Kill Your Darlings 2013

Kill Your Darlings poster

Synopsis

Thriller om händelsen som förde samman beatpoeterna Allen Ginsberg, Jack Kerouac och William H. Burroughs under 1944 efter ett ouppklarat mord.
Ditt betyg
3.0 av 73 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Victoria Machmudov

26 oktober 2013 | 12:01

Ypperlig rollsättning i beatnik-porträtt

London Film Festival 2013 - Allen Ginsberg har varit på agendan de senaste åren. "Kill Your Darlings" tar avstamp innan beatnik-poeten blev drogliberal och undersöker den platoniska relationen med parhästen Lucien Carr. Det är en frän men knappast banbrytande biopic.

Rob Epstein och Jeffrey Friedmans piffade upp historien om ett åtal och rättegångsfall kring Allen Ginsbergs mest framstående verk med animationer i "Howl" vilket främjat efterkommande projekt likt ringar på vattnet. Hittills har skildringarna av generationen resulterat i fjaskon som "On the Road". De litterära genierna som under 50-talet insöp Harlem-jazz och illegala substanser i New York är tidlösa i filmens värld. Men hur mycket mer är man benägen att suga ut ur dessa yrväder till bohemer som bröt med alla samhällens krav?

Långfilmsdebutanten John Krokidas är en skolad filmskapare på New York University och har disponerat sin tid i rampljuset efter en gamla lagstiftning och diskrimineringen av en minoritet. "Honor slaying" gjorde det möjligt att som heterosexuell yrka självförsvar när ett mord begåtts på en homosexuell, i detta fall David Kammerer som knivhöggs och dumpades i Hudson River. Det är år 1944, Allen Ginsberg har modern inlåst på mentalsjukhus och studerar på Colombia. Han har stiftat bekantskap med likasinnade Lucien Carr som propagerar för att göra kulturell revolution men fängslas för sina mörka handlingar.

Den glödande pennan, kreativiteten som uttrycks genom ettrigt knappande på skrivmaskinen och lyriskt talande om bokstäverna på sina ark är obligatoriska i uppsättningen av konstnärernas liv men den estetiska fixeringen (man hänger upp sig på kostym, rekvisita och dekor) vid denna tidsepok är på bekostnad av berättarkonsten. Trots att filmen angriper en ny tematik och ett förflutet som det tidigare inte berättats om så är filmen ganska homogen i förhållande till de redan porträtt som redan tecknats.

Hur som hjälper den till med en mikroskopisk förstoring av poeten. Vidare bör man berömma den ypperliga rollsättningen i den nya upplagan av hans livshistoria. Dane Dehaan, Elisabeth Olsen, Jack Huston samt Ben Foster som Jack Kerouac och William S. Burroughs är en fräsch ensemble och Daniel Radcliffe har tagit på sig bågarna igen i huvudrollen som den sårbara Ginsberg. Det är en film med glimten i ögat vilket inte minst märks hos den dubbeltydiga titeln "Kill Your Darlings". Här bjuds det dessutom på den mest innovativa tolkningen av upplevelser under påverkan av droger som jag någonsin skådat hos ett visuellt medium.

| 26 oktober 2013 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Kill Your Darlings
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu