LISTA

Skribent

Jenny Ahonen

25 maj 2017 | 18:00

10 filmer som inspirerades av "Stjärnornas krig"

Sedan den första filmen i serien hade premiär för 40 år sen idag, har "Star Wars" inverkan på populärkulturen varit enorm. Rymdoperan har inspirerat mängder av filmmakare, inom science fiction-genren såväl som inom andra filminriktningar.
Här är några av filmerna som har influerats av den numera klassiska rymdsagan. 10 bra filmer att se, i väntan på "The Last Jedi".
 

Alien (1979)

 
 
Det var "Star Wars" upplägg, med flera uppföljare till originalfilmen "Stjärnornas krig" (1977), som fick Ridley Scott att vilja följa upp sin succé "Alien" (1979) med "Prometheus" (2012) och nu senast "Alien: Covenant". Men det är knappast det enda sättet på vilket den klassiska rymdsagan har inspirerat science fiction-filmmakaren. Scott har flera gånger berättat om hur "Star Wars" har påverkat hans sätt att göra film. Bland annat har han imponerats, och influerats, av hur George Lucas utnyttjade ljudeffekter och visuella effekter.
 
Viktigast fick "Stjärnornas krig" Scott att föreställa sig en mörk och smutsig plats i rymden - en miljö vi kunde se två år senare i "Alien". Den första "Star Wars"-filmens framgångar - som tydde på en sci fi-törst hos publiken - är att tacka för att "Alien" fick grönt ljus av, och en snabbfil hos, filmbolaget 20th Century Fox.
 

Blixt Gordon (1980)

 
 
"Alien" var långt ifrån den enda rymdfilmen som följde "Stjärnornas krig". I slutet av 70-talet och början på 80-talet kom en våg av efterapande filmer - för att inte säga rena rip-offs - som försökte rida och casha in på George Lucas framgångar. De flesta gjorda på låg budget med dåligt resultat - som "Starcrash" (1978), "Det svarta hålet" (1979) och "Kriget bortom stjärnorna" (1980).
 
"Blixt Gordon" är en av få sevärda filmer från denna samling (inte minst tack vare det grymma Queen-soundtracket). Baserad på en tecknad serie som publicerades för första gången redan 1934 har Mike Hodges kitchiga rymdopera flera likheter med "Star Wars". Faktum är att Lucas hade velat göra en Blixt Gordon-film tidigare under 70-talet, men inte lyckats anskaffa sig rättigheterna. Han bestämde sig då för att göra "Stjärnornas krig" istället.
 

The Last Starfighter (1984)

 
 
"The Last Starfighter" var en av 80-talets "Star Wars"-inspirerade filmer som tog ner sina influenser på jorden, så att säga. Nick Castles fantasifulla film handlar om en videospelsexpert som, efter att ha klarat den sista banan i spelet "The Last Starfighter", transporteras till en annan planet där han får veta att spelet bara har varit ett test. Nu är det dags för the real deal. Det eskapistiska, actionfyllda och underhållande äventyret som följer är fullt av "Star Wars"-blinkningar.
 

Det våras för rymden (1987)

 
 
De ursprungliga "Star Wars"-filmerna har inte bara följts av efterapningar och influerade verk, utan också en rad parodier. Varav Mel Brooks "Det våras för rymden" troligtvis är den mest välkända och omtyckta. Även om den först sågades av många kritiker, är den idag kultförklarad.
 
Filmens grundpremiss är att planeten Spaceball har förbrukat allt sitt syre. För att tvinga åt sig frisk luft från grannplaneten Druidia kidnappar Spaceballs inkompetenta ledare Skroob dottern till Druidas kung, prinsessan Vespa. Estetiskt är "Det våras för rymden" inte oväntat lik sitt parodiobjekt. Dess specialeffekter gjordes av Lucas eget Industrial Light & Magic.
 

Independence Day (1996)

 
 
"Stjärnornas krig" var filmen som fick regissören Roland Emmerich att vilja söka till en filmskola. Även Dean Devlin, som har producerat och skrivit "Independence Day", har berättat att det var "Star Wars" som fick honom att vilja göra film. Rymdsagan har fortsatt att inspirera deras filmskapande, vilket märks i deras succéfilm från 1996. Den har låtit sig influeras av "Star Wars" vad gäller ljudeffekter, hur den är filmad och i viss mån även i sin dialog. Framförallt, dock, i hur en stor rymdfarkost hotar att slå ut en hel planet och livet på den.
 

Star Trek (2009)

 
 
J. J. Abrams, som regisserade "Star Wars: The Force Awakens" (2015), har berättat att George Lucas filmserie också influerade en annan rymd-reboot han har regisserat, nämligen "Star Trek". Framförallt vad gäller filmens tempo, humorinslag och actionscener. Också filmens manusförfattare har erkänt att de använde "Star Wars" som en inspirationskälla, och har liknat Spock och Kirks i början trevande vänskap med den mellan Luke Skywalker och Han Solo.
 

Fanboys (2009)

 
 
Den charmiga komedin "Fanboys" handlar om en grupp nördiga "Star Wars"-fans som reser tvärs över USA för att komma till George Lucas Skywalker Ranch så att deras dödligt sjuka vän kan få se en visning av "Star Wars: Det mörka hotet" (1999) innan den officiellt har premiär.
 
"Fanboys" gick dåligt på biograferna, men när Lucas fick se en tidig variant av filmen ska han ha gillat den så pass att han erbjöd regissören Kyle Newman "Star Wars" originalljudeffekter. "Star Wars"-fanet Kevin Smith (kanske mer känd som Silent Bob) fick också se filmen i ett tidigt skede och bad därefter om att få en cameo i den.
 

Moon (2009)

 
 
Medan datoreffekter allt mer hade tagit över science fiction-genren ville Duncan Jones, när han skulle göra "Moon", skapa samma känsla som i "Stjärnornas krig" och de andra rymdfilmer som följde dess succé. Han härmade därför 70- och 80-talets specialeffekter, med hjälp av bland andra Bill Pearson - som hade skapat modeller och visuella effekter åt "Alien". Rymdstationen, och de rymdfordon, vi får se i filmen är alltså fysiska modeller - inte CGI-skapelser.
 

The Dark Knight Rises (2012)

 
 
"Dark Knight"-regissören Christopher Nolan har sagt att "Star Wars" har haft stor effekt på hans filmskapande, både som regissör och som historieberättare. Rymdsagans influenser kan märkas i flera av hans filmer, men framförallt i hans Batman-trilogi. Tydligast i "The Dark Knight Rises" (2012), som har en skurk som Nolan själv har sagt är "något av en Darth Vader".
 
Likt "Star Wars"-antagonisten är Tom Hardys Bane bundsförvant med mörkret. Han bär en mask, andas rostigt och har bristande tålamod med sina undersåtar.
 

Guardians of the Galaxy (2014)

 
 
Att se "Star Wars" ändrade regissören James Gunns liv, om man får tro honom själv. Inte konstigt då kanske att många har liknat hans Marvel-rymdsaga med George Lucas verk. Likt Luke Skywalker är "Guardians" huvudkaraktär Peter Quill en faderlös ung man med pojkig utstrålning som är utvald att utföra ett viktigt uppdrag. Chris Pratts karaktär bär, med sin charmiga upproriskhet, samtidigt drag av Han Solo.
 
Tillsammans med en omaka grupp halvtrasiga rebeller tar han sig an onda krafter som, med hjälp av förmågan att förstöra planeter, vill kontrollera galaxen. Känns det igen?
 
Har ni fler exempel på filmer som låtit sig inspireras av "Star Wars"? Fyll på listan i kommentarsfältet!
| 25 maj 2017 18:00 |