Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

12 mars 2017 | 15:00

10 bästa filmerna att se efter en skilsmässa

Jonna Vanhatalo tipsar om sevärda filmer som kan hjälpa, guida och trösta dig efter en separation.
Skilsmässa är inte en rolig företeelse eller särskilt lätt för någon part. Varken för den som lämnar eller blir lämnad. 

Det som i sammanhanget ändå måste kallas för en bra sak, är ju att det finns filmer som inte bara kan hjälpa dig igenom den svåra tiden efter ett break up, oavsett orsak, men faktiskt ibland till och med kan ge dig lite tips, och i vissa fall även den sista knuffen ut ur ett skitkasst förhållande om du fortfarande är fast däri. 

Vissa filmer blir helt enkelt mycket bättre när du har en jobbig erfarenhet bakom dig och då finns väl verkligen inte någon anledning att sitta kvar i skiten.

Här följer tio fantastiska filmer att njuta av som nybliven singel, filmer som inte alls var lika bra inom äktenskapets bojor. Enjoy!

10. Dumpad (2008)


Även män blir dumpade och ältar det intill förbannelse. Här både lider vi med och skrattar åt Jason Segels karaktär Peter Bretter som försöker komma över sitt ex Sarah. Detta är absolut inget mästerverk till film, men det är roligt och lättsamt och så där lite lagom uppmuntrande om att ta tag i sitt liv och de nya möjligheterna som dyker upp i och med att något gammalt tar slut. Att de flestas nya möjligheter inte ser ut som Mila Kunis behöver vi inte köra fast i just nu. Denna komedi kan avnjutas både med ring på fingret eller tomhänt, i det senare läget är åtminstone vissa skämt lite roligare.9. Bridget Jones dagbok (eller annan film där det pyjamashulkas i soffan)


När allt kommer ikapp och du känner dig ensammare än ensam efter tvåsamhet och inte har något annat att krama än den numera formlösa kudden, finns egentligen bara ett recept. 

- Sätt dig i soffan
- Ta en bytta glass i händerna 
- Snora högljutt 
- Vill du köra hardcore (och det vill du) låt då till och med snoret rinna ner i glassen för största möjliga det-är-synd-om-mig-effekt
- Spola fram valfri film till scen där en karaktär (förslagsvis Bridget) snorar på sin soffa och vips så har du en kompis som håller din hand genom det jobbiga. 

Efteråt känns det lite bättre. Men glöm för guds skulle inte att stänga av filmen när Bridget eller någon annan hittar kärlek igen. Sånt trams vill vi inte just då se.8. Kramer mot Kramer (1979)


Pepp är väl frågan om man får av den här filmen, varför den inte hamnar högre upp på listan. Dock kommer denna med ett antal tankeställare som vid en skilsmässa är minst lika viktiga som allt annat. En stor del av filmen känner man ganska mycket ångest och man gråter en hel del, men tack vare en egen skilsmässa kan man förstå djupet av alla strängar som ”Kramer mot Kramer” spelar på och efteråt känner man sig, om inte gladare direkt så åtminstone en aning klokare framförallt vad gäller barnens roll i ett splittrat hem. Filmen var före sin tid, men är just därför minst lika aktuell än idag.7. The Squid and the Whale (2005)


Suverän film om skilsmässa och en suverän film, punkt. Historien om ett äktenskap i kras och en familj i spillror är lätt att känna igen sig i om man har liknande erfarenheter och även om filmen inte ger några direkta svar så är det en motsägelsefull lindring att se andra kämpa sig igenom liknande problem som en själv tampats med. 6. Crazy Stupid Love (2011)


Steve Carell blir lämnad och får hjälp av Ryan Gosling när han ska ta sig ut på singelmarknaden igen. Filmen är väldigt rolig och otroligt välspelad. Den kanske inte levererar de största visdomarna, men underhåller gott. Och framförallt om man själv är nysingel och redo att attackera det som finns där ute kan man få lite tips om hur INTE göra.5. Hålla andan (1995)


Systerskap och samhörighet med bland andra Whitney Houston och Angela Bassett. Dessa starka kvinnor strålar verkligen ikapp med den karibiska solen. Det handlar om kärlek, vänskap och om hur det är att gå vidare efter ett plötsligt uppbrott som vuxen och trots att man absolut kan se denna när som, är den bättre med viss igenkänning. "Hålla andan" är härlig och verkligen peppande om lusten och livet när man kanske trott att minst det ena av de två tagit slut. 

Trots att jag själv ännu inte haft möjlighet att åka på en lyxig solsemester och där hångla med heta snubbar under palmerna, så blir jag väldigt glad av att se andra kvinns göra det. 4. Scener ur ett äktenskap (1973)


Bergman hade en hel del kraschade relationer bakom sig när han skrev ”Scener ur ett äktenskap” och visste, får vi väl förmoda, vad han talade om. Filmen om Marianne och Johan och kanske serien framförallt kan nog någorlunda uppskattas även om man sitter lugn och trygg i en stabil relation, men för att på allvar njuta av syrligheterna bör man ha upplevt annat än socker i sitt eget liv. Detta är en briljant och bitterbuttrig historia som lyser i varje uttryck och replik från början till slut.3. En hondjävuls liv och lustar (1989) 


Jag ogillade filmen skarpt innan jag hade varit med om ett äktenskap, svek, lögner och en infekterad skilsmässa. Tack och lov skilde jag mig till sist, för att verkligen på allvar kunna uppskatta detta smärre mästerverk. Inte för alla, men den kan nog pigga upp dig som kanske inte har så mycket gammalt kvar efter ett svekfullt ex att sälja till högstbjudande men som ändå finner visst nöje av tanken att ruinera fanskapet (pratar inte om mig själv!). Men kom ihåg, det är tanken som räknas! Endast. Jag vill absolut inte uppmuntra till verkligt våld eller någon typ av brottslighet, men att titta på en film där det nämnda förekommer har väl aldrig skadat någon. Moahahahaa.2. Den vilda jakten på lyckan (1989)


Här snackar vi krig efter att kärlek tagit slut. När jag såg denna för länge sedan tyckte jag bara att den var jobbig och bråkig. Tills jag själv hamnade i en sits som på ett diffust och ytterst vagt sätt, men ändå ett sätt liknande det som utspelas i filmen. Plötsligt är jag både Mikael Douglas och Katherine Turner med största entusiasm och jag kan inte få nog av deras tidigare så enerverande uppträdande och kalabaliken det leder till. Detta är en film att sätta på när ilskan börjar pulsera av tankar på olösta konflikter för efteråt känns det mycket bättre då det faktiskt aldrig var riktigt så där jobbigt i ens eget liv.1. Thelma & Louise (1991)


Underbar feministisk film om frigörelse och jävlar anamma för både kvinnor, män och hen. Det är förvisso kvinnor i huvudrollerna och det kanske inte handlar så mycket om skilsmässor i sig, men det handlar om förtryck och befrielse ifrån det och ibland kan tyvärr ett äktenskap och en skilsmässa vara ungefär lika med det. 

Det har höjts röster (ofta från kränkta män) om att alla karlar framställs som svin i filmen, men faktum är att det finns både bra och dåliga snoppbärare som tar plats. Det störiga snarare för dessa individer är nog att Thelma och Louise tar den största. Geena Davis och Susan Sarandon är fantastiska och kulmen är lika hoppfullt i förlängningen som hemskt vid en första anblick.

Filmen är härlig oavsett ens egen civilstatus, men har man suttit fast i en dålig relation och kommit ut på andra sidan är det lite roligare att se brudarna skjuta sönder långtradaren mot slutet. Just sayin.Några bubblare som tar upp separationer och skilsmässor på ett berörande sätt, men som jag nog har uppskattat och skulle uppskatta lika mycket både inom och utanför äktenskapet är: ”Far from Heaven”, ”Carol”, ”Timmarna”, ”Brokeback Mountain” och ”Looking – The movie”.

Har ni fler filmtips att addera till listan? Skriv i kommentarerna nedan.
| 12 mars 2017 15:00 |