon lida av en långvarig förlossningsdepression och är ett av samhällets värsta tabun som förr hade inneburit bålbränning - en dålig mor. Otrohet och att inte orka leva upp till förväntningarna på en är verkligen talande för den värld vi lever i.

Det görs så mycket film som inte borde göras. Kopplingarna mellan "Concussion" och en annan film som fick ett lågt omdöme på min betygsskala, "Afternoon Delight", är många. Om det var så att jag faktiskt skulle vilja se den här sortens filmer hade jag bara kunnat slå på TV:n och zappa mellan de mindre seglivade reality-serierna. Jag får en hjärnskakning bara av tanken på hennes hjärnskakning. Det finns människor som har det betydligt mycket sämre och som det är betydligt mycket mer synd om bortom fjantiga i-lansproblem som sådana. Det är därför jag blir provocerad av "Concussion", för att den så gärna sympatiserar med dessa kval.

| 10 november 2013 21:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Concussion
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu